környezetvédelem
#Zöldövezet

Vásárolj zölden, életet menthetsz!

2013.02.09.
2 perces olvasási idő

Ami a bevásárlószatyrokat illeti, a műanyag vagy papír dilemmája épp akkora talány, mint a tyúk vagy a tojás. Az igazság az, hogy a statisztika mindkét fajta zacskó esetében nyugtalanító. Egyik sem tűnik igazán megfelelőnek, de van néhány egyszerű megoldás, amely segíthet, hogy valóban környezetbarát megoldást találjunk.

Dél-Afrikában „nemzeti virágként” is hívják a műanyag zacskókat, mert nagyon sok repked a kerítésekről bokrokba ragadva. Egyes beszámolók szerint ez időnként úgy néz ki, mintha hóvihar lenne. A National Geographic hírei szerint évente 500 milliárd és egy trillió közé tehető a világszerte felhasznált papír- és plasztikzacskók száma. Évente körülbelül 100 ezer madár hal meg a műanyagszatyroknak köszönhetően - a bálnák, teknősök és más tengeri állatok számát szintén 100 ezerre becsülik, akik a vízbe hullott műanyagzacskók miatt vesztik életüket.

Csak az Egyesült Államokban 12 millió hordó olaj kitermelése szükséges ahhoz, hogy kielégítse az amerikaiak bevásárlószatyor-igényeit. És aztán ott van az az aprócska lebomlási probléma: 500 év a szemétlerakóban.

Oké, akkor papír?

Nos, tulajdonképpen a papírzacskók előállítása több energiát igényel, és nagyobb levegő- és vízszennyezéssel jár, mint a műanyag zacskók előállítása. A papír újrahasznosítása sokkal több energiát igényel, mint a műanyagé, és akkor még a sok fáról nem is beszéltünk, amit ki kellett vágni a papírzacskók előállításához. 1999-ben, 14 millió fát vágtak ki, hogy előállítsák az abban az egyetlen évben elhasznált 10 billió papírzacskót. Felvértezve ezzel a tudással, íme az ítélet: az újrahasznosítható zacskók létjogosultsága is vitatható.

Néhány tipp

1. Tegyél néhány nylonzacskót (amiket kis csomagokban árulnak) a zsebedbe, így felkészülhetsz a váratlan eseményekre!

2. Halmozz fel néhány anyagtáskát (vászon, pamut, kender, juta, újrahasznosított műanyag, textil, stb...) a csomagtartódban a nagy bevásárló körutakra, és szokj hozzá, hogy visszateszed őket, miután kipakoltad az élelmiszereket.

3. Az újrahasznosítható műanyag- és papírzacskók segítenek, tartalékolj néhányat a csomagtartódban az élelmiszereknek, és használd őket, míg el nem szakadnak, aztán jöhet az újrahasznosítás!

4. Ha piacra mész, használj fonott kosarat!

5. Ha mégis saját szatyor nélkül maradnál vásárláskor, válassz inkább műanyagot: a statisztikák alapján a két rossz közül ez a kevésbé rossz. Később pedig próbáld meg újrafelhasználni, amikor alkalmad adódik rá! Ha mégis kidobnád, dobd szelektív hulladákgyűjtőbe, és köss rá csomót, nehogy a szél a szeméttelepről a vízbe vagy a fákra fújja!

Reméljük, egyszer mindez a hétköznapkaid részévé válik. Így a hanyagság megszűnhet, és úgy tűnik majd, mintha soha nem lehetett volna másképpen csinálni! 2002-ben az ír szupemarketekben 15%-os adót kezdtek el felszámolni minden egyes új műanyag zacskó után. Az egyik legnagyobb élelmiszer-lánc szerint az új papírzacskók fogyasztása 97,5%-ra esett. Nem érdekes?

(SZ.D.L.; Forrás: Care2)