csoki
#Táplálkozás

Érdekességek a csokiról

2015.06.12.
1 perces olvasási idő

Igaz ugyan, hogy a csoki egészségtelen ételként ismert, de a legújabb tanulmányok szerint az étcsokoládé igenis az egészséges táplálkozás egyik alapanyaga. Az étcsokinak számos jótékony hatása van a testre, éppen ezért generációkon át gyógyszerként használták az egész Földön.

A csoki a termékenység szimbóluma

A csokinak számos jótékony hatása is vanA csokit először az ősi maják használták termékenységi italként, akik a kakaóbabból készült terméket a termékenység istennőjéről, lxcacao-ról nevezték el. A majáknál a csoki jelképezte az egészséget, a termékenységet és az életet.

Mivel a majáknak nem állt rendelkezésükre cukor, tört chilivel és egzotikus fűszerekkel készítették. Ez a recept hasonlít a modern mexikói csoki recepthez.

A csoki jobban növeli az endorfin-szintet, mint a csókolózás

A BBC-n megjelent kutatás szerint csoki evésekor négyszer annyi endorfin szabadul fel a testben, mint egy heves csókolózás során. Ezenkívül amikor az ember csokit eszik, a pulzusa 60-ról 140-re emelkedik.

A csoki megelőzi a fogszuvasodást

A köztudatban úgy él a csoki, mint ami a cukortartalma miatt elősegíti a fogszuvasodást, de a csoki fő alapanyagai tulajdonképpen éppen ellenkezőleg hatnak: megakadályozzák a fogszuvasodást, illetve a kakaóbabban lévő ásványi anyagok ellensúlyozzák a cukor kártékony hatását.

(KamaszPanasz)