testszag
#Testi problémák

Mit tehetsz a testszag ellen?

2024.02.25.
3 perces olvasási idő

Nagyon sok feszültségtől, kínos helyzettől és gúnyolódástól kímélhetnénk meg magunkat, ha mindig frissen és üdén, „szagmentesen” tudnánk megjelenni mások előtt. Ám sajnos ez nincs így. Vannak, akik kevésbé izzadnak, és vannak, akik nagyon is. Vannak erős testszagú emberek és olyan szerencsések is, akiknek a maraton lefutása után sincs kellemetlen hónaljszaguk.

A testszag kényes téma, csakúgy, mint a rossz lehelet, a herpesz, a gomba, a hajkorpa és hasonló kellemetlen dolgok, de beszélni kell róla. Azért nem dől össze a világ, ha az átlagosnál kissé erősebb a „szagod”. Sok mindent tehetsz ellene te magad is, nem kell beletörődnöd! A testszagot környezeti, étrendbeli valamint genetikai tényezők is meghatározzák.

Az izzadás elmélete… A verejtékezés folyamata a központi hőszabályozás függvénye, amit befolyásol a mindenkori külső hőmérséklet, a keringő vér víztartalma, a vérkeringésünk rendszere, a hormonális állapot és a környezet keltette vagy kiváltotta válaszreakcióink is (például a stresszállapot). Az izzadságmirigyek és faggyúmirigyrendszerek miatt egyes területek, - mint a tenyerek és a talpak, a hónaljak, a genitális részek - izzadása, faggyú- és verejték-elválasztása fokozottabb. A verejték a leghígabb mirigyváladék, közömbös vagy enyhén savas vegyhatású. Jellegzetes szagát azok a zsírsavak adják, amik a faggyúmirigyek kamráiból ürülnek ki a szőrtüszők nyílásai mellől.

A pubertás korral kezdődik

Ha valakinek kellemetlen testszaga van, minden bizonnyal kevésbé érdekli a miért, inkább a hogyan, azaz hogyan szabadulhatna meg tőle. Mi most cikkünkben a „miértekre” keressük a választ. Sok minden befolyásolja a testszag kialakulását, például a táplálkozás, a nem, a foglalkozás, az adott hangulat és a genetika.

Étkezz egészségesen a testszag ellen!

A következő élelmiszereket kell korlátozni, hogy megakadályozd vagy csökkentsd a kellemetlen testszagot és a rossz leheletet:

  • TestszagErős aromájú fűszerek lenyelése esetén általában a bennük lévő kéntartalmú vegyület miközben felszívódik a vérben, a tüdőn keresztül, és a bőr pórusain át kellemetlen szaggal „távozik” belőlünk. Ez a folyamat okoz rossz leheletet és testszagot nekünk. Ilyen fűszerek például: a fokhagyma, a vöröshagyma vagy a curry.
  • Vörös hús. Hosszú idejébe telik a szervezetnek, amíg megemészti a vörös húst. Amikor az emésztetlen étel még „várakozik”, méreganyagok és bűzös gázok szabadulnak fel bennünk, és ez szagos izzadáshoz vezet - ez a testünk válaszreakciója a nehéz emésztésre.
  • Alkohol és koffein korlátozott fogyasztásával tested fel fog „szabadulni”. Friss leszel és üde, ha kevesebb alkoholos italt iszol, vagy csökkented a napi kávéadagodat!
  • Feldolgozott élelmiszerek és gyorskaják. Ezek egytől egyig túl sok sót, cukrot, lisztet és hidrogénezett olajokat tartalmaznak és ezek az ételek szó szerint csak rothadnak egy ideig a gyomorban. Ezért lesz fogyasztásuktól rossz a lehelet, és kellemetlen a testszag.
  • A tejtermékek gazdagok fehérjében. Pont ez az előnyük válik hátrányossá egyes embereknél. A túl sok tejtermék egyidejű fogyasztása a bennük lévő fehérje miatt, szintén jellegzetes testszagot kölcsönözhet!
  • Azok az ételek, amelyek gazdagok kolinban, egyes embereknél jellegzetes testszagot okozhatnak. Ilyen étel a máj vagy a hal, de a tojás is. Figyeld meg magadon, hogy fogyasztásuk után változik-e a testszagod.
  • Egy jó tipp kellemetlen testszag ellen: igyál sok folyadékot, főleg szénsavmentes ásványvizet!
  • A testszag ellen helyes táplálkozással is tehetsz! Egyél sok természetes rostban gazdag ételt, zöldségeket és gyümölcsöket! Nagyon jó például az alma, eper, narancs, szőlő, paradicsom, ananász, banán és görögdinnye.

Ne cigizz!

A cigi mindig csak bajt okoz. Biztosan hallottad már azt a kifejezést, hogy „cigis szag”- nem véletlenül. Egy dohányos embernek egy kimerítő sportolás után még a bőre alól is érződik a nikotin a szó legszorosabb értelmében. Kiizzadja a bőr a sok elszívott cigarettát, és „hamutartó szaga” lesz a bőrnek! Időben szokj le róla!

Tartsd magad makulátlanul tisztán

Zuhanyozz többször is naponta, ha szükséges, hiszen így hatékonyan megszavadulhatsz a bőrödön lévő baktériumoktól. Az izzadság ugyanis önmagában szagtalan, de ha a mikroszkopikus baktériumok (amik természetesen a bőrödön élnek) összekeverednek izzadtsággal, akkor gyorsan megsokszorozódnak, és ennek hatására sajnos bűzlenek. Tehát a rendszeres és alapos mosakodás az izzadságra hajlamos területeken csökkentheti a testszagot.

Ha normálisan izzadsz, talán több problémád lehet a testszaggal, mint azoknak, akik tényleg túlzott izzadástól szenvedek (hiperhidrózis). Ez azért van, mert akik nagyon izzadnak, az izzadságuk „elmossa” a szagot okozó baktériumokat.

Használj antibakteriális szappant

Válassz egy antibakteriális fürdőszappant, mivel az ezzel történő mosakodás csökkenti a baktériumok számát, és így a szagot is. Keresd az „antibakteriális” feliratot a csomagoláson.

Törölközz alaposan

Ha lezuhanyoztál mindig teljesen szárítkozz meg. Jól törölközz meg, és az izzadságra hajlamos területek legyenek tökéletesen szárazak. A baktériumok is nehezebben szaporodnak a bőrödön, ha száraz.

Használj „ipari” erősségű dezodort

Ezt drogériában vagy gyógyszertárban szerezheted be, de problémásabb esetben bőrgyógyász is ajánlhat vagy felírhat neked olyan készítményt, amivel leküzdheted a kellemetlen szagokat. Miért ne a sima dezodorokat válaszd? A dezodorok nem óvnak meg az izzadástól, csak elfedik a baktériumok szagát a bőrödön, azonban az izzadásgátlók alumínium kloridokat tartalmaznak, ami egy olyan vegyi anyag, amely csökkenti az izzadást és ez is tartalmaz dezodoráló anyagokat. Ha úgy gondolod, hogy további segítségre szorulsz, kérdezd orvosodat. Használj dezodort naponta kétszer reggel és este.

Tartsd a gardróbodat makulátlanul tisztán

Ha erősen izzadsz, gyakran válts ruhát. A friss ruhák kordában tarthatják a testszagodat. A zoknidat is rendszeresen cseréld le, különösen, ha hajlamos vagy a lábszagra. Használj dezodoráló port, sprayt a cipődben, cseréld a betétet gyakran, járj mezítláb, ha lehetséges.

(KamaszPanasz.hu)