jegestea
#Táplálkozás

A fiúkra veszélyes a jeges tea!

2015.07.03.
1 perces olvasási idő

Fiúk, jó lesz vigyázni! Bármilyen népszerű és frissítő hatású is a jeges tea, nagy mennyiség fogyasztása sajnos nálatok növeli a vesekő kialakulásának a kockázatát!

A jeges tea népszerűsége világszerte növekszik, köszönhető ez annak is, hogy egyre több ízben és kiszerelésben kapható. A fiúk azonban jobb, ha vigyáznak, mivel egy új felmérés eredménye szerint náluk növeli a vesekő kialakulásának kockázatát.

A vesekő nem más, mint olyan, a vesében termelődött kristályok, melyek a húgyutakon át a hólyagig vándorolnak, komoly fájdalmakat okozva. A vesekő jelei lehetnek az émelygés, hányás, a vesére nehezedő nyomásérzet, attól függően, milyen nagy a kő, és milyen régóta van a szervezetben. A vesekő kialakulása a lakosság 10 százalékát érinti, és a férfiaknál négyszer gyakoribb az előfordulási arány, mint a nőknél.

A vesekő egyik fő alkotóeleme, az oxalát, a jeges teában is nagy koncentrációban van jelen. Ezek szerint a vesekőre hajlamos férfiak legjobb, ha kerülik a népszerű ital fogyasztását.

A víz a legjobb szomjoltójegestea

A szomjoltásra és a kiszáradás megelőzésére az orvosok szerint továbbra is a víz a legjobb, ám ha ezt mindenképpen ízesíteni szeretnéd, adj hozzá citromot, vagy friss fűszernövényeket, de készíthetsz linomádét is. A limonádé azért is javasolt, mert a benne lévő citrátok megakadályozzák a vesekőképződést, illetve lassítják a folyamatot az arra hajlamosak esetében.

Ezt az eredményt látszik alátámasztani az is, hogy a veseköves megbetegedések száma a nyári hónapokban ugrásszerűen növekszik. Ebben egyrészt szerepet játszik a nyári hőség miatti dehidratáltság is, mikor a vesék nem jutnak elegendő folyadékhoz a szervezet megtisztításához, így működésük csökken, ami a vesekőképződést segíti elő, illetve ilyenkor fogyasztjuk a legnagyobb mennyiségben a jeges teát.

Hogyan előzheted meg a vesekőképződést?

  • Gondoskodj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről, lehetőleg víz vagy limonádé formájában!
  • Kerüld a jeges teát és a magasabb ásványi anyag tartalmú vizet!
  • A magas proteintartalmú ételek és a túlzott C-vitamin fogyasztás (több mint napi 1000mg) szintén hozzájárulnak a kőképződéshez, ezért óvatosan fogyaszd őket!
  • A vesekőre hajlamosak ne használjanak nagymennyiségű antacidot (savlekötőt) - pl. gyomorégés elleni szereket!
  • B-vitamin és magnézium fogyasztásával csökkenthető az újabb vesekövek kialakulásának esélye, illetve a már meglévők okozta fájdalom.

Azt mondják, a vesekő által okozott fájdalom csak a szüléssel hasonlítható össze. Ennek megítélése egyéntől függő, ám nem árt az óvatosság!

(Forrás: WEBBeteg)