élelmiszer
#Zöldövezet

Te tudod mi minden rejtőzik ételeid csomagolásában?

2015.02.10.
3 perces olvasási idő

Olyan vegyi anyagok szivároghatnak bele az ételbe a különféle csomagolóanyagokból (konzervdobozok, palackok), melyek stimulálni vagy utánozni tudják az egyes emberi hormonokat, és más problémákat is okozhatnak. Nem árt, ha tisztában vagy némiképp a dologgal...

BPA (biszfenol-A) a konzervekben és a palackokban

Azt már tudjuk, hogy érdemes nyomon követni az élelmiszer útját és előállítását, nehogy fertőzött vagy szennyezett étel kerüljön az asztalra, de mi a helyzet az étel csomagolásával, mi van, ha épp a csomagolás a méreg forrása? Egyre több kutatás foglalkozik az élelmiszerek csomagolóanyagával és sajnos bebizonyosodott, hogy igenis képesek az egyes anyagok átszivárogni a csomagolásból az abban található élelmiszerbe. Felmerül a kérdés, hogy vajon ezek az anyagok milyen kockázatot rejtenek az egészségünk szempontjából, mi történik, ha ilyen „szennyezett” ételt fogyasztunk?

Egyelőre igen nehéz konkrét megállapításokat tenni ez ügyben, főleg ha a megfelelő állami szervek biztonságosnak nyilvánították az adott csomagolóanyagot, ugyanakkor független vizsgálatok során egyesek hangot adtak aggodalmuknak. A zavart és bizonytalanságot csak tovább mélyíti a csomagolóanyagok természete: legtöbben tudatában vagyunk annak, hogy a nagy dózisban jelen lévő egyes vegyi anyagok veszélyesek lehetnek, azonban az érintett anyagok vegyileg nagyon hasonlatosak az emberi hormonok felépítéséhez, így már igen kis mennyiségben is képesek valamilyen hatást gyakorolni az emberi szervezetre.doboz

Épp ez a helyzet áll elő a konzervekkel és palackozott italokkal. Ezen csomagolóanyagok belső felülete (bélés, szigetelés) ami megakadályozza a rozsdásodást és frissen tartja a benne lévő élelmiszereket, tipikusan olyan anyagból készül, mely az érintett vegyi anyagokat tartalmazza, például ftalátok és biszfenol-A.

A BPA-ról ismert, hogy képes utánozni az emberi hormonok hatását, például az ösztrogénét, míg némely ftalát a férfi hormonokhoz hasonlatos.

Mindeközben az FDA engedélyezi élelmiszer csomagolóanyagként való használatukat, valamint az élelmiszer és vegyipar is erőteljesen kitart azon állítása mellett, hogy ezek a vegyi anyagok biztonságosak.

Azonban az aggodalmak csak nőttek a fogyasztók részéről, mígnem egyes államokban odáig jutottak a forgalmazók és az élelmiszer előállítók, hogy mellőzték ezen anyagok használatát a bébi- és gyermekek számára készült élelmiszereknél, mivel komolyan tartanak a várható egészségügyi kockázatoktól és jobbnak látták inkább megelőzni a problémát.

Egy nemrégiben végzett elemzés szerint akár 50%-kal csökkenthető a két említett vegyületcsoport általi fenyegetettség, ha kiiktatod a háztartásból a konzerves ételeket, mint például levesek, halkonzervek, konzervbab. Azonban a konzervek fontos, stratégiai tartalék élelmiszereknek számítanak, ha épp nincs más kéznél és szükséges gyorsan némi meleg vagy akár hideg élelemhez jutni, akkor megteszik, de inkább ne legyen rendszeres a fogyasztásuk. Egyes cégek BPA mentes konzerveket készítenek, érdemes figyelmi a termék címkéjét emiatt is.

Ha lehet, kerüld a műanyagból készült élelmiszertároló dobozokat!

A műanyag ugyan többcélú, könnyű és olcsó, de némely típus esetében veszélyes anyagok szivároghatnak az élelmiszerekbe. Ha mégis műanyagból készült edényekben tartod az ételt, akkor nézd meg, hogy miből és hogyan készült: kerüld az újrahasznosítottakat (3 és 7-es számjegy az újrahasznosított feliratnál), mert legtöbbször ezek azok, melyek az egészségre veszélyes vegyi anyagokat tartalmazzák (biszfenol és ftalát). Bármilyen edényt is használsz, a műanyag alapúakat sose használd sütőben is mikróban. Azokat a műanyag edényeket, melyek elhasználódás nyomait mutatják, dobd ki, mert az ilyen állapot arra utal, hogy vegyi anyagok szabadulhatnak ki és kerülhetnek az ételbe a tartóedényből!

Használj üvegből és rozsdamentes acélból készült élelmiszertároló megoldásokat!

A biztonságos élelmiszertárolás céljából válassz olyan anyagokat, melyeknél bizonyított, hogy nem engednek ki magukból az egészségre nézve káros anyagokat. Például az üveg, kerámia és rozsdamentes acél ilyen anyagok, az ezekből készült tárolóedények biztonságosak, ha lehet, ezeket használd a műanyagok helyett.

Amellett, hogy nem károsítják az egészséged, ezek az anyagok tartósak, sőt praktikusak, hiszen közvetlenül a hűtőből vagy az éléskamrából a sütőbe lehet helyezni őket. Ha előre szoktál vásárolni nagyobb mennyiségű élelmiszert, akkor megéri beruházni egy jó minőségű tárolóedény készletre is.

Válassz tapadásmentes-bevonat nélküli konyhaeszközöket!

Habár nagyon kényelmesek a teflonbevonatú serpenyők és egyéb edények, de olyan anyagok felhasználásával készültek, amik az egészségre ártalmasak, intenzív használat esetén ezek az anyagok kiszabadulhatnak és az ételbe kerülve kockáztathatják az egészségünket. Például a veszélyességre utaló jelként megfigyelhető, hogy a díszmadarak könnyen elpusztulhatnak ezektől az anyagoktól, ha a konyhában tartják őket. Szintén veszélyes a sérült felületű edény, mivel így könnyebben bekerülnek az élelmiszerekbe a mérgező vegyi anyagok. Az alumíniumból készült edények is veszélyesek lehetnek, ha megsérül az edény vagy savas (citromos, paradicsomos) ételeket főzünk bennük.

Biztonságos megoldásnak számítanak a következő anyagok felhasználásával készült főzőedények: rozsdamentes acél, üveg, kerámia, zománcozott vas, bevonat nélküli öntöttvas, eloxált alumínium.

Ha mégis teflonbevonatú edényeket használsz, akkor csak olyan eszközökkel nyúlj bele, amik nem sérthetik fel a bevonatot, valamint ne hevítsd túl az edényeket, mert lepattogzik a belső bevonatuk, ami nem egészséges.

Nagy kiszerelésben raktározd az élelmiszert!

A legbiztonságosabb csomagolási eljárás, ha nem csomagolsz egyáltalán. Lehetőleg kerüld az előre csomagolt és feldolgozott élelmiszereket. Vegyél nyers vagy félkész termékeket és tartsd őket az eredeti csomagolásukban. Ne halmozz fel készételekből túl sokat. Még a gabonapelyhek esetében is felmerült a gyanú, hogy veszélyes lehet a csomagolásuk, tehát nem árt odafigyelni és tájékozódni, hogy mi a biztonságos és mi nem az.

(N. L.)