testszag
#Testi problémák

Testszaga van, hogyan mondjam el neki?

2014.07.18.
3 perces olvasási idő

Tizennyolc éves diák vagyok, és van egy komoly problémám: a lakótársam testszagot áraszt, annyira ritkán fürdik, hogy egy adag szappan elhasználása 2 hónapot vesz igénybe neki. Nem viccelek! Sajnos a jelenlegi helyzetem, és a vele való kapcsolatom miatt nem mondhatom a szemébe a tényeket.

Ez a rossz szag átjárja a ruháit, érződik a törölközőjén és a szoba levegőjében is terjeng. Van, hogy még a szobán kívül is érezni lehet a bűzt. Annyira erős, hogy muszáj zárva tartanom szobaajtómat, mert különben oda is beáramlik a bűz, és érezni lehet, amitől én rosszul vagyok.

Az lenne a kérdésem, hogy ő miért nem veszi észre, hogy igen kellemetlen testszaga van? Immunis lenne a saját szagára? Nem értem, hogy egy felnőtt ember miért nem képes követni az alapvető higiéniai szokásokat? Elnézését kérem a szétszórt és durva fogalmazásért, de nem tudom, hogy ki máshoz fordulhatnék ezzel a kényes (egyébként is írtó ciki és buta) témával kapcsolatban.

Válaszát előre is köszönöm.izzadt

Kedves Levélíró!

A lakótárs okozta probléma frusztráció elég gyakori jelenség és számtalan ok miatt lehetséges, főleg azért, mert igen eltérő tulajdonságú emberek kerülhetnek egy fedél alá összezárva. Jelen esetben a higiéniai hiányosságok jelentenek problémát. Azonban úgy látszik, hogy a te esetedben a helyzet elért egy olyan szintet, a szobatársad hanyagsága miatt, ami már a te egyéni komfortérzeted és életminőséged rovására megy, más szóval ideje cselekedni.

Először is beszéljünk a testszagról. Az izzadás egy folyamat része, mindenkire egyéni szagminta jellemző, azonban normális esetben ez nem visszataszító, és csak közvetlen közelről érezhető a másikon. Az a rossz szag, amit te is leírtál, baktériumok eredménye, melyek a bőr felszínén és a ruhák felületén élősködnek (az izzadságban lévő fehérjével, valamint elhalt bőr részecskékkel táplálkoznak).

Legtöbbször az alapos higiénia segít távol tartani a rossz szagokat: többszöri fürdés megfelelő tisztálkodó szerekkel, dezodor használata. Némely esetekben cink tartalmú étrendkiegészítő (30mg/nap) is segíthetnek a kellemetlen szag csökkentésében, mivel a táplálkozás is befolyásolja a testszagot. Érdemes antibakteriális szappant használni, hatásosabb a közönséges szappannál, főleg ilyen esetekben. Ha nem szereti a mesterséges dolgokat, akkor olyan szappant szerezz be neki, ami természetes anyagokat tartalmaz, például teafa olajat, ami szintén antibakteriális hatású.

Azonban úgy tűnik, hogy a te esetedben már nem pusztán alapvető higiéniai hiányosságról lehet szó, ha már a szobája is bűzlik, akkor ott nagyobb a gond. Előfordulhat, hogy bomló ételmaradék, esetleg más olyan szemét vagy szennyes van felhalmozva az adott helyiségben, ami azt az erős szagot áraszthatja. Nem valószínű, hogy szimplán a testszag képes lenne ilyen mértékű problémát előidézni.

A higiéniai alapok teljesítése nem nehéz feladat, azonban felhozni a témát a lakótársadnak, már problémás lehet. Már említetted, hogy nem vagy olyan viszonyban a lakótársaddal, hogy ezt a dolgot egyenes úton megbeszélhesd vele, ilyen esetben meg kell próbálni közvetett úton kezelni a problémát. Például megpróbálkozhatsz ajándékozással: illatos szappan, habfürdő, testápolók, dezodor, illatos öblítő... Talán lehet, hogy rájön magától is a problémára. Azonban akármennyire is zavar ez téged, és frusztrált vagy tőle, nem várhatod el a másiktól, hogy olvasson a gondolataidban. Egy hátulról történő megközelítés ugyan kevésbé feszélyező, de kevésbé lehet hatásos is egyben.

Ahhoz, hogy szemtől-szembe tudj nézni a helyzettel, nem árt, ha végiggondolod a következőket

- A lakótársad tudatában van egyáltalán a saját szagának? Abban az esetben, ha nem, és te hírtelen felhozod neki ezt, akkor lehet, hogy nagyon kényelmetlenül fogja érezni magát, de belátja a helyzetet, és megpróbál azon változtatni.

- Megbeszéltetek valami féle házi szabályrendszert beköltözéskor? Ha igen, akkor ideje frissíteni azt ott elhangzottakat és kérd meg a másikat, hogy tartsa be azokat. Ha nem, akkor sose késő még belevágni és megbeszélni, hogy mit hogyan lehet, és nem lehet tenni, hogy az együttélés zökkenőmentes legyen, ebbe beletartozik a higiénia és a takarítás is. Ilyenkor érdemes felhozni az összes, együttéléssel kapcsolatos dolgot, ami zavaró lehet és szépen letisztázni mindent. Bár valószínűleg a szagos probléma lesz az első helyen nálad.

- Előfordulhat az is, hogy te vagy hiperérzékeny, és mindenféle szag zavarhat, vagy túl magasak a higiéniás elvárásaid. Ha a lakótársad nem hisz neked, hogy tényleg zavaró a szag, akkor egy harmadik személy bevonása segíthet tisztázni az ügyet.

Ahhoz, hogy szembesíthesd, először is le kell ülni és beszélgetni egy arra alkalmas időpontban, lehetőleg nyugodt körülmények között. A problémát úgy kell felhoznod, hogy azt a másik ne vegye támadásnak („én, nekem” kezdetű mondatok, nekem van egy olyan problémám, stb.). Legyenek kész javaslataid, például: ki mikor fürödjön, takarítson, hogy ne legyen időpont ütközés, közös takarítás, tisztítószerek árának elosztása. Valamint kérdezd meg a lakótársadat, hogy ő hogyan látja a helyzetet, mi a véleménye.

Egyáltalán tudatában van-e a problémának? Van-e ideje rendszeresen tisztálkodni? Egyetért-e abban, hogy itt valóban gond van? Próbáld meghallgatni az ő álláspontját is, és próbáljatok nyugodt körülmények között megoldást találni a problémára, valamint a lakóterület közösen történő tisztántartására. Remélhetőleg sikerül közös nevezőre jutnotok, valamint a takarítás közösen történő bonyolítását is megoldjátok annak érdekében, hogy normális, kulturált körülmények között élhessetek.

A lakótársad vagy egyetért a problémával kapcsolatban, vagy nem. Ha nem tud együttműködni veled abban, hogy mindkettőtök számára kényelmes legyen az együttélés, és te már nem tudod tolerálni a közös életvitelt, akkor van másik megoldás is. Úgy is dönthetsz, hogy szétköltöztök, a körülményektől függően vagy ő távozik, vagy te. Ez ugyan több munkába kerül, de eredményesebb is egyben.

Mindenesetre sok szerencsét!

Kapcsolódó címkék

izzadás