hátfájás
#Betegségek

Hát- és derékfájás, mit lehet ellene tenni?

2014.11.24.
3 perces olvasási idő

Fáj a hátad vagy a derekad? Ötből négy ember szenved ettől a fájdalomtól élete során. A hátfájás az ötödik leggyakoribb probléma, amivel az emberek felkeresik a háziorvosukat.

A jó hír az, hogy a legtöbb hát- és derékfájdalom általában néhány nap vagy hét alatt enyhül, illetve megszűnik, műtétre csak ritkán van szükség. Otthon te is sokat tehetsz a problémák megelőzéséért, kezeléséért, és enyhítheted vagy megszüntetheted a hát- és derékfájást.

A hát- és derékfájdalom okai

A hát- és derékfájás különböző formákat ölthet. Lehet a fájdalom állandó és tompa, vagy hirtelen fellépő, éles, nyilalló fájdalom. Ennek sok oka lehet, például végtag-ficam, de csonttörés vagy egyéb baleseti sérülés is állhat a derék- vagy hátfájdalom hátterében.

A fájdalom származhat kóros betegségtől is, mint például az ízületi gyulladás, a krónikus izomfájdalom, az izommerevség, a lábgörccsel járó megbetegedés, más néven fibromyalgia, illetve spinalis stenosis. Ezutóbbi esetében beszűkül a gerinccsatorna, amelyen keresztül a gerincvelő fut. Sokan azért szenvednek hát- vagy derékfájástól, mert túlsúlyosak vagy ülő munkát végeznek.

Íme, 11 jótanács, mellyel elkerülheted a hát- és derékfájdalmat.

Testmozgás

Ha fájdalmunk van, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy elég, ha pihentetjük azt. Egy-két nap pihenés valóban szükséges, de előfordulhat, hogy utána a még több pihenéssel nőhet a fájdalom. Ezért, ha egy-két nap pihenés után sem múlik el a fájdalom, érdemes egy kis testmozgással segíteni a gyógyulást. Szakértők állítják, hogy a torna enyhíthet a gyulladáson és az izomfeszülésen azáltal, hogy a vér és a tápanyagok az érintett területre fokozottan jutnak el. Az edzés kezdetekor és befejeztével feltétlenül nyújtsd meg az izmaidat!

Testsúly

Egyeseknek azért fáj a hátuk vagy a derekuk, mert túlsúlyosak. A nagy súly miatt, a testtartás rossz lesz, és a test súlypontja eltolódik a hát alsó részére. Tartsd testsúlyodat a normál tartományban, a plusz-mínusz 5 kilogramm még belefér.

Nikotin

Ha dohányzol, szokj le róla! A nikotin szűkíti az ereket, így a tápanyagban gazdag vér nem tud normálisan eljutni a gerinc csigolyái között lévő porckorongokhoz. A dohányosok jobban ki vannak téve a hát- és derékfájdalom veszélyének.

Alvás

Nem mindegy, hogy hogyan alszol. Saját magadnak kell kitapasztalnod, hogy hogy jobb neked. Ha az oldaladon szeretsz aludni, és hátfájásos vagy, akkor ajánlatos a térdeidet kicsit felhúzni a mellkasod felé. Ha a hátadon szeretsz aludni, akkor érdemes a térded alá és a derekad alá tenni egy-egy párnát. A jó alváshoz elengedhetetlen a jó párna és a jó matrac is. Csak olyat vásárolj, amely megtartja a gerincedet, se nem túl kemény, se nem túl puha.

Testtartás

Figyelj a helyes testtartásra! A jól kialakított szék megakadályozza a hát- és derékfájást. Ülj mindig egyenes háttal, tartsd a térdeidet egy kicsivel fentebb, mint a csípőd, ha kivitelezhető, akkor a lábaidat tartsd egy széken vagy zsámolyon. Ha sokáig állnod kell, akkor tartsd fel a fejed, és a hasadat húzd be.

Cipekedés

Ha valamit felemelsz, annak a hétszeres súlya nehezedik a gerincedre. Légy óvatos, és ne emelj meg túl nehéz tárgyat! Ha valamit mégis meg kell emelned, akkor úgy emeld, hogy hajlítsd be a térdeidet, kicsit guggolj le, feszítsd meg a hasizmaidat, és tartsd a tárgyat a testedhez közel. Ne csavarodjon meg a tested, amikor emelsz. Ha tudod, inkább told, mint húzd a tárgyat, mert, ha tolsz valamit, az nem fáj a hátnak.

Magas sarkú cipő

Kerüld a nagyon magas sarkú cipőket! Igaz, hogy csinosak és divatosak ezek a darabok, de nem kell túlzásba esni. A magas sarok megváltoztatja a testtartásodat, és a tested súlypontja áttevődik a hátad alsó részére. Ennek következménye lehet a derékfájás, illetve a térdfájás.

Az lenne a legjobb, ha a szolidan magas sarkú cipőt és a lapos talpú cipőt váltogatnád, hiszen a csípőcsontodat így erősítheted. Viszont a magas sarok ne legyen extrémen magas!

Szűk farmer

A túl szűk és a túl testhezálló farmer zavarhatja a hajlító és feszítő izmokat, akadályozza az ülést, a gyaloglást. Rossz testtartást és gerincferdülést okozhat, amely derék- és hátfájdalomhoz vezethet.

Farzseb

A farzsebből vagy az elülső zsebből mindig vedd ki a pénztárcádat, kulcsodat, telefonodat, ha hosszú ideig ülsz, mert ez szintén a rossz tartás miatt hát- és derékfájdalomhoz vezethet.

Táska

Megfelelő táskát hordj az iskolában és az iskolán kívül is! Tudjuk jól, hogy sok könyvet és füzetet kell cipelned az iskolába, de azt ne félvállon hordd! Ez nagyon könnyen gerincferdüléshez vezethet, ami pedig hát- és derékfájdalomhoz. A hátitáskának azért van két vállpántja, hogy a táska súlya egyenletesen oszoljon el a hátadon.

Az iskolán kívül is válassz számodra kényelmes táskát, amibe bele is fér minden. Sajnos vannak olyan divatos táskák, amelyek egyszerűen csak jól néznek ki, de hát- és derékfájdalmat okozhatnak. Ha keresgélsz, találsz olyan táskát, amely divatos, praktikus és még a hátadat is kíméli.

Fűző

Sok hátfájdalommal küzdő ember különböző deréktámaszt, fűzőt visel. Egyesek a szakmájuk miatt (zenekar tagjai), mások hát- vagy derékműtét után. Sokan csupán azért hordják, hogy így kezeljék a krónikus hát- vagy derékfájdalmukat. Viszont arra, hogy a fűző valóban segít kezelni a krónikus fájdalmat, nincs sok bizonyíték. A fűző megtartja a hát és derék izmait, így azok kevésbé vannak megterhelve, és ezért gyengülhetnek. Így a fűző nemhogy nem segít, de súlyosbíthatja a hát- és derékfájdalmat.

(M. T.)