terhesség
#Vágyak

Terhességi pánik

2023.01.25.
5 perces olvasási idő

Attól félsz, hogy teherbe estél? Nem vagy egyedül. Rengetegen számolnak be terhességi pánikról! Ha már voltál rémisztő helyzetben, el tudod képzelni azt is, milyen, ha attól rettegsz, hogy esetleg teherbe estél.

Bár nem tudunk megölelni, pedig valószínűleg arra lenne most szükséged, csak megérteni és segíteni tudunk, hogy legyőzd a félelmed, kitaláld, mit kell tenned, és reményeink szerint némi támaszt is nyújthatunk, olyan tanácsokkal láthatunk el, amik megkönnyítik a helyzeted, így kevésbé sötéten látod majd a jövőt.

Először is: vegyél egy mély levegőt. Fújd ki. Végy újra. Ezt ismételd meg párszor!

Nem véletlenül hívják pániknak, hiszen valóban ijesztő. Az ilyen helyzeteket mindenki nehezen kezeli, főleg ha még rá is tesz egy lapáttal, túlreagálja, és így még stresszesebb az egész helyzet. Szóval lélegezz mélyet, és kezdd el az olvasást, hogy kideríthessük, lehetséges-e, hogy terhes vagy.

Mikor kizárt, hogy megtermékenyülés történt?

- Csak önkielégítést végeztél? A maszturbálástól NEM eshetsz teherbe.terhesség

- A szexnek semmilyen formájában nem volt részed, de megérintetted a partnered kezét, mikor önkielégítést végzett, vagy olyan törölközőt használtál, amire ondó került? Ezektől NEM lehetsz terhes. A spermiumoknak speciális körülményre van szükségük, ahhoz, hogy megtermékenyülés jöjjön létre, az előbb felsoroltak pedig kizárják ezt.

- Ha azonos neművel szeretkeztél, szintén NEM lehetsz terhes.

- Ha csak csókolóztatok, orális vagy anális szexben volt részetek; simogatással kényeztettétek egymást, a partnered nem ejakulált (élvezett) a szeméremdombodra vagy közel hozzá, akkor SEM lehetsz terhes, viszont fenn áll a szexuális úton terjedő betegségek terjedésének veszélye.

- Ha a partnered vagy te megbízható fogamzásgátlót (pl. óvszert) használtatok az aktus előtt vagy alatt, vagy szedtél fogamzásgátlót az egész ciklusod alatt, az esély arra, hogy terhes vagy, szinte NULLA.

Ha az előbb felsoroltak illenek arra a szituációra, ami köztetek zajlott, nem kell aggódnod, ebben az esetben az, hogy te, vagy a partnered terhes, vagy teherbe eshet, majdnem teljesen valószínűtlen.

Mikor kell a teherbeeséstől tartanom?

- egy ellenkező neművel szeretkeztél, ellenkező nemű a vaginádban élvezett el vagy közel a szeméremtesthez,

- nem használtatok fogamzásgátlót, vagy a használat nem volt rendeltetésszerű (pl. kimaradt egy-egy tabletta, elszakadt vagy lecsúszott az óvszer).

A helyes és következetes fogamzásgátlás nagyban csökkenti a megtermékenyülést. A legtöbb fogamzásgátló – ha helyesen használják – 10%-ra, a leghatásosabb akár 1%-ra csökkenthetik a megtermékenyülés esélyét. Ha pedig kombinálva használtok óvszert és mellé fogamzásgátló tablettát is, a teherbeesést rizikóját nullára csökkentitek. Fogamzásgátlók és azok rendeltetésszerű használata nélkül a nem kívánt terhesség esélye hatalmas.

Fogamzásgátlási lehetőségek

- Hormoninjekció: 99-97%-os hatékonyság. Nem véd, ha nem kapod meg időben az előírt adagot (3 hónaponként).

- Fogamzásgátló tabletta, tapasz, gyűrű: 99-92%-os hatékonyság. Nem véd, ha kihagyod vagy túl későn veszed be a tablettát vagy helyezed fel a tapaszt, vagy ha a gyűrű kimozdul az együttlét alatt.

- Barrier eszközök (spermicidek – spermaölő habok, krémek, zselék, szivacsok; irrigálás - hüvelyöblítés; hüvelyi pesszárium és méhszájsapka - műanyag eszköz, a méhszájat zárja el az ondó elől): 94-86%-os hatékonyság. Nem véd, ha: nem használsz spermicideket vagy nem eleget; helytelenül helyezed fel; túl hamar távolítod el; vagy ha az aktus után használod.

- Férfi kondom: 98-85%-ban hatékony. Nem véd, ha: nincs fenn végig az együttlét alatt; rosszul van felhelyezve; helytelenül van tárolva; vagy ha nem megfelelő síkosítót használsz hozzá.

- Női kondom: 95-79%-ban hatékony. Nem véd, ha: nincs fenn végig az együttlét alatt; csak a közösülés után kerül felhelyezésre; vagy elmozdul.

Ha a veszély még mindig nem látszik múlni – vagy csak még mindig aggódsz, olvass tovább.

Esemény utáni védekezés

Ha még nem telt el 72 óra az együttlét óta, használhatsz esemény utáni tablettát, ilyenkor ez 75-95 százalékos hatékonysággal működik. Minél hamarabb, annál jobb! 24 órán belüli használata ajánlott. Esemény utáni tablettát kizárólag orvostól kérhetsz, hiszen vényköteles készítmény. Figyelj oda arra, hogy ezt a védekezési módszert csak akkor használd, ha valóban szükséges, mert rendszeres fogamzásgátlásra csak az erre készült tabletták alkalmasak!

