antibiotikum
#Betegségek

Az antibiotikumoknak is lehetnek mellékhatásaik?

2012.10.22.
1 perces olvasási idő

A bakteriális fertőzés esetén hatékony antibiotikumoknak is lehetnek mellékhatásai. Ide olyan kellemetlen hasi panaszok sorolhatók, mint a haspuffadás és a hasmenés. Az antibiotikumos kezelés esetén bevitt probiotikumok viszont enyhíthetik ezen tüneteket, s újra egyensúlyba billenthetik bélflórád felborult egyensúlyát.

Nemcsak kártékony baktériumok léteznek, hanem olyan hasznosak is, amelyek aktívan részt vesznek a szervezeted védekezőképességének növelésében. Az antibiotikumok szedésének az a célja, hogy megszüntesse a betegséget okozó baktériumok szaporodását. A gyógyszer viszont nem tud különbséget tenni a hasznos és kártékony baktériumok között, így a szervezet számára elengedhetetlen fontosságúak is elpusztulnak egy-egy aktibiotikumos kúra alkalmával. A bélflóra megbomlott egyensúlya pedig lehetetlenné teszi, hogy immunrendszered eredményesen lépjen fel a további fertőzésekkel szemben.antibiotikum

Egyedül nem megy: probiotikum és antibiotikum együtt

A hasznos baktériumok hiánya károsan befolyásolja az emésztési folyamataidat. Mivel a beleidben nem tud az étel rendesen felszívódni. A megváltozott emésztés hasmenéshez vezethet, amely során híg, nyákos széklet távozik a szervezetedből. Gyakori panasz az általános rossz közérzet, a hányinger, a hányás, illetve a haspuffadás is. Amikor 24 óra alatt már 7-8 esetben is székletürítés történik, fel kell keresned az orvost.

Az orvos által előírt gyógyszereket be kell szedned, de van megoldás; antibiotikumos kúra idején és után sem törvényszerű, hogy rossz legyen közérzeted. Már az orvosság alkalmazásakor, illetve utána is érdemes probiotikumokat fogyasztanod, hiszen ezzel helyreállítható bélflórád egyensúlya.

Néha allergiás reakció is jelentkezhet

Ha valaki allergiás a felírt antibiotikumra, kidudorodó, piros és fehér kiütései lehetnek. Az allergia további következménye lehet a fulladás, a légzési problémák, vagy a gyorsabb ritmusú szívdobogás. Ilyenkor nem szabad tovább szedned az antibiotikumot, hanem értesítened kell az orvost, aki majd újabb gyógyszert ír fel.