nap
#Betegségek

Szolárium és melanóma: a fiatal nők a legnagyobb veszélyben

2012.10.24.
2 perces olvasási idő

Eltervezted, hogy egy szoláriumban fogod megszerezni az áhítatott bronzos bőrt a bálra vagy ballagásra? Fiatalabbak esetében fontolóra kellene venni a döntést. A bőrrákos esetek száma folyamatosan nő, leginkább a fiatal felnőttek körében, és a szoláriumok jelentik az egyik legnagyobb rizikófaktort.

A fiatal nőket veszélyezteti leginkább a melanóma

A fiatal nőknek van a legnagyobb esélyük a melanómára, derült ki egy egészségügyi klinika tanulmányából.

A kutatók egy olyan adatbázisból dolgoztak, amely évtizedekre visszamenőleg vizsgálta az alanyokat. Először azokat a pácienseket vizsgálták, akik melanómában szenvedtek, és 18-39 év között voltak. A vizsgált időszakban a melanómás esetek száma a nőknél nyolcszorosára, míg a férfiaknál mindösszesen négyszeresére nőtt.

„Meg kell szabadulnunk attól a gondolattól, miszerint a bőrrák egy olyan betegség, amely csak idős embereknél fordul elő.” – mondta egy dermatológus, aki részt vett a kutatásban.

Az eredmények magyarázhatók a nemekre jellemző eltérő viselkedésmóddal is, tették hozzá a kutatók. „A fiatal nők nagyobb valószínűséggel vesznek részt olyan tevékenységben, amely növeli a melanóma kialakulásának veszélyét, például gyakrabban használnak mesterséges napsugárzást.”

Folyamatosan nő a melanómás esetek száma

Melanóma vizsgálat bőrgyógyásználEz a tanulmány a legújabb bizonyíték a melanómás esetek számának folyamatos növekedésére. Egy kutatás szerint míg a leggyakoribb rákos betegségekben szenvedő betegek száma csökken, a bőrrákos pácienseké nő.

„Nagyon aggódunk a melanómás esetek gyakorisága és a napsugárzás káros hatásai miatt, valamint a szoláriumok gyakori használata miatt is.” – mondta egy belgyógyász.

Egy nemzetközi egészségügyi intézmény szerint az UV-sugárzásnak való túlzott kitettség növeli minden bőrrák kialakulásának kockázatát. Az UV-fény egy olyan láthatatlan sugárzás, ami roncsolja a bőrben lévő DNS-t, érkezzen az akár a napból, akár a szoláriumból.

Kiket veszélyeztet leginkább a melanóma?

A bőrrák leginkább az 50-es éveikben lévő, és azokat már túllépő embereket érinti. A melanóma a rákos megbetegedés egyik legkomolyabb típusa, és gyakran halálos. A leggyakoribb tünetek a meglévő anyajegy elváltozása vagy a bőr felületén megjelenő kitüremkedés fejlődése. A világosabb bőrű emberek nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A világos bőrben kevesebb pigment található, ami megvédhetné a testet az UV-sugárzástól. További rizikófaktor még az egy vagy több leégés gyerekkorban, az anyajegyek nagy száma, a családban már korábban előforduló melanóma és természetesen az UV-sugárzásnak való kitettség.

A Jersey Shore-hatás

A bőrrák veszélye a fiatalok körében közvetettnek tűnik. „Szerintem az olyan tévésorozatok, mint például a Jersey Shore olyan embereket ábrázolnak, akik egészségesek, mégis kiváló napsütötte színük van.” –mondta egy 22 éves lány, akinél múlt évben diagnosztizáltak melanómát. „Valahogy nem érzed magad elég vonzónak addig, amíg nem olyan a bőrszíned, mint az övék. Mielőtt kialakult volna a melanómám, az egyik barátom leszidott, hogy nem használtam elég naptejet. Sosem próbáltam eléggé védeni magamat a napégéstől. A szüleimnek sem volt melanómája. Most hathavonta kell visszajárnom ellenőrzésekre."

„Sok hasonló fiatal felnőtt van ilyen helyzetben.”- mondta a fent említett lány bőrgyógyásza. „Egy bál vagy egy nagy esemény előtti barnulás szinte már normává vált a tinédzserkorú lányok körében. Azt viszont nem tudják, hogy minél gyakrabban látogatják a szoláriumokat, annál nagyobb esélyük lesz a bőrrákra.”

(H. I. - forrás: usatoday)