nap
#Testi problémák

Miért tüsszögsz, ha napba nézel?

2024.03.12.
1 perces olvasási idő

Vannak, akik tüsszögnek, ha a napba néznek, ám más erős fény is kiválthatja a tüsszögés sorozatot. A jelenségről már Arisztotelész is írt a Problémák című művében. Ez az úgynevezett tüsszögési reflexnek köszönhető.

Az emberek mintegy negyedét érinti a jelenség. Hátterében a feltételezések szerint a háromosztatú ideg rendellenes működése áll. Ez felelős a tüsszögésért. Kutatások szerint összefüggés van eme ideg, és a vizuális impulzusokat az agyba szállító idegek működése között.

A látóideg túlstimulálása működésbe hozza a háromosztatú ideget, mely beindítja a tüsszögési folyamatot. Nemcsak a hirtelen fényhatás váltja ki a tüsszögési reflexet, hanem a hideg levegő hirtelen belélegzése és a túlságosan intenzív ízek (pl. túl mentolos rágógumi) is. A reflex dominánsan genetikus, mely azt jelenti, ha valamelyik szülőd is „nap-tüsszögő”, 50 százalék az esélyed rá, hogy te is az leszel.

Miért veszélyes?

A fényre vagy Napra tüsszentés, vagyis a 'photic sneezing', veszélyes lehet a közlekedésben. Autós vagy kerékpáros egyaránt kaphat hirtelen ilyen ingert, amitől elránthatja a kormányt, balesetet okozva és szenvedve. Különösen veszélyes, amikor sötétből, például egy alagútból vagy aluljáróból hajtunk ki az erős külső fényre.

Mivel a jelenségről még nem sokat tudnak, jelenleg antihisztaminokkal kezelik a súlyos naptüsszögést.

Megelőzheted?

A tüsszentést nem igazán lehet megelőzni. Bár vannak olyan módszerek (befogod az orrod), amelyek erre irányulnak, azonban ezek nem igazán javasoltak. A fény miatti tüsszentés igazán zavaró lehet, főleg, hogy egyszerre többet is kell tüsszentened ilyenkor. Ha ez a probléma téged is érint, próbálj meg védekezni az erős, hirtelen fények ellen például fényre sötétedő szemüveggel, napszemüveggel vagy a hirtelen villanások elkerülésével.

(KamaszPanasz)