fáradtság
#Betegségek

Állandóan fáradt vagy? Az oka még téged is meglephet!

2012.10.28.
2 perces olvasási idő

Állandóan fáradt vagy? Újra lehet energiád, ha felfedezed a fáradtságod okát, majd megtanulod, hogy hogyan is kezelheted a helyzetet.

Ok: Vitaminok vagy ásványi anyagok hiánya

Ha alacsony a vas-, D vagy B12 vitamin-szinted, akkor ettől lehetsz fáradt, ideges vagy gyenge, állítják szakemberek. Sok kutató ért egyet azzal is, hogy az Egyesült Államok lakosainak többsége D vitamin-hiányban szenved. A D-vitamin hiánya okozhat izomgyengeséget és fájdalmat. Emellett ha egy nő még fogamzóképes korban van, akkor statisztikai adatok szerint is jóval nagyobb az esélye vashiány okozta vérszegénységre.

Az egyetlen mód arra, hogy megállapíthasd, alacsony-e a vitamin vagy ásványi-anyag szinted, az, ha az orvosod végeztet egy vértesztet. Persze egyszerűen úgy is megoldhatod, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezel, vagy minden nap multivitamint fogyasztasz, amelyek valóban alkalmasak arra, hogy az egész napi vitamin- és ásványi anyag szükségletedet fedezzék.

Ok: Lehangoltságfáradt

Kutatások kimutatták, hogy a depressziós emberek a nem depressziós társaiknál négyszer gyakrabban tapasztalnak megmagyarázhatatlan kimerültséget. Az aerobic gyakorlatok – különösen, ha hetente 3-5 alkalommal, napi fél órán keresztül végzik őket hatásos kezelési módja lehet a depressziónak. Ha nem segít, akkor beszélj az orvosoddal, aki terápiát fog majd nagy eséllyel ajánlani. Ha a depressziód és a kimerültséged pedig különösen erősödik a tél során, akkor az is lehet, hogy csak téli depresszióról van szó. Ha érdekel, itt olvashatsz róla többet!

A téli depressziót fényterápiával lehet eredményesen kezelni, ezek a lámpák a téli napokból hiányzó napsugarak fényét pótolják.

Ok: A mellékveséid

A mellékvesék a szervezet számára nélkülözhetetlen hormonokat termelnek. Itt termelődnek a férfi és női nemi hormonok, a só-, és vízháztartásban fontos szerepet játszó aldoszteron, mely közvetve a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik, illetve a kortizol, mely a cukoranyagcserében, az izmok erőnlétében, a vérnyomás szabályozásában, a stressz kezelésében és a szervezet anyagcseréjében is alapvető szerepet játszik. Így ha folyton stresszesnek érzed magadat, akkor az is lehet, hogy a veséid túlterheltek és egy gyakori, úgynevezett mellékvese-fáradtságot okozhat. Ez onnan fakad, hogy a fáradt mellékveséid nem képesek az energikus életmódhoz szükséges hormonokat megtermelni. Sokat segíthet, ha megpróbálsz nyugodtabban élni, rendszeresen és többet aludni. A B5 és C vitaminok is segíthetnek, de mindezek mellett a rendszeres testmozgás is kifejezetten hatásos!

Ok: Amit eszel vagy iszol

A koffein életmentő lehet álmos reggeleken, de sajnos sokszor okozhat problémát is, hiszen vízhajtó hatású. A dehidratáció okozhat kimerültséget, állítják neves dietetikusok. Legalább napi 8 pohárnyi folyadékot kell fogyasztani naponta, valamint ajánlott sok magas rosttartalmú étel fogyasztása is, amelyek szintén vizet tartalmaznak.

Az ételérzékenység és a mellékhatások is okozhatnak kimerültséget. A laktózérzékenység például okozhat hasmenést, aminek pedig kiszáradás lesz az eredménye. Ételérzékenységhez hasonló tüneteket okozhat egy olyan diéta is, amely során egy bizonyos ételből kell rengeteget fogyasztani. Azt, hogy érzékeny vagy allergiás vagy-e valamilyen termékre, csak egy dietetikus állapíthatja meg szakszerűen!

(Gy. A.)