első szex
#Vágyak

Első szex: mindig vérzik?

2023.08.15.
2 perces olvasási idő

Meddig és milyen intenzíven vérzik az első alkalom után egy lány? Nagyon gyakran elhangzik ez a kérdés. Most tisztába tesszük a témát.

Először is tisztázzuk: nem minden nő vérzik az első közösülés után. Sőt, valójában általában nem is szoktak vérezni. Nem meglepő, hogy egyetlen egy közösülés utáni vérzés még általában nem jelenti azt, hogy egészségügyi probléma lenne a háttérben.

Egy brit kutatás szerint a megkérdezett nők minimum 63%-a nem tapasztalt vérzést az első közösülés után. Azért mondjuk, hogy minimum 63%-a, mivel nem mindenki emlékezett pontosan.

Azoknál, akik véreznek, annak mértéke is változó. Vannak olyanok, akik pár óráig észlelik a vérzést, másoknál ez szakaszosan is előfordulhat, egy vagy két napig, néha még tovább. Ráadásul különböző lehet a kiváltó ok is.

Hogyan sérülhetsz meg szex közben?

  • Lehetséges, hogy amikor a partner megpróbálja behelyezni a péniszét, kellemetlenséggel jár és akár sérülést is okozhat a vaginában, a szeméremtestben vagy a méhnyakban. Igen gyakori a vérzés, amikor a nő nem egyezik bele a szexuális kapcsolatba, mégis sor kerül az aktusra.
  • Amikor a partner túlzottan durva a behatolásnál, szintén előfordulhat sérülés, valamint vérzés.
  • Fertőzés vagy más egészségügyi körülmény miatt. Különböző nemi úton terjedő betegségek is kiválthatják a vérzést. Továbbá az endometriosis (nőgyógyászati betegség), a vaginitis (a hüvely gyulladásos megbetegedése), a hüvelyi fertőzés, a méhnyak polip, illetve egyes esetekben a méhnyakrák is állhat a háttérben.
  • Mivel terhesség közben a méhnyak gyengébb, ezért néha a terhes nők is észlelnek vérzést közösülés során. Az idősebb nőknél pedig szerepet játszhat a klimax is.
  • Ha még mindig megvan a szűzhártya, és a közösülés vagy a behatolás átszakítja (emiatt szokott előfordulni a legtöbb esetben a vérzés), megnyújtja vagy megfeszíti. Mivel a szűzhártya az idő múlásával leválik, ezért a fiatal lányoknál nagyobb az esély arra, hogy közösülés közben vagy után vérzés lép fel. A szűzhártya nagyon hajlékony és rugalmas, ezért ha valakinek még nem is szakadt ki, abban az esetben is létesíthet úgy szexuális kapcsolatot, hogy az kellemes és vérmentes legyen.

Csak akkor add be a derekad, ha készen állsz

Az első szeretkezés akkor történjen meg, amikor egy kapcsolatban késznek érzed magad erre. Nem árt, ha partnereddel volt már közös szexuális élményetek (akár közös maszturbáció).

Feltétlenül ide tartozik az is, hogy megbeszéljetek, ha valami kellemetlen vagy fájdalmas, ne pedig csak csöndben szenvedjetek, és úgy tegyetek, mintha élveznétek a szexet. Nyugodtan hagyd abba és javasolj valami megoldást, például hogy használjatok több síkosítót, térjetek vissza olyan pózhoz, ami izgatóbb volt.

Abban az esetben, ha vérzel, és több napig észleled, több közösülés során is előfordul, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz!

Nincs semmi szégyellnivaló abban, ha vérzel. Csináld mindig azt, amit akarsz, így el tudod kerülni a szex közbeni sérüléseket. Ha vérzel, akkor szintén jó ötlet egy pár szexmentes nap, így ha valamilyen sérülésről van szó, annak is lesz ideje gyógyulni.

(KamaszPanasz - Ő. B. - goaskalice.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)