vagina
#Testi problémák

15 lépéses útmutató a vaginádhoz

2011.04.05.
3 perces olvasási idő

Sok lány nincs azzal tisztában, hogy mi számít normálisnak és mi nem. Ez rengeteg aggódást és idegeskedést szül. Nem tudják, mi is zajlik bennük pontosan. És hajlamosak mindig a legrosszabbat feltételezni.

Meg kell értened, hogy a hüvelyed is ugyanúgy a tested része, mint bármely más testrészed. Nem egy leválasztott darab, hozzád tartozik, akárcsak a szíved, a tüdőd vagy a szemeid.

Mivel manapság az ilyes fajta őszinte beszélgetés gyakran hiányzik a szexuális felvilágosítás órákról, most a Kamasz Panasz ad egy olyan 15 lépéses útmutatót a hüvelyről, melyet minden nőnek ismernie kell, hogy intim részeit egészségben tudhassa.

1. Ismerd a nemi szerved felépítését, anatómiáját

Elképesztő, hogy hány nő nem ismeri a saját anatómiáját. A legtöbben be sem tudják azonosítani a szűzhártyát, a gátat, a húgycsövet és a méhnyakat. Rengetegen nincsenek tudatában, hogy a hüvely végében helyezkedik el a méhnyak. Sok nő kiborul, ha valami „elveszik” bennük. Azt gondolják, hogy a hüvelynek nincs vége, és ha bent ragad egy tampon, akkor végül a tüdejükben fog kikötni.tinilány

Gyakori tévhit, hogy a nők a hüvelyükön keresztül vizelnek. Míg a férfiak a nemi szerven át vezető, addig a nők a hüvelytől elkülönülő húgycsövön keresztül vizelnek. A legtöbb nő zavartan ismeri be, hogy nem tudta ezt az információt. Miért? Mert nem mernek kérdezni.

2. Ismerd meg közelebbről a nemi szerved!

Használj egy kézi tükröt, hogy felfedezd vaginádat. Rendkívül fontos, hogy megismerkedj tested minden részével, képes leszel elmondani, mi a problémád, ha arra kerül a sor.

3. Nincs szükség a női higiéniai termékekre

A hüvely öntisztuló szerv. Kerüld a szappant és a durva mosdókendőket! Ne használj női higiéniai termékeket, mert ezek megzavarják a hüvely természetes bakteriális egyensúlyát!

4. A hüvelyi váladékképződés normális

A hüvelyt a nyálkahártya átlátszó váladéka tartja nedvesen. A hüvelyváladék mennyisége igen széles skálán mozog, egyes nőknél sok keletkezik, másoknál csak csekély mennyiségű a folyás. Fogamzásgátló tabletta szedése hatással lehet a hüvelyfolyásra.

5. Légy tisztában a fertőzés jeleivel!

Gombás fertőzés esetén általában sűrű, fehér, túrós vagy aludttejhez hasonló hüvelyváladék jelentkezik, melynek alig van szaga. Ezt kíséri még a viszketés és vörösödés. Egy másik gyakori hüvelyi fertőzés a bakteriális hüvelygyulladás (vaginitisz), melynek tünetei a kellemetlen szagú (különösen szex után) és zöldes vagy sárgás színű hüvelyfolyás.

6. Tudd, mikor kell nőgyógyászhoz fordulnod!

Ha úgy érzed viszket, éget, szokatlanul szivárog, vagy egyéb más tünetet tapasztalsz, mely már több mint egy hete fennáll, akkor orvoshoz kell fordulnod. Ha nem zöld, nem büdös és nem viszket, akkor nagy valószínűséggel nincs miért aggódnod.

7. Ne használj lejárt szavatosságú krémet hüvelyi viszketés ellen!

A lejárt szavatosságú krémek talán ideiglenesen megoldást jelenthetnek, de a bennük lévő irritáló anyagok később problémát okozhatnak és elindul a viszketés ördögi köre.

