szex
#Vágyak

Gyakori kérdések a szexuális élettel kapcsolatban

2013.10.27.
2 perces olvasási idő

Egy lány már első alkalommal teherbe eshet? Mi az a coitus interruptus? Meddig termékenyítőképesek az emberi spermiumok? Mit lehet tenni védekezés nélküli együttlét után? Cikkünkből választ kaphatsz minderre, és más hasonló kérdésekre is.

A fogamzásgátló tabletta megváltoztatja a szexuális aktivitást?

A gyógyszer szedése nem változtatja meg a személyiséget, ellenben lehetővé teszi, hogy annyiszor és akkor szeretkezzen párjával, amikor akar, anélkül, hogy aggódnia kellene egy esetleges nem kívánt terhesség miatt – mindez természetesen csak akkor igaz, ha rendszeresen szedi a gyógyszert.

Fontos, hogy a tabletta nem nyújt védelmet a nemi betegségekkel szemben. A szexuális úton terjedő betegségek nem megfelelő kezelése súlyosan károsíthatja az egészséget, és további súlyos betegségekhez vezethet. A tabletta szedése - egyes kutatások szerint - a későbbiekben megnehezítheti a teherbeesést.

Sok nemi betegségnek kevés tünete van, akadnak olyanok is, amelyeknél egyáltalán nem jelentkeznek. Ha ezzel kapcsolatos aggodalmaid vannak, fordulj a legközelebbi nagyobb kórházhoz, vagy a kezelőorvosod által ajánlott klinikához, ahol elvégzik a teszteket.

Már minden barátnőm túl van az elsőn. Azt mondják, én túl sokáig várok vele. Mit tegyek?

Nincs arra vonatkozó szabály, hogy mikor „kell” egy lánynak elveszítenie a szüzességét. Ez mindenkinek a saját döntése, és egyetlen lánynál sem szabad erőltetni! Ellenkezőleg! Nyomás alatt, mikor még nem készült fel rá igazán, és nem akarja, az első alkalom nem biztos, hogy szép élmény lenne. Hagyj magadnak időt! – Egyes egyedül te magad fogod érezni, mikor jön el az ideje. Ez általánosságban a fiúkra is érvényes!

Azt hallottam, hogy az első együttlét fájdalmas lehet. Igaz ez?

Ez nem feltétlenül igaz. Sok lánynak az első alkalom kellemes élmény. A lányok szűzhártyája az első közösülés alkalmával többnyire még ép. A hímvessző behatolásakor ez majdnem mindig elszakad, ami fájdalommal járhat. A fájdalom nagymértékben összefügg a körülményekkel. A belső feszültség gyakran görcsössé teszi a lányokat. Ezenkívül első alkalommal sok fiú meglehetősen vehemens, mivel sokan közülük még tapasztalatlanok.

A mi tippünk: Beszélj a fiúval az érzéseidről és félelmeidről! Ha megértő, ezekre oda fog figyelni. Mondd el neki, ha fáj, hiszen a dolog lényege épp az, hogy örömet szerezzen, nem az, hogy fájdalmat okozzon. Egy nyílt beszélgetés után az első alkalmat sokkal ellazultabban élhetitek át. És mindez éppúgy érvényes a fiúkra, mint a lányokra.

Egy lány már első alkalommal teherbe eshet?

Igen, ez mindenképp előfordulhat. Sokan azt hiszik, hogy a lányokat első alkalommal a szűzhártya megvédi a teherbeeséstől. Ez badarság! Miután a lányoknak megjön a menstruációjuk, termékenyek és teherbe eshetnek.

A barátom védekezés nélkül akar velem szeretkezni. Mit tegyek most?

Ha a barátod védekezés nélkül akar szeretkezni veled, akkor vagy nagyon felelőtlen, vagy nincs teljesen tisztában azzal, hogyan is foganhat meg egy gyermek. Vagyis korrepetálásra szorul a témában. Beszélj vele a védekezés fontosságáról, és világosítsd fel róla, hogy anélkül teherbe is eshetsz. A követelésének azonban semmi esetre sem tegyél eleget.

Mi az a coitus interruptus?

A kifejezés megszakításos közösülést jelent: a fiú kihúzza a hímvesszőjét a hüvelyből magömlés előtt. Ez egy igen régi módszer, ami gyakran kudarcba is fullad. Ugyanis a fiúknak nagyon nehéz irányítaniuk és időzíteniük a magömlést, ráadásul azelőtt még előváladék is távozhat, amely miatt szintén teherbe eshetsz. Ez a módszer olyan, mint a lottó. Tehát jobb, ha nyomban el is felejtjük!

Meddig termékenyítőképesek az emberi spermiumok?

Az emberi spermiumok a hüvelyben 3 napig életképesek, és ott várakoznak a peteérésre, hogy aztán megtermékenyíthessék a petesejtet.

Mit lehet tenni védekezés nélküli együttlét után?

Az esemény utáni tabletta megakadályozza a terhességet, azonban csak kivételes esetben szabad bevenni. Fontos gyorsan cselekedni. Azonnal keresd vagy hívd fel nőgyógyászodat, ha védekezés nélkül szeretkeztél!

Kitől kérhetek még tanácsot, ha problémám van?

Ha további kérdéseid vannak a fogamzásgátlással kapcsolatban, vagy gondok, problémák gyötörnek, azt megbeszélheted a nőgyógyászoddal, az édesanyáddal, más közeli családtagoddal, vagy valamelyik tapasztalt barátnőddel, barátoddal.

A tabletta megvéd az AIDS-től?

Nem. A tabletta csupán a nem kívánt terhességtől véd meg, de az AIDS-től nem. Az eddigi egyetlen, ám szintén nem kockázatmentes védekezés, ami esetleg (egyáltalán nem biztos!) védelmet nyújthat az AIDS-szel szemben, az a gumióvszer használata.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: pille.com)