testszag
#Testi problémák

Kínos szagok: mit tehetsz a megelőzés érdekében?

2016.06.20.
3 perces olvasási idő

Mindannyian szeretnénk ápoltak és tiszták lenni a mindennapokban, azonban előfordulhat, hogy rajtunk kívülálló okokból rossz benyomást keltünk a testszagunk, szájszagunk, lábszagunk, vagy más kellemetlen, belőlünk áradó szag által. Sok esetben a rendszeres tisztálkodás ellenére is szégyenkeznünk kell. Vajon hogyan kerülhető el egy-egy ilyen kínos helyzet?

Az igazság az, hogy mindenki áraszt magából kellemetlen szagokat a körülményektől függően, akár a jó higiéniés szokások ellenére is. Leginkább a hónalj, az intim részek és a láb, de a haj is lehet a probléma forrása. A legtöbb problémát elég egyszerű módon lehet kezelni, viszont némely esetben a testszag figyelmeztető jel, valamilyen egészségügyi probléma tünete is lehet, amikor érdemes orvoshoz fordulni. Tárd fel a probléma forrását és tegyél ellene!

Problémás lábszag

Amikor a láb nedves lesz (izzadás miatt vagy fürdés után), akkor különféle baktériumok telepednek meg rajta, leginkább a lábujjak között és a tevékenységük melléktermékeként igen erős, rossz szagot árasztanak.

Hogyan előzhető meg? Tartsd tisztán és szárazon a lábadat, amennyire csak lehet. Fürdés után jól töröld szárazra, különösen az ujjak környékét, ha izzadás a fő probléma, akkor használj izzadásgátló lábsprayt. A zoknit is érdemes gyakrabban cserélni, valamint kerülni kell a nejlon alapúakat, amikbe könnyen beleizzadhat a lábad. Az elhanyagolt lábak esetén nem csak rossz szag, de más egészségügyi problémák is jelentkezhetnek (száraz bőr, körömgomba, berepedt sarkak, stb).Kínos szagok: mit tehetsz a megelőzés érdekében?

Nyáron kerüld a zokni, valamint a zárt cipő viselését. Abban az esetben, ha ezek sem használnának, akkor a bőrgyógyász segíthet rajtad, aki erre a problémára kifejlesztett krémet, kenőcsöt írhat fel neked.

Olvasd el ezt is! Házi praktikák lábszag ellen

Szagló hónaljak

Rendesen és gyakran tisztálkodsz, valamint jó hatásfokú dezodort használsz? Ha igen, akkor az már elegendő a legtöbb esetben a szagtalanításra. Azonban akadnak olyanok, akiknek mindezek ellenére problémát okoz a testszag. Ebben az esetben túlzott izzadásról van szó, és orvos által felírt izzadásgátló készítmény jelentheti a megoldást. Extrém esetekben akár botox kezelést is alkalmazhatnak: a bőrbe juttatott méreganyag lebénítja a bőr izzadságtermelő mirigyeit, így végső megoldást jelent a kellemetlen szag ellen.

Vannak olyanok, akik allergiásak bizonyos kozmetikumokra vagy olyanok, akik valamiért nem szeretnének izzadásgátlót használni, azok számára megoldás lehet a következő: áztass be 1-2 vattakorongot gyógyszertári alkoholba és azzal törölgesd át a hónaljadat. Mivel az alkohol elpusztítja a szagot termelő baktériumokat, így ezzel a módszerrel elejét veheted a kellemetlen szagoknak. Vigyázat, közvetlenül borotválkozás után igen kellemetlen élmény lehet, mert csípni fogja az irritált bőrt. Az izzadás ellen pedig könnyű, szellős ruha viselésével lehet védekezni.

Rossz lehelet

A leggyakoribb oka a szájszagnak (a fogmosás hanyagolásán kívül) az étrendben keresendő. Különféle fűszerek, valamint a hagyma, fokhagyma az étel elfogyasztása után még órákkal később is erős szájszagot eredményeznek. Ezt csak úgy előzheted meg, hogy közvetlenül étkezés után alaposan fogat mosol és mellé még öblögetsz is szájvízzel.

Azonban ha a rendszeres szájhigiénia nem jelent megoldást a problémára, akkor valószínűleg komolyabb a baj és érdemes fogorvoshoz fordulni.

Szagos haj

A hónalj és a szájszag ellen még viszonylag könnyen lehet tenni valamit, de mi a helyzet a szagló hajjal? Ez is egy igen problémás állapot, ha a rendszeres hajmosás nem segít, akkor célszerű bőrgyógyászhoz fordulni. A problémára itt is az antibakteriális kezelés jelenti megoldást, valamint a kéntartalmú sampon. Érdemes rövidebbre vágatni a frizurát és kerülni a sapkát, kendőt meleg időben.

Problémás intim részek

Nem csoda, hogy kellemetlen szagot tud árasztani az a lenti testrész, hiszen a nemi szervek környékén rengeteg mirigy található a bőrben, valamint elhelyezkedésükből adódóan, ezen testrészek vannak a legzártabb helyen, illetve a belső nyálkahártyák is bő váladékot termelnek gyakorlatilag folyamatosan.

Így igen kedvező körülmények adódnak a baktériumok elszaporodására, hiszen azok a fehérjékben gazdag testváladékokban tenyésznek, legjobban a sötét, meleg nyirkos helyeken, mint például a nemi szerv bőrredői között.

Ezért alap a napi szintű, alapos tisztálkodás, meleg, szappanos (ami nem szárít) vízzel, valamint utána alaposan szárazra kell törölni az érintett részeket. Fontos, hogy a fehérnemű lehetőleg ne legyen nejlon alapú, valamint az is, hogy cseréld rendszeresen.

Azonban, ha a megfelelő higiéniás gyakorlat ellenére a kellemetlen szag megmarad, akkor bizony bakteriális fertőzés gyanúja is felmerülhet (pl. húgyúti fertőzésre lehet gyanakodni). Ilyenkor nem csak a kellemetlen szag jelent problémát, hanem viszketés, fájdalom, égő érzés is jelentkezhet. Ha ezeket tapasztalod, akkor fordulj orvoshoz, valószínűleg egy alapos antibiotikumos kúra lesz a megoldás ebben az esetben.

Gázproblémák

Bizonyos ételek, mint a bab, banán, káposzta, hagyma, de mások is könnyen felfújják az embert, főleg aki érzékenyek ezekre az ételekre, emiatt igen kellemetlen szagokat generálnak a hátsó fertályon keresztül. Erre megoldást jelent, ha a puffadást kiváltó ételeket csak időnként és mértékletesen fogyasztod.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a belek meg legyenek mozgatva, a sokáig nyugalomban lévő bélrendszerben könnyen felhalmozódhatnak a gázok. Ennek megelőzésére rostban gazdag és fehérlisztben szegény étrend jelenti a megoldást, valamint ha szólít a kötelesség, akkor irány a WC, nem szabad visszatartani! De fontos az is, hogy rendszeresen sportolj, mozogj valamit.

Súlyos esetben betegség jele is lehet az intenzív gázképződés, ilyenkor érdemes ellátogatni egy belgyógyászati szakrendelésre, figyelmeztető jel lehet még a rendszeres és intenzív hasi görcs és indokolatlan bélmozgás, alhasi fájdalom.

Mindig figyeld a tested jelzéseit, és ha úgy érzed, a probléma elhatalmasodott rajtad, keress fel egy orvost, aki megoldást találhat a gondodra.

(N. L., everydayhealth.com)