szexuális élet
#Vágyak

A korai szexuális életért a gének felelősek

2022.07.29.
1 perces olvasási idő

Azok a gyerekek, akik apa nélkül nőnek fel, tizenéves korukban hamarabb szerzik be első tapasztalataikat a szex terén. Amerikai kutatók szerint a jelenség sokkal inkább a génekkel, mint a családi élet minőségével indokolható.

Hamarabb kezdődik azoknak a tizenéveseknek az aktív szexuális élete, akik családjából a biológiai édesapa hiányzik – derült ki már régebbi tanulmányokból is. Az értekezések szerzői szerint pszichológiai és szociológiai okokkal magyarázható mindez: a szétesett család kiváltotta stressz jelentősen felgyorsította a gyermekek érési folyamatát. A fiatalok, akik azt élik át, hogy szüleik új partnerekkel randiznak, ők maguk is hamarabb létesítenek párkapcsolatot. Egy másik megközelítés szerint a gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek jóval nehezebb csemetéiket és azok baráti körét és tevékenységét ellenőrizni…

Jane Mendle, az Oregoni Egyetem kutatója erősen megkérdőjelezi az említett külső tényezők jelentőségét. Az amerikai pszichológusnő egyik tanulmányában – amely elkészültében számos egyesült államok-béli egyetem is részt vett – sokkal inkább genetikai okokkal próbálja a korai szexuális aktivitást igazolni. Mendle és kollégái összesen ezer 14 év alatti olyan fiatalkorút vont be vizsgálataiba, akik között többen rokonságban álltak, ám különböző családi háttérrel rendelkeztek. A kutatók a tanulmány elkészítése során a fiatalok örökletes tulajdonságait is dokumentálták a társadalmi helyzet, képzettség és vallás mellett. Mindezek után megállapították, hogy a genetikai hasonlóság jóval fontosabb szerepet játszik a korán kezdődő szexuális élet szempontjából, mint az apa a családban való jelenléte vagy hiánya.

Jane Mendle hangsúlyozza, hogy kutatócsoportja kijelentése nem azt jelenti, hogy létezne egy „apa-hiány-gén”. „A szülők esetében vannak ugyanakkor olyan örökletes tulajdonságok, amelyek jelentősen növelik annak az esélyét, hogy gyermekük korábban kezdjenek szexuális életet élni.” Mendle szerint ezek közé a tulajdonságok közé olyan tényezők tartoznak, mint az érzékenység, a konfliktuskerülés és a -tűrés, kalandvágy, vagy a kábítószer használatára irányuló hajlam, s ezek mindegyikét a szülőktől kapják csemetéik.

„A génekkel együtt tehát ezt az úgynevezett ’passzív gén-környezet-viszony’, amely a korán kezdett szexuális életért is felelőssé tehető, emeli annak a valószínűségét, hogy a fiatal szülei nem együtt élnek” – mondja Mendle.

(KamaszPanasz)