fiú
#Vágyak

Szex vagy erőszak?

2022.03.19.
1 perces olvasási idő

A szexuális zaklatásnál csak az egyik fél, az elkövető vágyai és akaratai teljesülnek, ezt kényszeríti rá az áldozatára.

Ha szexuálisan kényszerítenek valakit, legyen az pénz, zsarolás, erőszak vagy bármilyen más érzelmi vagy fizikai kényszerítés, már nemi erőszakról beszélünk.

Mitől nemi erőszak a nemi erőszak?

erőszakNemi erőszaknak számít minden olyan szexuális cselekmény, amelyet az áldozat akaratán kívül követnek el. Az is nemi erőszaknak minősül, ha valamilyen okból nem tudunk nyilatkozni arról, hogy szeretnénk-e a szexuális kapcsolatot vagy sem. Ilyen például az alvás, a különböző tudatmódosító szerek alatt álló ember – még akkor is, ha saját önszántából ivott vagy drogozott –, a szellemileg vagy testileg fogyatékos emberek, a nem érett emberek, vagy az olyan emberek, akiknél az elkövető és az áldozata között valamilyen alá-felé rendeltségi viszony van, például főnök, tanár vagy rendőr.

Szexuális zaklatásról és nemi erőszakról beszélünk akkor is, ha az áldozatot saját akarata ellenére megérintették.

A szándék is traumát okoz

A majdnem megtörtént szexuális zaklatásokat is szexuális zaklatásként kell kezelni. Ha valaki meg akar téged erőszakolni, de valamilyen oknál fogva mégsem sikerül neki, az neked ugyanolyan nagy lelki traumát jelent, és ugyanúgy kell kezelni, mint ha megerőszakoltak volna. Természetesen könnyebben lehet az ilyen eseteket kezelni, mint a tényleges erőszakot, de mindenképp kezelni kell. Nemcsak annak nehéz, akit ténylegesen megerőszakoltak, hanem annak is, akit meg akartak, vagy szexuálisan zaklattak.

(KamaszPanasz - Cs. B.)