alvás
#Testi problémák

Az alvás és az elhízás kapcsolata

2014.05.27.
2 perces olvasási idő

Az egyes alvásproblémák (mint a kóros álmatlanság vagy a narkolepszia) különféle negatív hatásokkal vannak az életünkre, az egyik ilyen a testsúly gyarapodása is lehet.

A mélyebb és hosszabban tartó alvás elősegíti a fogyást, derült ki egy tanulmányból. A kutatók szerint, amikor alszol, háromszor annyi kalóriát használsz el, mint ha csak ébren feküdnél az ágyban. Egy másik tanulmány során megállapították a szakértők: azok az alanyok, akik csak 5 és fél órát aludtak, kizárólag az izomszövetükből veszítettek, ellentétben azokkal, akik 7óránál többet aludtak, náluk a zsírmennyiség csökkent az alvás során, nem az izomszövet.

Mi miatt alszol keveset? Íme, 5 tipp, melyek segíthetnek karcsúsodni és egyben jól kialudni magadat.alvás

1. Kapcsold ki az ébresztőd szundi funkcióját!

Az 5 percenkénti ébresztő lecsapása a kora reggeli órákban éppen a leginkább kalóriaégető alvásszakasztól foszt meg. A REM fázis, ami az éjszaka utolsó harmadában történik, a legpihentetőbb szakasza az egész alvásnak, és ilyenkor fogy a legtöbb kalória is.

Ugyanakkor a lefekvés idejét sem árt szabályozni, ha mindig egy időpontban fekszel le, akkor könnyebben megy az alvás és jobban kipihened magad reggelre.

2. Kapcsold ki a telefonodat!

Legalább egy órával elalvás előtt már ne használj semmilyen elektronikai eszközt, ugyanis egyes tanulmányok szerint az elektromágneses sugárzás rontja a pihentető alvás hatásfokát, ráadásul az elektroszmog egyébként sem egészséges. Noha a legjobb az lenne, hogy az órán kívül minden más elektronikai eszközt száműznél a hálószobádból, de az is jó, ha legalább egy órával lefekvés előtt kikapcsolnád őket, és akkor már csak a másnapi dolgok előkészítésével, az esti higiéniával és lazítással (meditáció, könyvolvasás) foglalkoznál.

3. Fény a sötétségben

Ha az éjszaka közepén felkelsz, mert ki kell menned a mosdóba, és felkapcsolod a villanyt, a fény azt az üzenetet küldi az agyadnak, hogy reggel van. Ez a reakció lassítja a melatonin termelését (ez az a hormon, ami sötét hatására termelődik a szervezetben és az elalvásért felelős).

A megoldás, hogy éjszakai jelzőfényeket telepítesz a lakásban, ezek mutatják az irányt, és épp csak annyi fényt adnak, amennyi ahhzo kell, hogy ne menj neki semminek, de a visszaalvást nem nehezítik meg.

4. Megfelelő ágy és ágynemű

A jó minőségű matrac és párna hatalmas különbséget tud okozni az elalvás során. Ha ugyanis nem fekszel elég kényelmesen, és nem vagy eléggé relaxált állapotban, akkor igen nehéz az elalvás folyamata. Tehát ha nem támogatod az alvásodat megfelelően, akkor a reggeli kelés fárasztó tud lenni.

Ha kényelmetlen, akkor cseréld ki a matracodat! Ne aludj ugyanazon a helyen 7 évnél tovább! A párnákat pedig évente cseréld le, ne akkor, amikor már begörcsöl a nyakad a rossz fejtartástól.

5. Hallgass nyugtató zenét elalvás során!

Az se jó, ha túl nagy a csönd, de az sem, ha nagy a zaj, ugyanis az agyad felélénkül és nehézzé válik az elalvás, minden vélt vagy valós neszre felriadsz. Találj egy olyan hangforrást, ami elnyomja a környezeti zajokat, de nem túl hangos, például egy ventillátor vagy más alacsony zajt produkáló eszközt.

Nézz körül, hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy jobban kialhasd magad és egyszerre karcsúbb is legyél, hidd el, megéri a fáradtságot!

(N. L.)