fogamzásgátlás
#Vágyak

Alkohol, cigaretta: befolyásolják a fogamzásgátló hatását?

2023.01.07.
2 perces olvasási idő

A szexuális aktivitás velejárója a mindkét partner számára legmegfelelőbb védekezési forma kiválasztása. Mielőtt a fogamzásgátló tabletta alkalmazása mellett döntünk, érdemes tájékozódni, hogy annak rendszeres szedése mennyire illeszkedik az életmódunkhoz.

Alkohol hatása alatt

A fogamzásgátló tabletta és az alkohol kapcsolata elsősorban az alkoholfogyasztás rendszerességétől függ. Egy-két pohár alkohol alkalomszerű ivása mellett nem kell tartani a tabletta hatékonyságának csökkenésétől. Tartós és rendszeres alkoholfogyasztás esetén viszont érdemes a fogamzásszabályozás más módját választani, mert a májban ilyenkor fokozódik az enzimtermelődés, amely a tabletta gyorsabb lebontását eredményezi.

Ha már diagnosztizált a máj vagy az emésztőrendszer egyéb szervi károsodása, ajánlott megbeszélni egy nőgyógyásszal, hogy a védekezés melyik formája a legmegfelelőbb a szedett gyógyszerek mellett.fogamzásgátló

Nikotin és fogamzásgátlás

Nagyon sok iskoláskorú lány, aki a fogamzásgátló tabletta mellett döntött, dohányzik. Ez jelentősen megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A két anyag egymásra gyakorolt hatása azonban függ a naponta elszívott cigarettaszálak mennyiségétől, illetve a választott tabletta hatóanyagainak összetételétől. A tapasztalatok szerint a nikotin - számos káros következménye mellett - fokozza a tabletta mellékhatásait. Több évtizedes felmérések eredményeként megállapították, hogy azoknak a tartós dohányosoknak a körében, akik tablettával védekeznek, nagyobb a szívinfarktusok és az agyvérzések száma, illetve a magas vérnyomás kialakulásának esélye.

A cigarettázó nők gyakran panaszkodnak menstruációs problémákra, kimaradó vérzésekre és alhasi fájdalmakra. Bizonyított, hogy a vérük kisebb ösztrogéntartalma miatt a csontsűrűségük is megváltozik, így idős korban ezeknél a nőknél gyakoribb a csontritkulás. A nikotin nem csak a fogamzásgátlás időszakában okozhat problémát, hanem akkor is, amikor már elérkezettnek látjuk az időt a gyermekvállalásra. Ilyenkor ugyanis megnehezíti a teherbeesést.

A fogamzásgátló tabletta felírásakor ajánlott őszintén beavatni a nőgyógyászt, hogy milyen káros szenvedélyünk van. Dohányzás esetén az orvosok általában nem tanácsolják a tabletta szedését. Amennyiben a páciens ragaszkodik a védekezésnek ehhez a módjához, csak kis hormontartalmú tablettát ajánlanak neki, a 35. életév betöltése után pedig még azt sem.

Tabletták halmozása

Egyéb gyógyszerek tartós szedése is indokolttá teszi, hogy átgondoljuk a fogamzásszabályozás további lehetőségeit. Számos hatóanyag csökkentheti a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát, vagy fordítva, például a tabletta befolyásolhatja a cukorbetegek inzulinszükségletét. Minden esetben célszerű a nőgyógyásszal előzetesen beszélni erről. Érdemes akkor is óvatosan eljárni, amikor nem folyamatos gyógyszeralkalmazásról van szó, hanem néhány napos antibiotikum kúráról, amely szintén megzavarhatja a hormonok felszívódását.

(WEBBeteg)