ételek
#Táplálkozás

Ételek, melyek védik a bőrödet

2015.06.30.
1 perces olvasási idő

Akár hiszed, akár nem, létezik néhány olyan étel, amely kis mértékben védi a bőrödet a nap káros sugaraitól. A napvédelem összefüggésben áll az étele antioxidáns tartalmával. A növények antioxidánst termelnek, hogy megvédjék magukat a környezeti hatásoktól, például a hőtől.

Ha a következő zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztod, azzal sokat teszel a bőröd védelméért is.

Színes paprikák

Az édes és szép piros, sárga és narancssárga paprikák a színüket a természetes pigmentek színezik, amiket máshogy carotenoidoknak nevezünk. Ezek az antioxidánsok a testben lévő A-vitaminnal közösen megvédik a bőröd a nap káros hatásaitól.

Nyári sárga tök

Vágd fel, tedd kebabba, vagy egyszerűen salátába, és edd meg. A sárga tök a carotenoidoknak köszönheti a színét. Edd meg, mert finom és megvéd a káros napsugaraktól.

Érett piros paradicsom

A természetes antioxidáns, a likopin adja a paradicsomok piros színét. Ez az antioxidáns többek között arról is ismert, hogy védelmet nyújt a prosztata megnagyobbodás ellen. De mint a többi antioxidáns, a likopin is véd a nap sugarai ellen.

Dinnye

Válaszd a görögdinnyét, ami szintén tartalmaz likopint! Ez a gyümölcs is emiatt piros belül. Ha a nap nyáron egyre melegebb és vakítóbb, egyél egy görögdinnyét, hogy lehűtsd magad, és védd a bőröd!

Nassolj zöldséget és gyümölcsöt!
A gyümölcsöknek és zöldségeknek még nagyobb szerepet kell játszaniuk az étkezésedben, diétádban. Tovább a cikkhez

Zöld tea

Mit nem tesz a zöld tea az egészségért? Javítja a szívműködést, véd a daganatos betegségek ellen, javítja az immunrendszert, méregteleníti a testet, segíti a fogyást, és megvédi a bőrt az UVA és az UVB sugarak ellen. A zöld teában található antioxidánsok ugyanis szuper erős védelmet biztosítanak. Nem árthat, ha minden nap iszol egy pohárral.

Kakaó

Az egyik legegészségesebb étel, amit ehetsz, az a kakaó, amelynek 712 vegyülete közül sok fontos bőrvédő antioxidáns. A flavanoidok a kakaóban védelmet biztosítanak a szívinfarktus, az agyvérzés és a magas vérnyomás ellen. De ugyanezek az összetevők segítenek védeni a bőrödet is. Egyél igazi sötét csokoládét, és élvezd az általa nyújtott védelmet.

(KamaszPanasz - Gy. Z.)