testszag
#Testi problémák

A kellemetlen testszag

2011.09.17.
1 perces olvasási idő

Föltetted már magadnak azt a kérdést, hogy az elmúlt 13 évben miként tudtál dezodor nélkül élni?

A pubertás során a tinik teste számtalan változáson megy keresztül. Az egyik ilyen változás a túlzott izzadás, amely a hormonszint megváltozásának köszönhető.

De más oka is lehet a túlzott izzadásnak. Minden stresszes, vagy izgalommal teli helyzetben is izzadhat az ember.

Ha új iskolába, új közösségbe kerülsz, vagy dolgozatírása közben is előfordulhat az, hogy többet izzadsz, mint máskor. Ekkor a tenyerek izzadása is megfigyelhető. Mi van akkor, ha az izzadás egy olyan pillanatban történik, amikor egyáltalán nem szeretnéd, mondjuk, amikor a kiszemelted leszólít téged? Hogyan lehet az izzadás ellen védekezni?

Nagyon fontos a mindennapi fürdés. Előfordulhatnak olyan reggelek, amikor tényleg nincs idő erre. Inkább zuhanyozz mindig este! Ha tisztán bújsz be az ágyba, akkor jobban érzed majd magad és könnyebben alszol el.izzadás

Minden zuhanyozáskor megfelelő antibakteriális szappant vagy tusfürdőt használj! A baktériumok felelősek a kellemetlen testszag kialakulásáért. Az antibakteriális szappannal vagy tusfürdővel megszabadulhatsz a baktériumoktól és a testszagodtól is.

El ne felejtsd minden nap reggel és este megmosni az arcodat! Így felveheted a harcot azokkal a bosszantó pattanásokkal. A dezodor a barátod. Rengeteg féle márka közül választhatsz. Azt is kikísérletezheted, hogy neked a deo stift, a golyós dezodor, a spray, a folyékony, a szilárd vagy a gél állagú dezodor jön be.

Azt is el kell döntened, hogy dezodort vagy izzadásgátlót szeretnél használni. Ezt csak úgy tudod megtenni, ha kipróbálod mind a kettőt. A dezodor elfedi a testszagot, az izzdásgátló pedig csökkenti az izzadás mértékét. Manapság már a legtöbb izzadásgátló illatosított, tehát dezodor is egyben.

Ha most összezavarodtál, hogy mit is használj, kérdezd meg anyukádat vagy egy olyan felnőttet, akiben megbízol!

Akármit is használsz, azt mindig zuhanyozás után tedd. Viszont parfümöt soha ne használj a hónaljadnál, mert érzékeny lehet rá a bőröd! Tarts egy dezodort vagy izzadásgátót mindig a táskádban. Iskolában a reggeli dezodor használata dél körül már elillanhat, így fel tudod magad frissíteni a mosdóban. Ne feledd, hogy az élet tele van stresszhelyzetekkel, így hát készülj fel rájuk!

Ne feledd, a személyes higiénia nagyon fontos! Az ember helyzetét meghatározza a testszaga. Ha valaki megérzi rajtad, amit nem kéne, ne várd el tőle, hogy közeledjen!

(M. T., beinggirl.com)