táplálkozás
#Táplálkozás

A kalória vagy a zsír mennyisége számít?

2009.08.12.
1 perces olvasási idő

A kalória az ételek energiatartalmának mérőegysége, a mennyisége azt fejezi ki, hogy mennyi energia szabadul fel a szervezetben az ételben található tápanyagokból, például a zsírból, a proteinből, a szénhidrátból. A zsír egy olyan lényeges tápanyag, ami segít a testnek a zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K-vitamin) elnyelni, és szállítani őket, ráadásul a zsírnak még számos más funkciója is van.

Míg a fehérje és a szénhidrátok csak 4 kalóriát tartalmaznak grammonként, a zsír 9 kalóriát tartalmaz. Az élelmiszereken manapság már kötelező feltüntetni az összetevőket, és a kalória mennyiségét, segítve ezzel a fogyasztókat, hogy tisztában legyenek azzal, mit esznek.

Így könnyedén ki tudod számítani a napi kalóriamennyiséget, amit beviszel a szervezetedbe, egyszerűen csak össze kell adnod a csomagolásokon feltüntetett kalóriák számát. Szakértők azt ajánlják, hogy a napi zsírbevitel ne legyen több az elfogyasztott táplálék 30%-ánál.

Azonban néha fontos figyelni az elfogyasztott kalória és a zsír mennyiségét egyaránt, hiszen gyakran megfeledkezünk a tápanyagok helyes mennyiségéről, és ez könnyedén elhízáshoz vezet. Manapság már sok a csökkentett-, alacsony zsírtartalmú és zsírmentes élelmiszer, ami segíthet a fogyásban, habár ilyen ételek fogyasztása mellett sem garantált, hogy csökkenni fog a testsúlyunk.

Azt, hogy egy embernek hány kalóriára van szüksége egy nap, a kora, a neme és a fizikai tevékenység mennyisége határozza meg. A napi 1200-1400 kalória kevésnek számít, a 2500 fölötti pedig soknak számít.

Hogy mennyi kalóriára van szükséged, megtudhatod a kalóriaindexek segítségével. Ezek a tesztek egy kérdőíven alapulnak, ahol kérdéseket tesznek föl neked a koroddal, a testsúlyoddal, és a magasságoddal kapcsolatban, és ezen adatok alapján kalkulálják ki a számodra megfelelő kalória mennyiségét.

(G.V.)