medencevizsgálat
#Testi problémák

Elárulja-e egy medencevizsgálat, hogy nem vagy szűz?

2014.08.15.
1 perces olvasási idő

Az orvos egy egyszerű medencevizsgálat alapján sok esetben nem tudja megmondani, hogy egy lánynak volt-e már szexuális aktusa. De mindenképpen tájékoztatnod kell az orvosodat róla.

Miért? Ha nem vagy már szűz, akkor fennáll a szexuális úton terjedő betegségek kockázata. Amikor elmondod az orvosodnak, hogy már volt részed szexuális aktusban, akkor megnézheti az esetleges fertőzés jeleit. A szexuális úton terjedő betegségek időben történő kezelése nemcsak a te egészséged miatt fontos, hanem a partnered egészsége miatt is. Egy szexuális úton terjedő betegség korai felfedezése szintén segíthet abban, hogy biztos lehess benne, amikor készen állsz a gyermekvállalásra, akkor egészséges terhességed lesz.

A szexről muszáj beszélni

Még ha nem is gondolod úgy, hogy szexuális úton terjedő betegséged lehet, ezt teljes biztonyossággal csak egy orvos tudja megmondani. Sok fertőzés például néhány embernél nem is okoz tüneteket, később azonban sok problémát okozhat. Az orvosod tanácsot adhat a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés terén is, és megbeszélhetitek a nemkívánt terhesség megelőzésének módját is.

Lehet, hogy ideges leszel mielőtt a szexről kell beszélned az orvosoddal, de mindig tartsd szem előtt, hogy ő az egyik leghitelesebb információforrásod.

A nőgyógyászok, családorvosok és a gyerekorvosok nem először hallanak a szexualitást érintő kérdéseket, úgyhogy ne szégyelld magad, s ne félj megkérdezni tőlük bármit. És ha amiatt aggódsz, hogy a szüleid megtudják, akkor kérd, hogy erről ne beszéljen mással. Amit te és az orvos megbeszéltek a szexről, az kettőtök közt fog maradni.

(Sz.D.L. - teenshealth.org)