felfázás
#Betegségek

A felfázás kezelése

2015.01.07.
4 perces olvasási idő

A felfázás réme a lányokat mintegy 50-szer nagyobb eséllyel fenyegeti, mint a fiúkat. Mi ennek az oka?

A kiválasztó szervrendszer sajátosságai

A vizeletkiválasztó- és elvezető rendszer részei:

  • a vesék (itt képződik a tényleges vizelet)
  • a húgyvezetékek (ezeken keresztül jut a vizelet a vesékből a húgyhólyagba)
  • a húgyhólyag (a vizelet tárolására alkalmas izmos falú szerv)
  • a húgycső (amin keresztül a vizelet elhagyja a húgyhólyagot)

A női nemi szervrendszer részei

  • petefészkek (feladatuk a pubertáskortól a hormontermelés és a petesejtek éréséhez a megfelelő környezet biztosítása)
  • petevezetékek (az érett petesejt rajtuk keresztül jut a méhbe)
  • méh (a méh nyálkahártyájának lelökődése eredményezi a menstruációt, és ha megtermékenyítés következik be, szerencsés esetben az itt megy végbe)
  • hüvely (a nőgyógyászati gyulladások leggyakoribb színtere)
  • a kis- és nagyajkak

Felfázás: a nők rettegett betegsége

A húgyhólyag gyulladása jól kezelhető, gyakran magától is megszűnő állapot. A betegség legtöbbször banális lefolyása ellenére a kellemetlen tünetek és a néha ijesztő kísérő jelenségek miatt a nők egyik rettegett gyakori fertőzése.

A gyulladás leginkább fertőzéses eredetű, a leggyakrabban tetten érhető kórokozó az E. coli baktérium, ami a székletben nagy csíraszámban van jelen. Ritkábban más baktériumok is hólyaghurutot okozhatnak (kivételesen az adenovírusok is, főként gyermekekben), de a coli baktérium a leggyakoribb kórokozó. A szexuális érintkezés és a fürdők, uszodák látogatása növeli a megfertőződés veszélyét.

Sokaknál a szexuális tevékenység és a fürdőzés után szabályszerűen jelentkezik a húgyhólyag gyulladása. Az alsó testtájak lehűlése is okozhat hólyaghurutot, ezért is szokás a felfázás szóval illetni.

Felfázás a rövidebb húgycső miatt

A női szervezet anatómiai felépítésében rejlik a magyarázat arra, hogy miért oly gyakori ez a betegség a nők körében. Mivel a végbélnyílás és a húgycső nyílása nagyon közel helyezkedik el egymáshoz, még kifogástalan higiéniai viszonyok mellett sem garantált a betegségtől való védelem. Emellett a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké, így a bejutó kórokozók hamarabb elérik a húgyhólyagot. A fertőzés tipikusan aszcendáló, vagyis felszálló jellegű: a kórokozó baktériumok a húgycsövön keresztül jutnak el a húgyhólyagba, ahol megtelepszenek, szaporodásnak indulnak és kiváltják a kellemetlen tüneteket.

Lázmérő

A felfázás tünetei

A betegség lefolyásának súlyossága tág határok közt változhat: a tünetek lehetnek enyhék, vagy nagyon markánsak is. Jellegzetesek az irritatív vizelési panaszok: gyakori, sürgető vizelési inger, amit kis mennyiségű vizelet ürítése követ. A vizelés nagyon fájdalmas, égő, csípő érzéssel kísért. Az érintettek úgy érzik, hólyagjukat nem tudják teljesen kiüríteni, a vizelési inger akár állandósulhat is. Gyakori a szeméremcsont feletti diszkomfort érzés, ami sokszor csak nyomásra kiváltható fájdalom formájában jelentkezik, de ez a tünet teljesen hiányozhat is. Lehet enyhe hőemelkedés – a magas láz és hidegrázás szövődmény kialakulását jelzi.

A leírt tünetcsoport a húgyhólyag nyálkahártyájának irritációja miatt alakul ki, ezért is nevezik irritatív tüneteknek. A nyálkahártya sérülése gyakran okoz véres vizeletet, ami nagyon ijesztő lehet, illetve a baktériumok magas csíraszámának jelenléte és a szervezet védekező reakciója miatt a vizelet opálossá, gennyessé válhat. A diagnózis már a háziorvosi rendelőben felállítható, a vizelet vizsgálatával.

