lábápolás
#Testi problémák

Praktikák az egészséges lábakért

2014.12.15.
2 perces olvasási idő

Nem titok, hogy a legtöbb ember lábának segítségre lenne szüksége. Az elhanyagolt lábfejen olyan bőr van, ami akár 30-szor vastagabb lehet a test többi részén levőnél.

Ahogy a lábunk korosodik, a bőr szárazabb lesz, és sérülékenyebb a sarkoknál levő repedésekkel szemben, ami fertőzésekhez vezethet.

A tyúkszemek a lábujjakon megvastagodhatnak. A lábujjkörmök vastagabbá válnak és gombásodásra hajlamosabbá, ami szagot okozhat. És nem szükséges atlétának lenned ahhoz, hogy atlétalábad legyen.

Szerencsére léteznek olyan előnyös megoldások a lábápolásban, amik segítenek megőrizni egészségét. Itt találsz néhányat közülük.

A lábfej megóvása hidratáló krémekkel

A szexi, csinos vagy csak sima, egyszerű lábfejeknek is szükségük van arra, hogy rendszeresen hidratálják és hámlasszák őket, hogy megszabadulj az elhalt hámsejtektől és a tyúkszemtől. A testre való krémek hidratálóban gazdagok és a könyökre, lábakra valók, jól működnek a sarkadon és lábfejeden levő tyúkszemnél is.

De ha a lábaid általában szárazak vagy repedezettek (néhány embernek genetikus hajlama van a repedezett sarokra) lehet, hogy ki szeretnél próbálni egy speciálisan sarokra való krémet.

Ezek az új krémek alfa vagy béta hidroxi savakat tartalmaznak, vagy karbamidot, ami lehámlasztja az elhalt hámsejteket, hogy helyette új fejlődjön.

Segítség a szagos lábaknak

Nincs semmi szexi az olyan lábban, ami büdös. És míg az illatosított lábsprayk és púderek elfedik a lábszagot, nem azt csípik el, ami okozza azt. A legfőbb bűnös az izzadság.

A lábon több mint 250 ezer izzadságmirigy található. A szagot elsősorban a túlzott izzadság miatt kialakuló baktériumok bomlása okozza a talpon és a lábujjak között.

A boltok kínálatában kapható izzadsággátlók, melyek a hónaljra használandók, nem fognak hatni a talpon és a lábujjaid között. De vannak izzadsággátlók és lábra való hintőporok, amik igen.

Mostanában a gyártók kifejlesztettek olyan talpbetéteket gíártanak, amik kordában tartják a nedvességet, az alumínium-klorid tartalmuknak köszönhetően megelőzik a kellemetlen szagokat is. Ezek a betétek többször is felhasználhatók.

Szintén kaphatók már azok a porok, amik elnyelik a nedvességet és segítenek megelőzni a lábizzadást. Egy csomó összetevőt tartalmaznak, hogy kontrollálják a nedvességet és a szagot:

  • Dimethicone, ami egy védőhatárt képez, meggátolja, hogy a levegő kapcsolatba kerüljön a nedvességgel vagy izzadsággal.
  • Triclosan, egy antibakteriális összetevő, ami a szagot okozó bacikat pusztítja el.
  • Chlorhexidine digluconate, egy másik antibakteriális anyag, ami a szagot okozó baktériumokat öli meg.
  • Grillocin, egy szagsemlegesítő.
  • Mentol, egy hűsítő összetevő, ami a szag elfedését segíti.

Emellett tehetsz egyéb, egyszerű lépéseket is a lábszag megelőzése érdekében

  • Váltsd naponta cipődet, így mindegyik párnak esélye van rá, hogy kiszellőzzön!
  • Cseréld a zoknijaidat még gyakrabban!
  • Használj lábdezodort, lábhintőport!
  • Rendszeresen áztasd lábaidat ecetben és vízben!
  • Ha problémád van a körömgombával, kezeld azt!

(Sz. L.)