agyhártyagyulladás
#Betegségek

Fertőző agyhártyagyulladás

2024.04.07.
1 perces olvasási idő

A fertőző agyhártyagyulladás (meningitisz) cseppfertőzéssel terjed, a fiatalokat átlag fölötti mértékben érinti. A betegséget legtöbbször a Meningococcus, Pneumococcus és a Haemophilus influenzae okozza, mely utóbbiak a bakteriális arcüreg- és tüdőgyulladásoknak is a leggyakoribb okozói.

Nagyon komolyan kell venni a betegség megfékezését, mivel átlagosan a megbetegedettek tíz százaléka meghal a fertőző agyhártyagyulladás következtében. Magyarországon lebecsülik a betegség megelőzésére szolgáló, nem kötelező meningococcus védőoltást, pedig - mivel a fertőző agyhártyagyulladás szoros kontaktus útján terjed - a bölcsődei, óvodai közösségekben, valamint a fiatal felnőttek körében gyorsan járványos méreteket ölthet. A betegség lefolyása rendkívül gyors. Fiatal, egészséges embereknél is előfordul, hogy a láz jelentkezése után néhány órával már gyógyíthatatlan károkat okoz.

Fertőzéses betegség

Az agyhártyagyulladás tünetei

A meningitisz cseppfertőzéssel terjed, mely során a baktériumok a légutakba jutva gyulladást keltenek, a gyulladt nyálkahártyán keresztül a véráramba, majd az agyvízbe kerülnek.

Különösen fontos az odafigyelés télen és tavasszal, mert ha valaki átesett az influenzán, fogékonyabb lesz az agyhártyagyulladásra is. A meningitisz kórokozója ugyanis egyike azoknak a baktériumoknak, amelyeknek az influenzavírus segít bejutni a szervezetbe az orr nyálkahártyáján keresztül.

A bakteriális agyhártyagyulladás tünetei a kezdeti levertség, étvágytalanság, láz után az idegrendszer izgalmi jelei, mint a fejfájás, hányinger, hányás, fényérzékenység, aluszékonyság, ingerlékenység, tarkó merevség. Súlyos esetben tudatzavart, görcsöket, bénulást, kezeletlen agyödéma esetén halált okoz.

Mivel fertőző betegségről van szó, közösségbe menni tilos!

Mit okozhat és hogyan kell kezelni?

Az agyhártyagyulladás súlyos következményei miatt maradványtünetként halláskárosodás, mentális és magatartásproblémák, az agyvíz keringési zavara, agytályog, végtagbénulások, mozgászavarok és más idegrendszeri problémák alakulhatnak ki.

Azért, hogy ezeket a szövődményeket minél nagyobb mértékben megelőzzük, nagyon fontos a korai felismerés és az időben elkezdett célzott antibiotikumkezelés, mind a beteg, mind közvetlen környezete számára.

A Meningococcus elleni oltás Magyarországon jelenleg önkéntesen választható, a C típus elleni 2 éves kor alatt támogatott módon, a B típus elleni vagy a kombinált oltás térítés ellenében. Beadásuk ajánlott kisgyermekeknek, közösségben élő fiataloknak. A védőoltások igénylésében és beadásában háziorvosunk együttműködését szükséges kérni.

(KamaszPanasz - MTI - WEBBeteg)