anovulációs ciklus
#Testi problémák

Anovulációs ciklus - mit tehetünk, ha késik az ovuláció?

2020.08.18.
2 perces olvasási idő

Amíg a menstruációs ciklus zavarok nélkül zajlik, a legtöbb nő nem is sejti, hogy bármi gond lehet a háttérben. Pedig a havi vérzés és az ovuláció nem feltétlenül következnek egymásból. Anovulációnak nevezzük a peteérés és a tüszőrepedés ideiglenes, vagy végleges megszűnését. Ennek hátterében környezeti és belső, hormonális hatások is állhatnak, amik következtében a peteérés elmarad, így a szervezetben nem termelődik progeszteron és a hormonális rendszer egyensúlya felborul.

Ez rendszertelen havi vérzéshez vezethet, ami a menstruáció első és a menopauzát megelőző utolsó éveiben szintén jellemző. A progeszteron szabályozó hatással van a női ciklusra, így hiánya miatt a menstruáció rendszertelenné válik, kimaradhat, vagy akár elhúzódó is lehet. Ha tehát ciklusod a normálistól eltérő, gyakoribb, vagy hosszabb ideig tart, érdemes felkeresni egy szakorvost, hogy kivizsgálja a tüneteket.

Mi okozhat anovulációt?

A fogamzásgátló gyógyszerek megvonásos vérzést idéznek elő, így ezek szedése mellett nem történik peteérés. A gyógyszerek hormontartalma ellensúlyozza a progeszteron hiányát, így a menstruáció szabályosan, ciklikusan jelentkezik, de ovuláció nem történik. A hosszú időn át alkalmazott gyógyszeres fogamzásgátlók hatása a szedésük abbahagyását követően is fennmaradhat. A tabletták szedése az agyalapi mirigy működésére is hatással van, elhagyásuk pedig nem nyújt garanciát a hormonháztartás normalizálódására.

Az anovuláció további gyakori kiváltó okai:

  • a stressz,
  • az elhízás,
  • a túlzott mértékű androgén termelés,
  • a pajzsmirigy működési zavara,
  • a túlzott prolaktin termelés,
  • PCOS.

Hogyan befolyásolja az anovulációs vérzés a gyermekvállalást?

A gyermekvállaláshoz érett petesejtre van szükség, mivel csak az képes a megtermékenyülésre. A peteérés, az ovuláció és végül a menstruáció folyamatára az FSH és LH nevű hormonok vannak jelentős hatással, melyek szintje egyszerű vérvizsgálattal megállapítható. Kaphatóak továbbá LH, vagyis ovulációs tesztek is, melyek működése nagyon hasonló a hagyományos terhességi tesztekéhez.

Ezek akkor is hasznosnak bizonyulhatnak, ha normális peteérésünk van, csak szeretnénk pontosan tisztában lenni vele, mikor a legnagyobb az esélye a fogantatásnak. Az átlagos menstruációs ciklus huszonnyolc naponként ismétlődik, így a tüszőrepedés nagyjából a tizennegyedik napon történik meg. Az ovulációs teszt mellett saját tested ismerete is segítséget nyújthat abban, hogy megbizonyosodj róla, van-e peteérésed.

Az ovuláció testi jelei

Ovulációra utal a megváltozott állagúméhnyakváladék, aminek mennyisége a peteéréshez közeledve növekszik, állaga kocsonyássá válik. A testhőmérséklet változása szintén természetes jel. Ilyenkor enyhe hőemelkedést tapasztalhatsz. A méhnyak keménysége szintén fontos tényező. Ovulációkor ugyanis puhává, rugalmassá válik.

Megelőzhető-e az anovulációs vérzés?

Helyes táplálkozással és egészséges életmóddal csökkenthetőaz anovuláció esélye, valamint elősegíthető a peteérés. A hormonháztartásra és a fogantatás esélyére jelentős hatással van atestsúly, így érdemes odafigyelni rá, mikor és mit eszel. A cukorbetegség, a PCOS és a pajzsmirigy problémák is enyhíthetőek, illetve megelőzhetőek helyes táplálkozással.

A legtöbben túl sok állati eredetű és kevés növényi eredetű fehérjét fogyasztunk. Növelheti a teherbeesés esélyét, ha étrendedben helyet szorítasz a hüvelyes növényeknek, bab és borsó féléknek, valamint olajos magvaknak. Ezek magas vas és folsav tartalmuknak köszönhetően elősegítik az ovulációt és a peteérést, Omega-3 tartalmuk azonban több jótékony hatással is bír a szervezetre. Hozzájárul például a szív és érrendszer egészségéhez is.

A férfiak esetében jelentősen növelheti a spermiumok minőségét, ha kevesebb állati fehérjét fogyasztanak. Nem szabad ugyanis megfeledkezni a lehetőségről, hogy a baba érkezése mindkét félen múlik. Érdemes továbbá előnyben részesíteni az alacsony glikémiás indexű ételeket és kerülni a finomított pékárukat, például a fehér kenyeret és a cukrozott termékeket.

A kivizsgálás lépései

Ahogy fentebb már írtuk, az ovulációnak vannak természetes testi jelei, valamint a terhességi és ovulációs tesztek is segíthetnek, hogy képet kapj saját tested állapotáról. A legbiztosabb mégis az orvosi kivizsgálás. Egy egyszerű hormonvizsgálat segítségével ellenőrizhető, hogy minden rendben van-e. Az LH és FSH hormonok szintje kimutatható a vérből, valamint ultrahangos vizsgálat segítségével is ellenőrizhetőek a peteérés fázisai.

(BP Digital Group Kft.)