szex
#Testi problémák

Tizennyolc évesen félek a szextől

2011.02.23.
2 perces olvasási idő

„A szextől való félelmem nem természetes, vagy csak a neveltetésemből ered?” - kérdezi egy lány, aki már nyolc hónapja van együtt a barátjával.

Kedves Doktornő!

Tizennyolc vagyok és szűz, de a barátom szeretkezni akar velem. Már nyolc hónapja járunk, és azt mondja, hogy már eleget várt. Félek a szextől a következmények miatt, de próbálom mondogatni magamnak, hogy amíg védekezem, addig nem történhet baj.

Nem vagyok benne biztos, hogy mit is szeretnék kérdezni, és a tanácsban sem vagyok biztos. Most teljesen biztos vagyok abban, hogy nem akarok szeretkezni, de ez a kis hang (valószínűleg az övé) állandóan azt kérdezgeti „Mi ebben olyan nagy szám?”

Tudom, hogy a szüzesség nem olyan nagy dolog, de valami, amiben igazán hiszek, és várni akarok vele. Csak egy életem van, és jól akarom csinálni. Egy csomó olyan dolgot tettem, amiket végül megbántam, de ez igazán fontos számomra. Az egyik dolog az, hogy nincs problémám azzal, hogy elképzeljem milyen vele szeretkezni. Csak magával a kivitelezéssel akadnak aggályaim. Igazán meg kell, hogy kérdezzem, hogy a szextől való félelmem nem természetes, vagy csak a neveltetésemből ered?

Van valamilyen mód arra, hogy el tudjak vonatkoztatni az összes rémtörténetétől a megbánt, vagy fájdalmas együttlétekről és egyszerűen csak odaadjam magam álmaim fiújának?

—Összezavarodott

Kedves „Összezavarodott”!

Úgy néz ki, mintha úgy döntöttél volna, hogy nem szeretnél lefeküdni senkivel sem jelenleg, ami egy tökéletesen elfogadható, ami a barátod támogatását is megérdemelné. A leveledből világosan kiderül, hogy ez valami olyan dolog számodra, amiben igazán hiszel, és hogy várni akarsz vele. Lehet, hogy személyes meggyőződésből, az értékrendedből fakadóan, vagy lehetséges, hogy akár a félelem miatt érzel így, habár ez a te döntésed, ami meghallgatást és tiszteletet érdemel, nem számít, mi van mögötte.

A barátod lehet, hogy már késznek érzi magát a szexre, ami szintén egy tökéletesen érthető döntés. Még ha ti ketten másképp is vélekedtek a szexről jelenleg, lehet, hogy úgy döntötök, hogy folytatjátok a téma megvitatását, és megpróbáljátok megérteni egymás nézőpontját, ami segít abban, hogy megerősödjön a kapcsolatotok.

Az egy jó jel, ha a fantáziádban örömöt okoz, ha az együttlétre gondolsz vele. Ez fontos akkor, amikor végleg úgy döntesz, hogy szexuálisan aktív leszel. Valamint most az örömszerzés módja is lehet számodra.

Egy napon majd lehet, hogy „odaadod magad” vagy úgy döntesz, hogy lefekszel álmaid fiújával, de csak te magad döntesz arról, hogy ez mikor legyen. Meghozni a döntést arról, hogy szeretkezel, elég nagy dolgot jelent sok ember számára, nem te vagy az egyetlen, aki össze van zavarodva. Hogy segíts tisztázni az érzéseidet, talán kérdezd meg te magad a barátodtól, hogy mi ez a sietség? Kétség kívül sok éven át leszel szexuálisan aktív.

Amíg azon gondolkozol, hogy mit is szeretnél, itt van néhány másik kérdés, amit lehet, hogy neked és a barátodnak meg kellene vitatnotok: Mit jelentene a ti kapcsolatotoknak a szex? Hogyan szeretnél érezni az iránt az ember iránt, akivel szeretkezel? Felkészültetek arra, hogy biztonságosan szeretkezzetek? Nyíltan szeretnétek beszélgetni az érzéseitekről az első szeretkezés előtt és után is?

Folytassátok egymás felfedezését együtt. Beszélgess vele azokról a dolgokról, amiket csinálni szeretnél vele, legyen az szociális, romantikus, vagy szexuális együttlét, és azokról a dolgokról is, amiket nem szeretnél csinálni vele. Talán van más mód is arra, hogy mindketten megkapjátok azt, amire szükségetek van, anélkül, hogy elvesztenéd a szüzességedet.

Mielőtt úgy döntenél, hogy szexelsz, jó ötlet lenne megbizonyosodnod arról, hogy tisztában vagy-e a terhesség elleni védekezési lehetőségekkel, és hogy hogyan óvhatod meg magad, a szexuális úton terjedő fertőzésektől. Mindkettőről találhatsz cikkeket az oldalunkon a SZEX rovatban, valamint feltehetsz ezzel kapcsolatban további kérdéseket is természetesen. Lehet, hogy jó ötlet lenne elmennetek a háziorvosotokhoz. (ha a szeretkezés mellett döntenétek)

Bátorság! A szex varázslatos lehet, az első, a tizenötödik és a hatvanadik alkalommal is, hogyha TE döntesz róla. Innentől az, hogy mikor, hol, és, hogy kivel csak rajtad múlik.