terhesség
#Vágyak

Teherbe eshetsz, ha még nem menstruáltál?

2023.05.01.
2 perces olvasási idő

Igen, egy lány teherbe eshet anélkül, hogy átesett volna az első menstruációján. A teherbeesés az ovulációval áll kapcsolatban. Mivel a nők ovulálhatnak az első menstruáció előtt is, lehetséges a teherbeesés, ha élt nemi életet.

A nem kívánt terhesség nem az egyetlen veszélye a szexnek – bármikor, amikor közösülésre védekezés nélküli kerül sor, fenn áll a kockázata bármilyen nemi úton terjedő betegségnek.

Az absztinencia (szextől való tartózkodás) az egyetlen módja, hogy teljes mértkékben elkerüljük ezeket, illetve a nemkívánt terhességet. Az óvszer az egyetlen védekezési módszer, ami védelmet nyújt a nemi betegségekkel szemben, viszont a terhesség megakadályozásában nem olyan kimagaslók, mint más módszerek. A legbiztosabb, ha minden alkalommal használtok óvszert és más hormonális fogamzásgátlót is. Beszélj a nőgyógyászoddal a lehetőségekről.

Ha védekezés nélkül voltál valakivel, kiszakadt az óvszer, vagy használtatok valamilyen fogamzásgátlót, de nem jött meg a menstruációd, azonnal fordulj orvoshoz.

Teherbe eshetsz, ha most szexelsz először?

Igen, egy nő teherbe eshet az első alkalommal is, amikor lefekszik valakivel. Minden alkalommal, mikor egy nő közösül egy férfival, fenn áll a teherbeesés lehetősége. Még akkor is, ha a férfi a vaginán kívül ejakuál.

Ugyanígy fenn áll a veszélye bármilyen nemi úton terjedő betegségnek első alkalommal is. Valójában bármikor, amikor az emberek valamilyen szexuális kapcsolatba kerülnek (orális, anális vagy vaginális), kockáztatják a nemi betegségek elkapását.

Néhány mód a nemibetegségek és a teherbeesés esélyének csökkentésére:

Absztinencia. Az egyetlen módja, hogy teljesen elkerüld a terhességet és a nemi betegségeket, ha tartózkodsz a szex minden formájától, beleértve az orális, anális és vaginális szexet.

Óvszer! Ha szexelni fogsz, a legjobb módja, hogy elkerüld a terhességet és betegségeket, ha óvszert használsz. Beszélj a partnereddel és tudasd vele, hogy az óvszer szükséges, nem opcionális, még akkor sem, ha más módon is védekeztek. Mindig tarts magadnál egy tartalék óvszert arra az esetre, ha ő elfelejtkezne róla.

Lehetsz terhes, ha közben menstruálsz?

Miután egy nő teherbe esik, nem menstruál. De jelentkezhet másféle vérzés, ami menstruációnak tűnhet. Például kis mennyiségű vérzés fordulhat elő, ha a megtermékenyített pete beágyazódik a méhbe. Az orvosok ezt implantációs vérzésnek hívják. Ez általában ugyanabban az időben történik, amikor a menstruációs vérzésre számítunk.

Más dolgok is okozhatnak vérzést, például vetélés vagy méhen kívüli terhesség (amikor a megtermékenyített pete nem a méhbe ágyazódik be). A méhen kívüli terhesség sürgősségi eset.

Ha úgy gondolod, hogy terhes vagy, és fájdalmaid vagy vérzésed van, azonnal fordulj orvoshoz. Ha nem vagy biztos abban, hogy terhes vagy-e, menj el orvoshoz, vagy használj terhességi tesztet.

Ha otthoni terhességi tesztet használsz, ami negatív lesz, de továbbra is tapasztalod a terhesség jeleit (kimaradt, vagy késett menstruáció, érzékeny mellek, émelygés vagy hányás) fordulj orvoshoz. Ha a teszt pozitív, a lehető leghamarabb menj orvoshoz, hogy megerősítse a terhességet, valamint megfelelő ellátásban részesítsen.

(KamaszPanasz – S.C.)