fogamzásgátló
#Testi problémák

Fogamzásgátlók és más gyógyszerek kölcsönhatása

2010.04.16.
1 perces olvasási idő

Léteznek olyan gyógyszerek, melyek szedése összeférhetetlen a fogamzásgátló tabletták használatával. Vannak, amelyek gyengítik a tabletta hatását, ezért kiegészítő fogamzásgátló módszert is be kell vetni a gyógyszeres kezelés idejére. Hormonális fogamzásgátlók használatakor tehát nem árt odafigyelni az esetleges kereszthatásokra, adott esetben pedig érdemes kikérni az orvos véleményét is.

Vannak olyan dolgok, mint a fánk és a ketchup – egyszerűen nem illenek össze. Hasonlóképp van ez a gyógyszerekkel is: néha külön-külön hatásosak, de egyidőben szedve őket gyengítik, vagy eltolják egymás hatását, esetleg nem várt mellékhatásokat okoznak.

A legtöbb gyógyszerhez készült tájékoztatón szerepel azoknak a készítményeknek a listája, amivel együtt szedve kereszthatások léphetnek fel, nem úgy a gyógyhatású készítmények leírásában. Noha nem számítanak gyógyszernek, ezek is ugyanolyan veszélyesek lehetnek a fogamzásgátló tablettára nézve, mint receptköteles társaik.

Az alábbi listát a Holtorf Medical Group vezetője, Kent Holtorf, M.D. állította össze. Csoportjának fő kutatási területe a nők egészségének és a női endokrinológiának (vagyis a hormonrendszer működésének) tanulmányozása. A listán szereplő gyógyszerekkel és hatóanyagokkal tehát érdemes vigyázni, de ez a lista korántsem teljes – figyelmeztet Holtorf -, minden esetben beszélj az orvosoddal az adagolás megváltoztatásáról.

Antibiotikumok

Rifampin: TBC (Tuberculosis) és más bakteriális megbetegedések kezelésére adják
Tetracycline (Tetraciklin): gyakran ajánlják akné kezelésére
Ampicillin és Amoxicillin: bakteriális fertőzések (pl. húgyúti fertőzések) esetén adják

Epilepsziás roham és migrén elleni gyógyszerek

Phenobarbital (Fenobarbital): rohamok és álmatlanság kezelésére használják
Karbamazepin: epilepszia, bipoláris rendellenesség , ADHD vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar és skizofrénia gyógyszeres kezelésére
Topamax (hatóanyaga a Topiramát): migrén és epilepszia esetén adják

Gomba elleni gyógyszerek

Griseofulvin: a bőr gombás fertőzéseire (pl. lábgomba kezelésére)
Nystatin: Candida fertőzések kezelésére

Szorongás elleni gyógyszerek

Benzodiazepin

Antidepresszánsok

Prozac
Celexa
Zoloft

HIV gyógyszerek

Ezek a gyógyszerek hatással lehetnek a szervezet hormonszintjére, ezért a fogamzásgátló hatékonyságát is befolyásolhatják.

Diabetikus (cukorbetegség kezelésére használt) gyógyszerek

Avandia

Forrás: http://www.womenshealthmag.com

(M.N.)