protein
#Táplálkozás

A jó öreg protein

2015.03.27.
1 perces olvasási idő

A fehérje segíthet a nem kívánt kilók leadásában, valamint abban is, hogy a gyomrodat teletömd. De fontos, hogy a megfelelő mennyiségű és megfelelő fajta proteint fogyaszd, hogy egészségügyileg is profitálj belőle.

Fehérjét, de miből?

Halak

A tengeri étel az egyik legjobb proteinforrás, mivel alacsony zsírtartalmú. Az olyan halak, mint a lazac, egy kicsit magasabb zsírtartalmúak, de ez a szív számára egészségesebb fajta vagy omega-3 zsírsav.

Szárnyas fehérhús

Ragaszkodj a fehér szárnyashúshoz, a nagyszerű sovány fehérjeforráshoz. A vörös hús magasabb zsírtartalmú, a bőre tele van telített zsírsavakkal, úgyhogy főzés előtt ajánlatos eltávolítani.

Tej, sajt, joghurt

A tejtermékek, pl. a tej, sajt, joghurt, nem csak kiváló proteinforrások, hanem értékes kalciumot is tartalmaznak. Válassz fölözött vagy alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, hogy a csontjaid és a fogaid erősek maradjanak, megelőzd az oszteoporózist (csontritkulás), és növeld a súlycsökkentés hatékonyságát.

Tojás

A tojás az egyik legolcsóbb formája a fehérjének. Egy normális, egészséges felnőtt napi adagja egy tojásnak felel meg.

Bab

Egy fél csésze bab annyi proteint tartalmaz, mint 90 gramm roston sült hús. Plusz, tele van rosttal, ami szintén szükséges az egészséges szervezet számára.

Sovány marhahús

A sovány marhahúsban csak egy grammal több telített zsír van, mint a bőrétől megfosztott csirkemellben. Ez a húsféle kiváló forrása a cinknek, vasnak és B12-vitaminnak.

(webmd.com)