pms
#Testi problémák

További kérdések és válaszok a menstruációról

2013.12.20.
1 perces olvasási idő

Számos olyan kérdésed lehet a menstruációddal kapcsolatban, amelyet eddig nem mertél megkérdezni az anyukádtól, az orvosodtól, a nővéredtől vagy a barátnődtől. Mi összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és meg is válaszoljuk azokat.

Mi történik, ha kimarad egy ciklus?

Ne aggódj, a rendszertelen ciklus teljesen normális, főleg az első menstruációt követő 5-7 évben. Ennek ellenére a kimaradó ciklus leggyakoribb okai között van a terhesség, a stressz, a hirtelen és nagymértékű fogyás/hízás, a túl sok mozgás, valamilyen betegség, de ezek mellett még sok más dolog is szerepet játszhat a menstruáció kimaradásában. Két ciklus között átlagosan 28-35 nap telik el. Ha a rendszeresnél gyakrabban vérzel, vagy ha két ciklust is átugrottál egymás után, akkor jobb, ha orvoshoz fordulsz.

A menstruáció egyértelmű jele annak, hogy nem vagyok terhes?

Nem feltétlenül, hiszen a terhesség korai szakaszában is tapasztalhatnak a nők vérzést. Ezért a vérzés, amit esetleg a menstruációdnak gondolhatsz, nem garantálja, hogy nem vagy terhes. Figyeld meg, hogy ugyanúgy zajlik-e minden, mint egy átlagos ciklusnál. Ha nem, vagy ha sokat van hányingered, gyakran érzed magad fáradtnak vagy a terhesség korai jeleit észleled, érdemes vásárolnod egy terhességi tesztet.

A tampon okozhat toxikus sokk szindrómát?

A baktériumok okozta toxikus sokk szindróma akár halálos is lehet. Szakértők javaslata szerint a gyakori tamponcsere segíthet lecsökkenteni a szindróma kialakulásának esélyét. Láz, meghűlés, hasmenés, hasi fájdalom és a ciklus kezdésétől számított 2-3 nap elteltével megjelenő kiütések esetén azonban azonnal fordulj orvosodhoz.

Túl erős a vérzésem?

Biztos többnek gondolod, de egy átlagos nő egy ciklusa során mindössze 4-12 teáskanálnyi menstruációs folyadékot veszít. Ha több mint 10 tampont vagy egészségügyi betétet használsz el naponta, vagy óránként átvérzel egyet, esetleg túl sok/túl nagy alvadt vérrög távozik, akkor itt az ideje, hogy beszélj az orvosoddal.

Meddig kell tartania a ciklusnak?

A legtöbb nő esetében a ciklus időtartama 3 és 5 nap közé esik. Ha nem tartozol közéjük, akkor se ess kétségbe, hiszen egy ciklus eltarthat akár 2 naptól 7-ig is. Ha általában több mint 7 napig vérzel, akkor fordulj orvosodhoz.

Miért vannak különböző méretű tamponok?

Mini, közepes, nagy és extra – attól függően, hogy mennyi menstruációs folyadékot tudnak magukba szívni. Egy átlagos tampon 1 teáskanálnyi folyadékot tud magában tartani. Válassz a saját vérzésed mennyiségéhez mérten! A méretüktől és befogadóképességüktől függetlenül 4 vagy 6 óránként cserélj tampont, és éjszaka használj inkább egészségügyi betétet a toxikus sokk szindróma elkerülése érdekében!

(H. I. - webmd)