Főoldal / BETEGSÉGEK / Fertőző agyhártyagyulladás
  2011-11-15

Fertőző agyhártyagyulladás

A fertőző agyhártyagyulladás (meningitisz) cseppfertőzéssel terjed. A betegséget legtöbbször a Meningococcus, Pneumococcus és a Haemophilus influenzae okozza, mely utóbbiak a bakteriális arcüreg- és tüdőgyulladásoknak is a leggyakoribb okozói.

- hirdetés -

Mindent megtesz a fertőző agyhártyagyulladás terjedése ellen az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), miután a héten Budapesten egy egyetemistánál kimutatták a betegséget – közölte Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője szombaton az MTI-vel.

A jelenlegi adatok szerint a Corvinus egyetem 22 éves német hallgatója az egyetlen, aki megbetegedett fertőző agyhártyagyulladásban. A főorvos információi szerint a fiatal férfi még időben kórházba került, és jól van.

Ócsai Lajos úgy tudja: a fiatalember zárkózott típusú, így csak kevés emberrel van szorosabb kapcsolatban. Ismerősei közül tizenöten már megkapták, hatan, továbbá a beteggel érintkező egészségügyi dolgozók pedig hamarosan megkapják a betegség kezelésére szolgáló antibiotikumot – tette hozzá.agyhártyagyulladás

A járványügyi főorvos kiemelte: az ÁNTSZ mint mindig, most is nagyon komolyan veszi a betegség megfékezését, mivel átlagosan a megbetegedettek tíz százaléka meghal a fertőző agyhártyagyulladás következtében.

Ócsai Lajos szerint Magyarországon lebecsülik a betegség megelőzésére szolgáló, nem kötelező meningococcus védőoltást, pedig - mivel a fertőző agyhártyagyulladás szoros kontaktus útján terjed -  a bölcsődei, óvodai közösségekben, valamint a fiatal felnőttek körében gyorsan járványos méreteket ölthet.

Tünetei

A betegség cseppfertőzéssel terjed, mely során a baktériumok a légutakba jutva gyulladást keltenek, a gyulladt nyálkahártyán keresztül a véráramba, majd az agyvízbe kerülnek. Különösen fontos az odafigyelés télen, mert ha valaki átesett az influenzán, fogékonyabb lesz az agyhártyagyulladásra is. A meningitisz kórokozója ugyanis egyike azoknak a baktériumoknak, amelyeknek az influenzavírus segít bejutni a szervezetbe az orr nyálkahártyáján keresztül.

A bakteriális agyhártyagyulladás tünetei a kezdeti levertség, étvágytalanság, láz után az idegrendszer izgalmi jelei, mint a fejfájás, hányinger, hányás, fényérzékenység, aluszékonyság, ingerlékenység, tarkó merevség. Súlyos esetben tudatzavart, görcsöket, bénulást, kezeletlen agyödéma esetén halált okoz. 

A betegség súlyos következményei miatt, maradványtünetként halláskárosodás, mentális és magatartásproblémák, az agyvíz keringési zavara, agytályog, végtagbénulások, mozgászavarok és más idegrendszeri eltérések jöhetnek létre - nagyon fontos a korai felismerés és az időben elkezdett célzott antibiotikumkezelés, mind a beteg, mind közvetlen környezete számára.

(mti, WEBBeteg)

  Kapcsolódó cikkek

Tovább a témában: Baktérium, Gyógyszer, Kórokozók, Agy