túlsúlyos
#Táplálkozás

Másfél milliárd ember túlsúlyos a világon

2012.04.29.
1 perces olvasási idő

Bolygónk lakói közül körülbelül 1,6 milliárd ember hordoz túlsúlyt. Íme, a nehézsúly bajnokai.

Miközben az Egyesült Államokban az emberek öt százaléka azt állítja, hogy inkább elvesztené egy végtagját, semmint kövér legyen, az ország lakosságának 70,8 százaléka túlsúlyos. A bostoni mentőszolgálat 2011-ben kénytelen volt bevezetni egy elhízottak számára készült mentőautót, amelyhez egy 454 kilogramm teherbírású hidraulikus lift is tartozik, a hordágya pedig 386 kilogrammot bír.

Megnyílt a piac az extraszélességű és megerősített székek és fotelok előtt is, ahogy a hagyományosan 120 kilogrammig mérő személymérlegek skáláját is ki kellett terjeszteni, sőt a WC-csészék választékát is extra nagy mérettel bővítették. Külön oktatják már az amerikai rendőröknek az elhízott emberek szakszerű, hajlatokra is kiterjedő motozását, miközben saját tanácsadói csoportja van az érintetteknek Nemzeti Társaság a Zsírelfogadás Fejlődéséért (National Association to Advance Fat Acceptance) elnevezéssel.

Az alig több mint 70 százalékos túlsúlyaránnyal azonban még mindig nem az amerikaiaké az elsőség, hiszen csendes-óceáni Nauru sziget lakosságának 94,5 százaléka túlsúlyos, így a 21 négyzetkilométeres csendes-óceáni szigetállam szerezte meg a világ legkövérebb nemzete minősítést. Nauruban egyébként a férfiak várható élettartama 59 év, a nőké 64 év. Kilencven százalék fölött (90,8) van a túlsúlyos emberek aránya Tongában is, ahol ezért az importált tartósított élelmiszereket okolják.

A brazilok a középmezőnyben foglalnak helyet, náluk 51,7 százalék a túlsúlyos emberek aránya. Az ország bővülő gazdasága lakói derékbőségének növekedését is maga után vonta, ha folytatódik az elhízásnak az elmúlt években tapasztalt üteme, akkor 2022-re utolérhetik az Egyesült Államokat. Ezen kevéssé segít a brazilok édesszájúsága, ami az önmagukban is édes gyümölcsök, például az ananász cukrozásában nyilvánul meg, de kedvelt presszókávéjukban is több a cukor, mint a folyadék.

Ausztráliában, ahol a lakosság 63,7 százaléka túlsúlyos, szintén felkészülnek a súlyosbodó gondokra. Az adelaide-i kórházban nemrégiben cserélték ki erősebbre az ágyakat és a kerekes székeket, emelőszerkezeteket helyeztek üzembe és az orvosi képalkotó berendezésekből is nagyobbakat állítottak üzembe. A lista legalján van ugyan Kína, ahol a túlsúlyos emberek aránya mindössze 24,5 százalék, de számszerűségében ez 325 millió embert jelent. Szakértők ráadásul arra számítanak, hogy a következő két évtizedben ez a szám megduplázódhat. Magyarország nem szerepel a The Daily Telegraph által közzétett listán, de a legutóbbi adatok szerint körülbelül 67 százalék a túlsúlyos vagy elhízott magyarok aránya.

(MTI)