izzadás
#Testi problémák

Kellemetlen foltok: az izzadásról

2020.08.17.
1 perces olvasási idő

Érezted már te is, hogy kiver a víz, pólód a hátadhoz tapad, hónaljadon izzadságcseppek gyöngyöznek? Talán furcsa rendellenességnek tűnhet számodra, a verejtékezés mégis teljesen rendjén való dolog.

Az izzadás nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünkben, testünk a hűtés eme módján tudja fenntartani a normális testhőmérsékletet. Nagy melegben a kipárolgó izzadság lehűti a testet, noha nem csak hőségben lehet izzadni. Idegességükben az emberek hajlamosak izzadni, mivel a felfokozott érzelmek kihatnak a verejtékmirigyek működésére.

A pubertás természetes velejárója a fokozott verejtékezés. A testi fejlődés során a szervezetünk Izzadós fiiúmintegy három milliónyi verejtékmirigye aktivizálódni kezd. Különösen igaz ez a hónalj- és a lágyékhajlat mirigyeire, a tenyerünkre és a talpunkra. Amikor az izzadságcsepp a testfelületen található baktériumokkal érintkezésbe lép, akkor egyeseknél különösen kellemetlen testszag jelentkezhet.

Az izzadással együttjáró kínos tüneteket rendszeres tisztálkodással megelőzheted. Ha a testszag miatt aggódsz, használj dezodort vagy izzadásgátló stiftet. A dezodor elfedi az izzadságszagot, az izzadásgátlóval kombinált dezodor vagy stift viszont megakadályozza magát a verejtékezést.

Öltözz szellősen

Előnyös lehet a természetes anyagból készült viselet, a pamut- vagy vászon ruházat, különösen a nyári hőségben. Léteznek az izzadság felszívására alkalmas párnák, amiket a ruhád belső részén, a hónalj alá rögzíthetsz. Jó megoldás lehet az is, ha váltóruhát hordasz a táskádban.

Ha aggasztónak találod a verejtékezésed mértékét, beszélj a háziorvosoddal. Előfordul, hogy a nagyfokú izzadás valamiféle betegség előjele. Erősebb izzadásgátló készítmények orvosi rendelvényre beszerezhetők adott esetben, lehet, hogy neked is ezt a megoldást fogják javasolni.

(KamaszPanasz - O.K.T.)