izzadás
#Testi problémák

Küzdd le az izzadást!

2009.09.09.
3 perces olvasási idő

Az izzadás a szervezet olyan összetett tevékenysége, amelynek célja a testhőmérséklet csökkentése, illetve a fölösleges méreganyagoktól való megszabadulás egyik módját is jelenti.

A verejték (más szóval izzadság) a bőrben elhelyezkedő verejtékmirigyekben termelődik, és annak kivezető csatornácskáján keresztül kerül a bőr felszínére. Kétféle típusú verejtékmirigy különböztethető meg. Az ekrin típus váladékának kémhatása savas, amely hozzájárul a bőr savköpenyének fenntartásához, ezzel a megtelepedő kórokozók betegséget kiváltó hatásának kivédéséhez. Az ekrin verejtékmirigyek a test bármely pontján megtalálhatók. Az apokrin verejtékmirigyek megfelelnek az állatoknál található illatmirigyeknek, amelyeknek a párválasztásnál, párzási időszakban van szerepük. Embernél az apokrin mirigyek fő előfordulási területei a hónalj, a nemi szervek, az emlőbimbó és a végbélnyílás környékén találhatók. Váladékának kémhatása lúgos, amely a baktériumok számára kedvező feltételeket teremt a megtelepedéshez és szaporodáshoz. Ezen folyamat vezet a testszag, vagy izzadságszag kialakulásához.

Eredetileg szagtalan!

Fontos tudni, hogy maga az apokrin mirigyek termelte verejték szagtalan. A jellegzetesen kellemetlen, szúrós testszag kialakulása a baktériumok megtelepedésének a következménye. A mikroorganizmusok anyagcserefolyamatai közben bomlásnak indul a verejték, így annak szerkezetében kémiai változások alakulnak ki, melyek végül létrehozzák az izzadságszagot. A kellemetlen testszag kialakulását az is segíti, hogy az apokrin mirigyek eleve hajlatokban találhatók, ahol a bőrfelületek összefekszenek és a bőr szellőzése egyébként is nehézkes. Így helyileg párás környezet jön létre, amelyet az apokrin mirigyekből származó, majd a baktériumok életjelenségeinek következtében kialakuló kémiai bomlástermékek tovább nedvesítenek. Az akadályozott párolgás miatt ezeken a területeken kellemetlen szag alakul ki.

Hónalj izzadás

Számos olyan gyógyszer, élelmiszer adalékanyag, fűszer és vitamin van, amelyeknek a szervezetben történő lebomlása után az anygcseretermékeik a verejtéken keresztül távoznak a testből. A legközismertebb a fokhagyma és egyes B-vitaminok ilyen hatása. Ki ne ismerné például a Poly-B tablettát, amely sajátos B-vitamin összetételének köszönhetően véd a csípő rovarok ellen?

A verejték nem egyszer el is színeződhet, amely a bőr bakteriális gyulladásának vagy gyógyszerek esetleg színezékek szervezetbe való bekerülésének szemmel látható következménye. Ne tévesszük össze azzal, mikor a kevésbé jó minőségű izzadságszag elleni dezodoráló készítmények hagynak maguk után fehér foltokat a színes ruhaneműn.

A másé mindig kellemetlenebb

Saját testszagát az ember nem mindig érzi meg, hiszen az orr egy idő után alkalmazkodik a tartósan fennálló szaganyagok jelenlétéhez. A többi ember számára viszont az egyénileg érzékelhetetlen testszag kellemetlen lehet, ezért a mindennapi higiéniának szerves részét képzi a testszag elleni védekezés. Ez leginkább a hónalj területén oldható meg, de nem kevésbé szükséges a lábfej dezodorálása, és szükség esetén az intim testtájak megfelelő higiéniájának a kialakítása sem.

Az izzadás bár a szervezet természetes folyamatai közé tartozik, melynek élettani szerepét nem lenne szabad alábecsülni, ám túlzott mértékével, főleg melegben, kellemetlen percek előidézője lehet. Az alábbiakban néhány tipp található arra vonatkozóan, hogyan lehet elkerülni a kellemetlen testszag kialakulását.

Tisztálkodás, higiénia

Mivel a kellemetlen testszag előidézője nagymértékben a fülledtség és a meleg levegő, a mindennapi higiéniai szabályok kiemelten szigorú betartása sokat segíthet a problémán. Nagyon meleg időjárás esetén vagy intenzív sporttevékenységet követően azonnal le kell zuhanyozni, a nagy melegben akár naponta több alkalommal is. Ezzel eltávolítjuk a bőrön felgyülemlett verejtéket és elpusztítjuk a mikroorganizmusokat is. Nem mindegy azonban, hogy milyen tisztálkodó eszközöket használunk. A lúgos pH értékű tisztálkodószerek, mint a szappanok nem e legelőnyösebbek, válasszunk inkább savi karakterű termékeket. Külön oda kell figyelni az intim testrészek ápolására. Ma már külön erre a célra kifejlesztett termékek széles tárházából válogathatunk, éljünk is a lehetőséggel.

Dezodorálás

Számos nagyszerű dezodoráló készítmény létezik, a választást egyedül egyéni ízlésvilágunk befolyásolhatja. A szűkebb értelemben vett dezodorok lehetnek spray változatúak, ám környezettudatos szempontokból inkább javasolható a pumpás megoldás. Izzadásgátlók kaphatóak golyós, stift alakú és gél állagú kivitelben is. Lényeges, hogy ezek nem akadályozzák meg magát az izzadság termelődését, hanem annak bakteriális lebontását gátolják, ezzel elejét veszik a kellemetlen testszag kialakulásának.

Talán meglepő, de a botox kezeléssel elérhető az izzadság termelődésének gátlása. A botox idegméreg, amely helyi érzéstelenítésben a kezelendő bőrterületbe juttatva gátolja az izzadság termelődéséért felelős mirigyek működését.

Nem esszenciálisan, de a dezodoráláshoz tartozik a különböző hintőporok használata, amelyek felszívják az izzadságot és meggátolják a kellemetlen testszag kialakulását, főleg, ha diszkréten illatosított terméket használunk.

Gyógynövények

Egyes gyógynövények főzetével dúsított fürdővízben a fürdés nem csak kellemes érzés, de jó hatású lehet az izzadás mértékének csökkentésére is. A lényeg, hogy a gyógynövényekből felszabaduló kémiai anyagok csökkentik a verejtékmirigyek működését, ezáltal a verejtékezést. Ilyen hatás tulajdonítható a zsályának, tölgyfakéregnek, csűdfűnek, apróbojtorjánnak, citromfűnek, mentának. Az elkészült főzetet egyszerűen a fürdővízbe öntjük, és már indulhat is a nyugtató fürdőzés.

(Forrás: Fókuszban a Nő)