testszag
#Testi problémák

Testszag és párválasztás

2010.11.27.
1 perces olvasási idő

A testszagnak jelentős szerepe van a párválasztásban. Legtöbbször ugyanis, először kölcsönösen „megszaglásszuk“ egymást, mielőtt közelednénk a másik felé.

Az immunrendszer szerepe

A szex, ahogy az evolúcióbiológusok mondanák, csak akkor kifizetődő az összes többi életforma közül, hogyha a fajfenntartás ezen formája szex nélkül is biztosított. A petesejt és a hímivarsejt örökítő anyagainak összekeveredése által az új nemzedék genetikailag jobban fel van vértezve a betegségekkel szemben, ez biztosítja egy faj fennmaradását.

Az emlősállatok és az emberek öröklött génjeiben, az úgynevezett hisztokompatibilitási komplexhez (röviden MHC) tartozók felismerik a rosszindulatú „behatolókat”. Ezek az MHC gének arról gondoskodnak, hogy az immunrendszerünk a kórokozókkal szemben védekezni tudjon. Kilenc MHC génnel rendelkezünk, mindegyiknek százféle variációja, vagy ahogyan a biológiában nevezik, allélja ismert. Egy ember önmagában azonban maximum tizennyolc ilyen génvariánssal rendelkezik.

Ezért fontos az, hogy a szülők által nemzendő utódok, MHC alléljai egymástól egyértelműen különbözzenek, mert akkor nagyobb a variációs lehetőség. Megállapították, hogy a nők olyan partnert részesítettek előnyben, akinek az MHC allélja a többiekétől a legkönnyebben megkülönböztethető volt. Ezt tehár nem csak az olyan állatok, mint az egér vagy a tüskés pikó érzik, mi, emberek is reagálunk a szagokra, amit az immungénjeink párosítása is elárul.

Mindig csak az orrod után

Egy svájci kutatásban részt vevő tizenéves fiúknak két napig kellett hordaniuk ugyanazt a pólót, ezt követően pedig bemutatták az „egyedi aromával rendelkező” ruhadarabokat a kísérletben résztvevő lányoknak. A tesztalanyok nem tudták, hogy miért vesznek részt a kutatásban. Mégis, a legjobb illatúnak a lányok számára azok az ingek bizonyultak, amelyek viselőjének a lányétól leginkább különböző immungénjei voltak.

Más tudósok is folytattak „póló kísérleteket”, azért, hogy rájöjjenek, hogy valóban „ki tudjuk-e szagolni” a genetikailag leginkább hozzánk passzoló partnert. Persze az eredmények ellentmondóak. A házasságban élő pároknál a tudósok nem tudtak megállapítani egyértelmű tendenciát. Az evolúciós biológusok úgy sejtik, hogy nem feltétlenül ideális az, ha sok különböző MHC génünk van. Bár az illatoknak is jelentős szerepe van, a valóságban szerelmeinket nem csak az orrunk segítségével keressük és találjuk meg.

(Sz.D.L. - Forrás: stern.de)