csoki
#Testi problémák

Csoki és menstruáció - Miért kívánod annyira?

2018.03.16.
1 perces olvasási idő

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy a menstruációt megelőző napokon háromszor annyit bírsz enni, mint máskor, és azokon a napokon bármit megtennél egy kocka csokiért. Mindezért a hormonváltozás felelős, de mégis hogyan? Lehet valamit tenni ellene?

Képzeletben a menstruációs ciklust oszd ketté úgy, hogy az ovuláció (peteérés) legyen annak a középpontja. Noha pontosan nem tudni miért, de akárcsak az embereknél, egyes majomfajtáknál is megfigyelhető a menstruációt megelőző időszakra jellemző fokozott táplálékbevitel. A dolog hátterében valószínűleg a szerotoninszint (vagyis a boldogsághormon) változása áll.

Magnéziumhiány vagy csak a hormonok összjátéka?

A szakemberek csokoládé utáni vágyat a szervezet menstruáció alatt jelentkező magnéziumhiányával magyarázzák, bár egyesek szerint egyszerűen csak az édesség élénkítő, boldogító hatását használod ki a nehéz napokon.

A csoki utáni csillapíthatatlan vágy leginkább a cikluson belüli drasztikus hormoningadozások következménye. A peteérés és a menstruáció között ugyanis csökken a szerotoninszint a szervezetben, mely fontos szerepet játszik a depresszió kialakulásában, az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásában, a fájdalomérzet kialakulásában, valamint az éhségérzetet is befolyásolja. Egészséges mennyiségű szerotonin esetén nyugodt és elégedett vagy. A nők a menstruáció előtti napokban egyebek között a szerotoninhiány miatt oly ingerlékenyek.

Voltak ugyan kutatások ezügyben, ahol a résztvevők annak ellenére, hogy elegendő kalóriával, vitaminnal és ásványi anyaggal ellátott élelmiszereket kaptak, mégis kívántak bizonyos ételeket. Ezek szerint a csoki iránti vágynak inkább lelki okai lehetnek.

Mivel helyettesíthető a csoki hatása?

  • A csoki kétségtelenül a legfinomabb örömforrás, de a folsavban gazdag zöld levelű zöldségekben is találhatóak boldogsághormonok.
  • Ha gyorsan akarsz feldobódni, válaszd a banánt, ami a benne található értékes anyagoknak köszönhetően szintén hasonló hatást eredményez, mint egy kocka csoki!
  • Talán a legfontosabb boldogsághormon az endofrin, amit legalább fél óra izzasztó edzés hatására szabadíthatsz fel a szervezetből.

Mikor kóros a kívánósság?

Nem csupán a menzesz előtti időszak, hanem például a vashiány is okozhat hasonló tüneteket. A jelenség egyik legérdekesebb esete annak a 66 éves vashiányos nőnek a története, aki olyannyira kívánta a paradicsomot, hogy két hónapon át naponta fogyasztott nagy mennyiséget a zöldségből, egészen addig, míg a vérszegénységből ki nem gyógyították. A betegséggel elmúlt a paradicsom utáni vágya is.

(KamaszPanasz)