virtuális szex
#Vágyak

A virtuális szex merevedési zavart okoz?

2011.05.28.
2 perces olvasási idő

Egy kanadai felmérés szerint az ottani egyetemisták 87 százaléka él a virtuális szex lehetőségével, telefonon vagy interneten keresztül. Vajon hogyan hat a technika ilyen fokú beszivárgása a személyes kapcsolatokra?

A kamaszok korosztálya az, aki a leginkább lépést tart a technikai fejlődéssel, akik számára a virtuális világ egyfajta második otthon. Mivel a szexuális élet elkezdése is egyre fiatalabb életkorra tolódik, így a fiatalok vannak kitéve a virtuális szex okozta káros hatásoknak leginkább.

Pszichés problémákat okoz

Ebben az életkorban fogékonyabb az ember az új tudásra, és jobban alkalmazza azt. Telefonos párkeresés, internetes oldalak, chat új, gyors, kényelmesen alkalmazható és sokszor a valóságot elfedő ismerkedési lehetőséget teremtenek.

A megnyerő külső, jó kommunikációs készség, személyes varázs hiánya többé nem akadály. Különbséget tehetünk a virtuális és valós én között. Olyan külső és belső tulajdonságokkal ruházhatjuk fel magunkat, melyeket nem birtokolunk.

Azonban ez csak elméleti síkon létezik. A többi ember kiemelkedő kitalált vagy valós értékei szintén az önértékelésben játszhat romboló szerepet, vagy éppen megragadva a virtuális síkon a valós életbe nem történik visszalépés és igazi párkapcsolat kialakítása. De még ha létre is jön a fizikai találkozás, a fent említett okok miatt sikertelen lehet.

A sok próbálkozás, az ezekre biztosított kevés idő további pszichés problémákat fog szülni. A technikai fejlődés lehetővé teszi, hogy a testi kapcsolat virtuális módú, de valódinak érzett formája is létrejöjjön.

Nem helyettesíti a testi érintkezést

A képet és hangot együtt közvetítő eszközöktől kezdve, az érzékszerveket stimuláló újdonságokon át, a partner testi valóját megformáló készülékek segítségével valódi élményhez és örömökhöz juttathatjuk magunkat a szexualitást a gyermeknemzéstől biztonságosan leválasztó módszerrel. Azonban ez megint eltávolít a valódi személyes kapcsolattól, melyben a jártasság hiánya miatt itt is szorongás, félelem és további komplexusok léphetnek fel.

A merevedési zavarban érintett és párkapcsolatot kereső korosztály mind szembesülhet a fent említett problémákkal. Egy – az ő esetükben hibás - problémamegoldó módszer miatt tartós pszichés zavarok jelentkeznek, melyeknek megoldásában pont az érzelmileg és szexuálisan kívánt személy nyújthatná a legnagyobb segítséget. Egy virtuális, vagy valós, de csak technikai újításokon keresztül ismert személy nem tudja azt a meghitt légkört megteremteni, mely a kiegyensúlyozott szexuális élethez szükséges.

Kapcsolódó cikkek