zöld tea
#Táplálkozás

A zöld tea előnyei

2023.01.04.
1 perces olvasási idő

A zöld teának nevezett ital Kínában és Japánban már a tizenkettedik században a teaszertartások főszereplője volt, a nyugati országokban mégis a fekete tea a legnépszerűbb változat.

A nyugati fogyasztók körében folyamatosan nő az igény a különleges, jó minőségű teák iránt, és a tudományos kutatások hatására a minimálisan feldolgozott zöld tea is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül. Bár a tea a legnépszerűbb ital a földön, a zöld tea egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos széles körű kutatásokra csak az 1990-es évektől került sor.

A kutatások mára a tea számos egészségvédő hatását bizonyították, köztük például, hogy a zöld teában lévő antioxidánsok segítenek az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás megelőzésében, és a bár polifenolok más növényekben is jelen vannak, a teakatekin nevű anyag kizárólag a tealevelekben találhatók.zöld tea

Más típusú katekinekkel többek közt a kakaónál, szőlőnél és a gránátalmánál is találkozhatunk, de mára az is bebizonyosodott, hogy a teában lévő antioxidáns az egyik leghatékonyabb.

Zöld teával a betegségek ellen

A teakatekin segít a vírusos- és bakteriális fertőzések leküzdésében, megelőzi az érfalak meszesedését, szabályozza a koleszterinszintet, és számos halálos betegség köztük a rák-, a cukor- és a szívbetegség prevenciójában hasznosnak bizonyult.

A zöld tea kivonatát a vitaminokban, élelmiszerekben, energiaitalokban is felhasználják, a teából nyert katekint pedig antioxidáns és antibakteriális tulajdonságainál fogva élelmiszerek, kozmetikumok és illatszerek tartósítására használják. A legtisztább teát a hivatásos teakóstolók "a likőr"-nek nevezik, gondosan nevelt teacserjékről származó zöld levelek áztatásával készül, és a díjnyertes borokhoz és különleges kávékhoz hasonlóan nagyra becsülik.

A folyamatos kutatások hatására az egészséges zöld tea tovább folytatja misszióját, és a teafanatikusok bögréje mellett egyre több család asztalán is megjelenik.

(DRportal.hu)