Terhességi teszt

Az együttlét után, ha nem akarsz esemény utáni tablettát bevenni, vagy már vettél be, de nem vagy biztos a hatásában, a következő lépés a terhességi teszt. A korai terhesség első jelei a ciklus kimaradása és a menstruációs görcsökhöz hasonló alhasi fájdalom, ilyenkor érdemes megvenni egy tesztet. Ijesztő érzés, de ez az egyetlen módja, hogy kideríthesd, valóban babát vársz-e.

Minél többet vársz a teszttel, annál kisebb az esélye annak, hogy megakadályozhatod a terhességet. A terhesség megszakítás csak korlátozott ideig lehetséges. Ha meg akarod tartani a babát, minél hamarabb el kell kezdened terhesgondozásra járni, a saját és magzatod egészsége érdekében, különösen, ha még tinédzser vagy. Ha nem vagy terhes, minél többet vársz a teszttel, annál többet kell stresszelned – a semmiért.

A terhességi tesztet már az esemény után 2 héttel, vagy a kimaradt ciklus után egy héttel elvégezheted, attól függően, hogy melyik van hamarabb. Rendkívül megbízhatóak, beszerezheted gyógyszertárakban, drogériában, szupermarketekben is. Fordulhatsz orvoshoz, szakrendelőkhöz is, ahol akár ingyen is elérhetőek a vizsgálatok.

Ha megfelelően végzed el a terhességi tesztet, a kimaradt ciklus után 1 héttel, vagy az esemény után 3 héttel, a negatív eredmény 99%-os biztonságot jelent. Ha ez az egy százalék elbizonytalanít, bár a teszt negatív, de a menstruáció még mindig nem állt vissza, vagy terhességre utaló tüneteket észlelsz, fordulj orvoshoz. Ha egy megfelelően elvégzett teszt pozitív eredményt ad, biztos lehetsz a terhességedben.

Terhes vagy?

Senki sem sorolja élete legszebb napjai közé azt, amelyiken megtudja, hogy akarata ellenére teherbe esett, mégis azt kell mondanom, bármi történjék is, minden rendben lesz, bármennyire sötéten látod is most a jövőt, Nincsenek jó és rossz döntések, mindaddig, míg átgondoltan, a helyzeteteket és lehetőségeiteket átgondolva hozzátok őket, azt is figyelembe véve, hogy magatoknak, a másiknak, de leginkább egymásnak jó legyen. Bízzatok magatokban és a döntéseitekben, becsüljétek és tiszteljétek egymásét. Biztosíthatlak, hogy így minden könnyebben megy majd.

Ha csak most derült ki, hogy babát vársz, keress és kérj segítséget, először olyantól - legyen az akár a partnered, szülőd, tanárod vagy valaki más -, akiben megbízol. Függetlenül attól, hogy hogyan állsz hozzá, a terhesség olyan dolog, amit valakivel meg kell osztanod.

Azok után, hogy lelkileg felkészültél és elfogadtad a terhesség lehetőségét, a következő lépés, hogy fennállását is megerősítsd. Ez megtörténhet háziorvosnál vagy a nőgyógyásznál, itt újabb vizelet- és vérteszet, továbbá ultrahangvizsgálatot csinálnak.

Ha végleg bebizonyosodott a terhesség ténye, a következő lépés annak eldöntése, hogy mit akarsz tenni: megtartod, örökbeadod vagy megszakíttatod a terhességet. Ezek nagy és nehéz elhatározások, és csak alapos átgondolás után hozható meg a végleges döntés, amit azok segítségével hozhatsz, akik közel állnak hozzád és feltétel nélkül támogatnak. Néha a nem kívánt terhesség már annyira nem kívánt, hogy a várandós nők késztetést éreznek arra, hogy tegyenek magukban. Ilyen esetben azonnal fordulj lelkisegély-szolgálathoz, vagy valakihez, aki mellett biztonságban érzed magad.

Nem vagy terhes, mégsem múlik a riadalom

Ha nem tudsz szabadulni a szorongástól, amit a terhességtől való félelem okoz, és még mindig meg vagy győződve arról, hogy terhes vagy, annak ellenére, hogy három féle fogamzásgátlót is használtatok, a terhességi tesztek negatívak és a menstruációs ciklusod is visszaállt, fordulj orvoshoz. Néha az a határozott érzés, hogy terhes vagy, valóban terhességet jelent, és az is előfordulhat – 100 esetből egyszer - , hogy nálad ad rossz eredményt a teszt, bár ennek a valószínűsége nagyon kicsi.

Az is lehet, azért érzed még mindig rosszul magad, mert a szex még túl korai neked. Vajon elég időt fordítottál arra, hogy felmérd, kész vagy-e már rá? Néha úgy érezzük, kész vagyunk, és csak az után jövünk rá, hogy mégsem, mikor kipróbáljuk. Az ugyanis butaság, hogy azok, akik nem szexelnek, kevésbé érettek, mint már nem szűz társaik. Amikor éretté válsz a szexre, akkor az már arról szól, hogy magabiztosan és kellő öntudattal döntheted el, milyen jellegű szexuális aktusba szeretnél bonyolódni, figyelembe véve azt, hogy mi jó neked és a párodnak az adott helyzetben.

Könnyebb azt állítani, hogy csak attól félsz, újra teherbe esel, mintsem bevallani, hogy félsz, nem akarsz szeretkezni a partnereddel. A ló másik oldala viszont, ha arra használod fel a várandósságot, hogy ezzel magadra irányítsd a figyelmet a családod, szeretteid körében, vagy ezzel kösd magadhoz a párod.

(KamaszPanasz - P. R.)