pms
#Testi problémák

Kérdések és válaszok a menstruációról

2014.07.26.
2 perces olvasási idő

A menstruációval kapcsolatban számos olyan kérdés merülhet fel benned, amelyekre választ szeretnél kapni. Összegyűjtöttük a mestruációt érintő legfontosabb kérdéseket, és meg is válaszoljuk azokat.

Hogyan szabadulhatok meg a görcsöktől?

A különböző féle fájdalomcsillapítók segíthetnek enyhíteni a menstruációs görcsöket. A görcsök oka a méh összehúzódása. A hormonális tartalmú fogamzásgátlók néhány nő esetében segítenek a mesntruációs görcsök enyhítésében, de ha természetesebb gyógymódot keresel, kipróbálhatod a melegítő párnákat vagy a forróvizes palackot a hátad vagy hasad alsó részén.

Hogyan enyhíthetem a premenstruációs szindróma tüneteit?

Próbáld ki a mozgást, kerüld a sós ételeket és vigyél be kevesebb koffeint a szervezetbe, hogy enyhítsd a tüneteket. Ha ezek sem segítenek, fordulj orvosodhoz, aki más dolgokat is javasolhat, például olyan táplálék-kiegészítőket, amik E-vitamint, kalciumot és magnéziumot tartalmaznak, vagy gyógyszert is írhat fel neked.

Hogyan kerülhetem el a puffadást?

A puffadás az egyik leggyakoribb tünete a premenstruációs szindrómának (PMS), ami hatással lehet a hétköznapi életedre is. Ha kicsit szűkebbnek érzed a farmered, a puffadás elleni harc és vízvisszatartás egyik legbiztosabb ellenszere, hogy mozogsz és odafigyelsz arra, hogy mit eszel és iszol. Keress olyan egészséges ételeket, amelyek rostban gazdagok, például zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák. Számos kezelés létezik, a gyógyszerestől egészen az életmód megváltoztatásáig. A kevesebb só-, koffein- és alkoholfogyasztás is segíthet. Szakértő segítségét is érdemes kérni.

Miért sóvárgok a gyorsételekért?

A sóvárgás és a többi premenstruációs tünet oka nem teljesen tisztázott még a kutatók számára sem, viszont az biztos, hogy a hormonok nagy szerepet játszanak benne. Ha édességre vágysz, akkor egyél napközben többször keveset, így mindig úgy fogod érezni, hogy van elég hajtóerő benned. Ha zsíros, olajos vagy olajban sütött dolgokat kívánsz, érdemes kipróbálnod a lazacot, a magvakat és az avokádót.

Elfelejtetted bevenni a fogamzásgátló tablettádat? - Hölgynaptár alkalmazás

Fájdalmas a tamponhasználat?

A tampon felhelyezése a legtöbb nő számára nem okoz fájdalmat, hiszen a vagina rugalmas. Ha fájdalmat érzel, főleg első alkalommal, inkább ne erőltesd a tamponhasználatot, vagy próbálj ki egy kisebb tampont.

Teherbe eshetek menstruáció közben?

Röviden: igen. Nem bízhatsz abban, hogy ha a ciklusod közben folytatsz nemi életed, elkerülheted a teherbe esést. Tény, hogy a teherbe esés esélye ovuláció során a legnagyobb, ám az ovuláció időpontja nem feltétlenül a ciklus középső napjaira esik, a ciklus bármelyik szakaszában teherbe eshetsz. Ennek elkerülésére a legjobb mód valamilyen fogamzásgátló alkalmazása, még a menstruáció során is.

További kérdések és válaszok a cikk folytatásában.

(H. I. - webmd)