8. A tanga nem okoz fertőzést

A közhiedelemmel ellentétben a tanga nem hibáztatható a gombás fertőzésekért. De ha már beszereztél egy gombás fertőzést, vagy egyéb irritáció jelentkezett, akkor a tanga viselése további szenvedést okozhat. Ebben az esetben válassz egy pamut rövidnadrágot vagy aludj meztelenül.

9. Szeméremszőrzeted ápolása csakis rajtad áll

Néhány nő szereti leborotválni a szeméremszőrzetét. Vannak, akik a gyantázást választják: egyesek csak a bikinivonal mentén, mások teljesen megszabadulnak a szőrzettől. Válaszd a számodra legmegfelelőbb és legkényelmesebb eljárást. Olyanok is vannak, akik egyáltalán nem szabadulnak meg szőrzetüktől, meghagyják eredeti formájukban.

A borotválás egy jól bevált módszer, ha a szeméremszőrzet eltávolításáról van szó. Olcsó, gyors és könnyen megszabható, hogy nézzen ki. De a borotválásnak is megvan a hátulütője, mint például a vörös kis hólyagok és a bőrirritáció. Amit tehetsz, hogy borotválás előtt beülsz egy kád meleg vízbe áztatni a bőrt, ügyelsz rá, hogy megfelelő pengéket használj és rakj egy kis jeget a bikini-vonal környékére borotválás után.

10. Tanuld meg vezetni és megjósolni a ciklusaidat!

A ciklusok hossza egyénenként változik: 21-40 nap között jelentkezhet, és akár 7-10 napig is tarthat. Mi számít abnormálisnak? Ha már több mint 10 napja vérzel, vagy olyan fájdalmaid vannak, melyek akadályoz a napi teendőidben, akkor fordulj orvoshoz. Mondj el minden olyan dolgot a nőgyógyászodnak, ami nem szokványos. Az orvos megállapítja, mi az oka a fájdalomnak és az elhúzódó vérzésnek.

11. A kondom használata még nem biztosíték a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére

A gumik csak 85%-os biztonsággal használhatók. A nők gyakran hiszik azt, hogy a kondom 100%-os hatékonysággal véd a terhesség és a nemi úton terjedő betegségek ellen, de ez nem igaz. A baj bármikor megtörténhet.

12. Fogamzásgátló szedése alatt is eshetsz teherbe

Még ha megfelelően is szeded őket, a fogamzásgátló tabletták sem nyújtanak tökéletes biztonságot. 5% esélyed még így is lesz a teherbeesésre.

13. A szexnek nem kell fájdalmasnak lennie

Sok nő szenved csendesen, mert túlságosan félnek bevallani, ha fáj a szex. Vetess fel egy időpontot a nőgyógyászoddal, hogy megállapíthassa a probléma forrását.

14. Piercing felrakása is egy műtét

Ha szemérempiercing felhelyezésére szánod rá magad, akkor előtte keress egy engedéllyel és megfelelő egészségügyi eszközökkel rendelkező szakembert. Minden ilyen beavatkozásnak megvannak a kockázatai. A piercing felhelyezése okozhat fertőzést, vérzést és veszélyes lehet a közvetlenül a nemi szervre vagy a közeli területekre. Valamint bármely piercing okozta fertőzés kihatással lehet a szexuális életedre is. Előjöhetnek ismétlődő nemi szervi fájdalmak, akár vizelési problémák is.

15. Találj olyan nőgyógyászt, akiben megbízol!

Beszélj meg egy amolyan ismerkedős találkozót és próbálj meg jó kapcsolatot kialakítani a nőgyógyászoddal. Fontos, hogy probléma nélkül tudj vele beszélgetni az aggodalmaidról. A fiatalabb nőknek ajánlott félévente látogatást tenni orvosuknál, hogy átbeszéljék az őket foglalkoztató kérdéseket és az életükben végbement változásokat.

(MMI - webmd)