fehérje
#Táplálkozás

Mennyi a napi fehérjeszükségletünk?

2023.04.05.
3 perces olvasási idő

A fehérje (protein) nagyon fontos az emberi szervezet számára. Általa tud működni a tested. Fontos, hogy az étrended szerves részét képezze, de ne vidd túlzásba! A legtöbb ember túl sok fehérjét fogyaszt, de vannak, akik nem fogyasztanak elegendő proteint. Meg kell találni az arany középutat!

Amikor túl sok fehérjét fogyasztasz, akkor valószínűleg több kalóriát és zsírt veszel magadhoz, mint amennyire a szervezetednek valóban szüksége lenne. Olyan betegség, hogy "fehérje-túladagolás", nem létezik. A többletet a szervezet lebontja, nem építi be az izomba. A bomlási végtermék a vizelettel távozik, feleslegesen megdolgoztatva a vesét.

Mennyi fehérje fogyasztása elegendő?

Mivel a kamaszok súlya öt év alatt megduplázódik és magasságuk 8-12 centiméterrel nagyobb lesz, ezért serdülőkorban kicsivel több fehérjére van szükségük, mint a felnőtteknek. Azt, hogy pontosan mennyire, az függ a fiatal súlyától.

A napi ajánlott protein-mennyiséget úgy lehet kiszámolni, hogy a testtömeget megszorozzuk 0,8-cal. Vagyis, ha egy tini 55 kilogramm, akkor naponta 55x0,8=44 gramm fehérjére van szüksége. Felnőtt szervezet számára a napi kalóriabevitel 35 százaléka fehérjéből kell, hogy származzon. Ami annyit tesz, hogy egy felnőtt nőnek napi 46 gramm fehérjére van szüksége, egy felnőtt férfinak pedig 56 grammra.

Ezt a határt nem nehéz átlépni. A megadott mennyiséget akkor érjük el, ha kb. 2- 3 adag fehérjében gazdag élelmiszert fogyasztunk el naponta. Egy 85 grammos hús (tenyérnyi méretű hússzelet) 21 gramm fehérjét tartalmaz. Az emberek átlagosan nem 85 grammos húst esznek, hanem 227 grammosat, amiben már több mint 50 gramm fehérje található.

Ezért van az, hogy sokan csupán csak a húsfogyasztással átlépik az ajánlott határértéket. Természetesen a húsokon túl más ételek is tartalamznak proteint. 16 evőkanálnyi joghurt kb. 11 gramm fehérjét tartalmaz. Egy pohár tejben 8 gramm fehérje van. Egy bögre száraz babban 16 gramm fehérjét találhatunk.

Emberek, akiknek extra fehérjére van szükségük

Nem mindenkinek van szüksége ugyanannyi fehérjére. Létezik négy olyan csoport, melynek tagjai különös figyelmet kell, hogy fordítsanak a protein bevitelükre.

1, Terhes nőknek átlagosan 10, a szoptatós kismamáknak pedig 20 grammal több fehérjére van szükségük, mint általában. A 10-20 gramm proteintöbblet eléréséhez nem kell sokat enni. Elég naponta egy görög joghurtot vagy fél csésze túrót fogyasztani pluszban.

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek nemcsak proteinben gazdagok, hanem kálciumban és D- vitaminban is, mely az egészséges csontok felépítéséhez elengedhetetlenül szükségesek, mind az anyukák, mind a babák számára.

2, Sportolóknál fizikai megterhelés alatt az izomzatuk bomlik, megfelelő fehérjebevitel mellett pedig újra tud épülni. A szervezetbe bevitt fehérje mennyisége az edzések hosszától, gyakoriságától és intenzitásától is függ. Olyan sportoknál, ahol állóképességre van szükség (például a maratoni futásnál), a sportolóknak 50 százalékkal több fehérjére van szükségük, mint a mozgásszegény életet élő embereknek.

A testépítőknek kétszer annyi fehérjére van szükségük, mint az ülő munkát végző személyeknek. Fontos megjegyezni azt, hogy a fehérjetöbbletet biztosítani lehet proteinben gazdag élelmiszerekkel, nem kell ezért külön táplálékkiegészítőket szedni!

3, A fogyókúrázok esetében a cél az, hogy elveszítsék a testzsírjukat és fenntartsák izomtömegüket. A fehérje ebben segít. A proteinben gazdag élelmiszerek telítettségérzetet keltenek a fogyni vágyok számára, így csökkentik az éhségérzetét, ezért könnyebben elviselik a diétás programjuk okozta nehézségeket. Minden fogyókúrázó tartsa szem előtt a kalóriákat a napi adagjában, akár ebédről van szó, akár a nassolni valóról, válasszon fehérjében gazdag élelmiszereket.

4, A vegetarianizmusnak több fajtája létezik. Van, aki csak húst és halat nem eszik, de tojást és tejterméket igen. Esetükben nem jelent problémát a szükséges fehérjemennyiség biztosítása, mivel a tejtermékekkel és a tojással elegendő fehérjét visznek be a szervezetükbe.

De vannak az olyan vegetáriánusok, akik semmilyen állati eredetű terméket nem esznek meg (vegán étrend). Ők pontosan a fehérjedús élelmiszereket iktatják ki az étrendjükből, vagyis a tejtermékeket, a tojást, a húst, a halat. Igaz ugyan, hogy nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ez egészséges ugyan, de nem feltétlenül tartalmaznak elegendő fehérjét.

A szója, a bab, a borsó, a brokkoli és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek kiváló proteinforrások. A zöldségek, diófélék, magvak csak kis mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Tehát a vegetáriánusosoknak nagyon oda kell figyelniük arra, hogy kellő proteint fogyasszanak.

A legjobb fehérjeforrások

Olyan fehérjében gazdag élelmiszereket válasszunk, melyek soványak. A vörös húsnál a kevésbé zsírosat, baromfinál a bőr nélkülit, tejtermékeknél és halnál a zsírszegény vagy alacsony zsírtartalmút. A szója minden formában megfelelő és tápláló (tofu, zöld szójabab, pörkölt szója dió), illetve helyettesíthető vele a hús.

Hetente legalább egyszer enni kell olyan fehérjében gazdag ételt, mint a hal, a borsó, a lencse, a rizs és a bab. Kerüld az olyan fehérjeforrást, ami zsíros, például a szalonnát.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. A növényi eredetű fehérjeforrásokban nincs meg az összes szükséges aminosav – kivéve a szója-, amely segítségével felépíthetjük a saját fehérjéinket, éppen ezért kell a növényi eredetű fehérjebevitelt kombinálni állati eredetű fehérje bevitelével.

Hogyan ne vidd túlzásba a fehérje fogyasztását?

Nem javasolt kéttenyérnyi húsnál többet megenni, mert akkor már túlzásba vittük a fehérjebevitelt. A tányérodban lévő fogás csupán egyharmada legyen proteinforrás. Ne feledkezz meg arról sem, hogy az ebédeden kívül más fehérjetartalmú élelmiszert is eszel napközben, amivel együtt már kijön a napi ajánlott proteinmennyiség.

(KamaszPanasz - M.T.)