Antibiotikumos kezelés

A kezelés antibiotikum kúrából áll. Hazánkban is kapható olyan készítmény, amely por formában kerül forgalomba, és lefekvés előtt egy pohár folyadékban feloldva kell bevenni, a hólyag kiürítését követően. Fontos, hogy az éjszaka folyamán tartózkodjunk a vizeletürítéstől, mivel a gyógyszer a húgyhólyagban fejti ki hatását, így ha azt kiürítjük, a terápiás hatás csökken.

Egyébként leggyakrabban néhány napos tablettás kezelés a terápia alapja, de enyhe esetben a beteg magától is meggyógyulhat. A kezelés hatása erősíthető sok folyadék fogyasztásával, a tünetek csökkenthetők meleg ülőfürdő (szigorúan otthoni, nem közösségi gyógyvizes!) és fájdalomcsillapítók alkalmazásával.

A felfázás megelőzése

A megelőzést több módszer segítheti. A legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, mely segíti a hólyag rendszeres megtisztítását, a kórokozók elszaporodását gátolja. Kerülni kell a húgyhólyag nyálkahártyáját irritáló italok fogyasztását, mint a kávé és az alkohol.

Ha a húgyhólyag gyulladása visszatérő, leginkább arra kell gondolni, hogy a húgyutak és nemi szervek bejáratánál rendellenes mikrobiológiai flóra alakult ki, amelynek képviselői időről időre a húgyutakba jutnak, és ott gyulladást váltanak ki. Ritkábban anatómiai eltérést kell keresni, amely a vizelet pangását, ezáltal a kórokozók elszaporodását segíti elő.

Hasonló betegségek

S hogy mi okozhat még fájdalmas vizelést, ami összetéveszthető a hólyaghuruttal?
A nők esetében a húgy- és ivarszervek nagyon közel találhatók egymáshoz. A panaszok gyakori bizonytalan jellege miatt sokszor nehéz elkülöníteni a különböző szervek kórállapotait, ám az orvosi vizsgálat egyértelműen tisztázhatja a panaszok eredetét.

Fertőző ágens nélkül fájdalmas lehet a vizelés a húgycső valamilyen sérülése miatt, ami akár nem megfelelő szexuális szokások esetén is kialakulhat.

Több nemi úton terjedő fertőzés, egyebek között a Chlamydia trachomatis, a Neisseria gonorrheae és a Herpes simplex vírus okozta fertőzések is szerepelhetnek a fájdalmas vizeletürítés kiváltó okai közt.. A Chlamydia krónikus kismedencei gyulladást okozhat, amely tompa nyomásérzékenységgel jár az alhasban, és gyakori oka a petevezeték eredetű meddőségnek (mivel az idült gyulladás miatt a petevezetékek hegesedése azok elzáródásához vezet, így az érett petesejt nem képes a megtermékenyítés helyére eljutni).

A gonorrhea lehet tünetmentes vagy okozhat húgycsőgyulladást, mely kezdetben a húgycsőből származó rendellenes folyás képében jelenik meg, ám leginkább a nemi szerveket betegíti meg, és bőséges hüvelyi folyást okoz. A herpesz a külső nemi szervek tájékán kialakuló, fájdalmas, kifakadó hólyagcsák képében jelentkezik.

A Candida albicans, a Trichomonas vaginalis és a hüvely mikrobiológiai flórájának felborulása következtében kialakuló bakteriális vaginosis a bőséges hüvelyi folyás és a kínzó égő- viszkető érzés mellett fájdalmas vizeletürítést is okozhat a külső nemi szervek gyulladása miatt.

Ezek alapján a felfázás lehet egyszerű hólyaghurut, melynek kezelése hamar eredményre vezethet, ám a háttérben egyéb bajok is meghúzódhatnak. A háziorvos fizikális és vizeletvizsgálat szükségessége esetén urológiai és nőgyógyászati státusz felvételével kiegészülve tisztázhatja a kiváltó okot.