levegőszennyezés
#Zöldövezet

A levegőszennyezés: milyen szmogban élni?

2019.03.07.
1 perces olvasási idő

A levegő szennyezése világméretű probléma. A levegő az élővilág, így az ember számára is a legfontosabb életfeltétel. Mit tehetünk, hogy megóvjuk a levegő minőségét?

Kétfajta levegőszennyezésről beszélhetünk: a természetes eredetű (vulkáni kitörések, erdőtüzek) és az ember okozta szennyezés (ipari, mezőgazdasági és közlekedési eredetű).

Az ipari légszennyezést főleg az energiatermelés okozza, a fő kibocsátott szennyező anyagok a szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, valamint a szilárd anyag, ami toxikus fémeket is tartalmazhat.

A városokban a közlekedési eredetű szennyezőanyag-kibocsátás a meghatározó. A kipufogógázok miatt a levegő nitrogén-dioxid és szénhidrogén tartalma az elmúlt évtizedekben nagymértékben megnövekedett. A felsorolt vegyületek napfény hatására szmogot és talajközeli ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat. A gépjárművek egyebek mellett ólmot és szén-monoxidot bocsátanak ki.

Következmények

A levegőbe kerülő nitrogén-oxid és kén-dioxid nemcsak a saját környezetében tesz kárt, hanem nagy távolságra is eljut például savas eső formájában, ez pusztítja az erdőket, a városban pedig egyebek mellett a műemlékeket. Amennyiben a nagyvárosok levegőjét nem frissíti fel a szél, egy idő után a sok por, korom és füst nappali sötétségbe boríthatja a várost, kialakul a szmog.

A szmog két fajtája

  • Los Angeles típusú - Jellemzően a nagyforgalmú, száraz, napfényes nyarú térségben fedezhetjük fel, különösen ott, ahol katlanban helyezkedik el a város, a levegő ugyanis megreked. Kialakulásának feltételei az erős napsugárzás, a közlekedés által kibocsátott szennyezések, valamint a gyenge légmozgás. Következménye, hogy erősen izgatja a nyálkahártyát.
  • London típusú - Leginkább az olyan típusú nagyvárosokban fordul elő, mint London, ahol magas a légnyomás, a páratartalom és a légszennyezés (kén-dioxid, por, korom). Következménye az asztma, a halálos kimenetelű tüdőödéma.

A levegő védelme

A városok levegőminőségét automata mérőhálózattal vizsgálják. Ha veszélyes mértékben megnövekszik a szennyező anyagok mennyisége, akkor szmogriadót rendelnek el:

  • korlátozzák a gépjárműforgalmat,
  • az ipari kibocsátásokat,
  • folyamatos lakossági tájékoztatást kell biztosítani.

Az ipari kibocsátások csökkentése érdekében a környezetvédelmi hatóság rendszeres ellenőrzéseket tart a vállalatoknál, valamint szennyezőanyag kibocsátási méréseket végez, illetve végeztet. A határérték túllépése esetén megtiltatja a vállalat üzemeltetését.

Mit tehetünk mi?

  • Kerékpározás, gyaloglás, közös autóhasználat, tömegközlekedés.
  • Közlekedj vonattal! Az autójában egyedül utazó ember kilométerenként háromszor annyi szén-dioxidot bocsát ki, mint az, aki vonattal utazik.
  • Használj golyós dezodort! Így kevesebb szennyezőanyagot juttatsz a levegőbe.

(KamaszPanasz - Gy.A.)