testkép
#Testi problémák

Anya, kövér vagyok? Amit tudnod kell a tinik testképéről

2011.01.04.
3 perces olvasási idő

A divatmagazinok nem foglalkoznak a tini testképpel, vagy többet kéne foglalkozniuk azzal, hogy egészséges férfi és női testeket mutassanak. Ehelyett, nem titkolják azt, hogy társadalmunk a soványság megszállottja. A modellek és filmsztárok úgy vannak prezentálva, mint a társadalom által vonzó példaképek.

Szülők, felnőttek és a korosztálybeli emberek is sokszor megerősítik a tényt, hogy csak a vékony alkat lehet vonzó. Nagyon fontos, hogy a szülők képesek legyenek megerősíteni a tini gyermekükben egy egészséges testképet, hogy a gyermeküknek már egy pozitív ön- és testképe legyen.

Testkép: Honnan is jön?

Nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy egy tinédzsernek mi alapján alakul ki a saját testképe, de van pár fő meghatározó dolog: média, szülők, más felnőttek, korosztálybeli emberek és egészségügyi szakértők.

Média: A TV műsorok és filmek gyakran úgy mutatják be a sovány nőket, mintha ők lennének a legvonzóbbak. Egy átlagos modell 25%-al vékonyabb egy átlagos amerikai nőnél. Amikor csak vékony nőket látsz a TV-ben, a hirdetőtáblákon, a filmekben, az interneten és a magazinokban is, lehetetlen nem azt érezni, hogy a soványság egyenlő a vonzó külsővel.

Szülők: Az, ahogy a szülő érez a saját külseje iránt, befolyásolja azt, ahogy a gyerek érez a sajátja iránt. Ha a szülő folyton elégedetlen a megjelenésével, a gyerek úgy fogja érezni, teljesen rendben van az is, hogy ő elégedetlen magával. Továbbá, ha a szülők negatív megjegyzéseket tesznek a gyerekük súlyára vagy testalkatára, azzal minden fajta pozitív testképet le tudnak rombolni.

Más felnőttek: Attól a pillanattól kezdve, ahogy megszületik egy gyerek, a felnőttek a külsejéről beszélnek. Jönnek a szokásos megjegyzések: "nézd, milyen aranyos", "nézd azokat a pufók lábakat" és az egyéb, kevésbé hízelgő megjegyzések - úgy tűnik mindenkinek van véleménye a babák megjelenéséről. Habár a csecsemők nem értik még ezeket az üzeneteket, könnyű megfeledkezni róla, hogy az emberek megjegyzései milyen hatással lehetnek rájuk a jövőben.

Korosztálybeli társak: Ha a tini barátai azt mondják egy lánynak, hogy kövér, vagy ha azon gyötri magát, hogy túlsúlyos a többi társához képest, akkor nagyobb valószínűséggel lesz negatív testképe. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy tudnak a korosztálybeli társaik egyre jobban hatni rájuk, ezért az ő megjegyzéseik szokatlanul meghatározóak lehetnek.

Egészségügyi szakértők: Mivel a testsúly egy kényes dolog a tiniknél, ezért nagyon fontos, hogy a szakértők nagy odafigyeléssel kezeljék ezt a témát. Egy meggondolatlan vagy féleérthető megjegyzés egy szakértőtől negatívan tudja befolyásolni egy tinédzser testképét.

A negatív testkép kockázatai

Az Amerikai Nőgyógyászok és Szülészorvosok Főiskolája készített egy listát az egészségtelen étkezés és testkép statisztikáiról:

- A 12 és 23 év közötti amerikai lányok és nők 54%-a elégedetlen a testével.

- A középiskolások egyharmada úgy érzi túlsúlyos, miközben nem így van.

- A 9 év alatti lányok 75%-a már 2-5-ször diétázott az adott évben.

- Bármely adott időben, 5-10 millió nőnek és lánynak vannak étkezési zavarai, amik olyan súlyos következményekhez vezetnek, mint az anorexia vagy a bulimia.

Anorexia és bulimia

Nagyon sok nőnek van negatív testképe és ez a negatív kép étkezési zavarokhoz vezethet. A két leggyakoribb betegség - ami az étkezési zavarok miatt alakul ki - az anorexia és a bulimia. Ezeknek a betegségeknek pedig súlyos következményei lehetnek:

Az anorexia (vagy anorexia nervosa) egy igen súlyos és olykor halálos betegség. Szabályozzák az ételük mennyiségét, behatárolják, hogy milyen fajta ételeket egyenek, és különböző módszerekkel küzdenek azért, hogy a súlyukat alacsonyan tartsák. Az anorexiás betegségben szenvedők körülbelül 10%-a meghal a betegség miatt fellépő komplikációk miatt.

A bulimia egy mértéktelen tisztító étkezési betegség. A bulimiában szenvedő emberek szoktak enni - gyakran többet a kelleténél - és ez után megkeresik a módját, hogy megszabadítsák a testüket az ételtől. A tisztítás jelentheti a hányást, hashajtó használatát, túlzott testmozgást vagy egyéb módszereket, hogy megszabaduljanak az ételtől, amit ettek. A bulimia különböző fajta fizikai problémákat okozhat úgy, mint fogak kihullása, nyelőcső elrepedése, gyomorgörcs, végbél bajok és dehidratáció.

Egy egészséges testkép elősegítése

Ha a negatív testkép ilyen súlyos következményekhez vezethet, akkor minden tininek fontos törekedni egy egészséges testkép elérését. Habár a tinik állandóan olyan üzeneteket kapnak a világból, hogy mennyire nem tökéletesek, még mindig van több féle módszer, amivel elősegíthetik a pozitív testkép elérését. Ebben a szülőknek is nagy felelősségük lehet.

A szülő legyen jó példa. Ha a szülő elégedett a testével, a gyereke is úgy fogja gondolni, ez a normális és egészséges. Kerülje a fogyókúrával vagy saját hibáival kapcsolatos beszélgetéseket. A megjegyzései önmaga iránt nagyon sokban befolyásolhatják azt, ahogy a gyermeke látja magát.

Fogadd fenntartásokkal a média üzeneteit. Túlzottan sok TV-zés nem tesz jót egy tininek sem, szóval korlátozd a képernyő előtt eltöltött időt.

Kérd ki szüleid véleményét! Ha olyan dolgokat látsz a TV-ben vagy magazinokban, amiket nem tudsz egyértelműen értelmezni , ülj le és beszélgess róla szüleiddel. Gyakran azok a képek, amiket látunk remekül segítik, hogy a hiányosságok eltűnjenek – lehetetlen egy tini számára, hogy egy olyan test ideálnak feleljen meg, ami a való életben nem is létezik.

Kérj segítséget

Ha úgy érzed, hogy anorexiában vagy bulimiában szenvedsz, ne hezitálj segítséget kérni, amilyen hamar csak lehet. Fordulj bizalommal szüleidhez, beszéld meg vele a problémád. Az étkezési gondok összetett dolgok lehetnek, ezért szükséged lehet pszichológusra és orvosra is, hogy segíthess önmagadon.

Ha úgy érzed, hogy túlsúlyos vagy elhízott lettél, megint csak ne hezitálj segítséget kérni. Nagy segítség lehet, ha még időben eljutsz egy szakértőhöz és megtudod, mit lehet tenni az érdekedben. Ha egy szakértő odafigyeléssel megvizsgál, ellenőrzi a súlyodat és törődik az egészségeddel, akkor nagyon hatásos lépéseket tehetsz azért, hogy kiegyensúlyozott és elégedett légy.

(Ő.B.)