szűz
#Testi problémák

Tudnivalók a szűzhártyáról

2022.07.21.
2 perces olvasási idő

A szűzhártya a női test rejtélyeinek egyike. Habár úgy tűnhet, nincs különösebb funkciója, azt gondolják, hogy a szűzhártya szövete a vaginális fejlődés nyomán marad meg. Milyen funkciója van a szervezetben? Mit kell még tudni róla?

Embrionális korban a szűzhártya a baktériumoktól és a fertőzéstől óvja meg a vaginát. A csecsemőkben és kisgyerekekben a szűzhártya szintén védekezési célokat szolgálhat azzal, hogy megakadályozza a vaginális behatolást, néha a sérült vaginát vizsgálják vérfertőzés és molesztálás jeleként.

szűzlányA történelem folyamán voltak olyan kultúrák, melyek tiltották a szexuális aktust házasságon kívül, és néhányuk az „érintetlen” szűzhártyát tekintette a tisztaság bizonyítékának. Ez a kapcsolat napjainkban is megjelenik néhány pszichológiai és kulturális hatásban.

Alak, méret, vastagság: a szűzhártyák különbözőek

A szűzhártyák különbözőek. Létezik olyan szűzhártya, amely a teljes vaginális bejáratot környezi, vannak olyanok, melyeknek a közepe nyitott (gyűrűszerű, latinul hymen annularis), és olyanok is, amiket csak sebész segítségével lehet átszakítani.

A legtöbb szűzhártya persze nem fedi el teljesen a vaginális nyílást, ezáltal a menstruáció útján kilökődő vér a testből. Ritka esetekben a szűzhártya olyannyira vastag lehet, hogy elzárja a teljes vaginális nyílást (imperforált szűzhártya).

Ez a fajta szűzhártya gátolja a menstruációs váladék ürülését, a behatolást szexuális aktus alatt, vagy bármi más vaginába helyezését. Gyakran orvosi beavatkozás szükséges, azonban ez egy egyszerű kis bemetszéssel korrigálható. Ha a havi váladék felhalmozódik a méhnyálkahártyában, de nincs menstruációs váladék, a vagina megtelhet vérrel, ami visszajuthat a méhhez és emiatt görcsöket okoz, ezért orvosi beavatkozás szükséges.

Szűzhártya és szüzesség: nincs közvetlen kapcsolat

Mivel a szűzhártyák olyan sokféle alakban és formában léteznek, fontos rájönnünk, hogy a szűzhártya nem egy megbízható jelzője annak, hogy egy személy él-e szexuális életet vagy sem. Ez különösen igaz néhány nőre, a szűzhártya ugyanis megnyúlhat vagy átszakadhat ujjak által, tamponnal, maszturbáció hatására, vagy akár egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával.

Mások számára a tampon használata, vagy az ujjakkal történő ingerlés egyáltalán nem is sérti meg a szövetet. Történeti bizonyítékok szintén azt a nézetet erősítik, hogy a szűzhártya átszakítása vagy kinyújtása nem-szexuális, de megerőltető tevékenység során is lehetséges, (mint például lovaglás, torna, vagy tánc során) vagy egy közvetlen, a vaginális területet érintő trauma is okozhatja. Vannak olyan nők is, akiknek szűzhártya-szövetük olyannyira rugalmas, hogy behatolás során sem sérül.

Ha egy nő szűzhártyája megnyúlt vagy átszakadt, vérzést, fájdalmat tapasztalhat, ami általában rövid ideig tart. Vagy lehet, hogy egyáltalán nem is mutatja a kellemetlenség-érzés „tüneteit”.

(KamaszPanasz - Sz. L., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)