szex
#Vágyak

7 gyakori tévhit a nemi életről

2016.05.10.
2 perces olvasási idő

Milyen esélyed van a WC ülőkéről betegséget szerezni, teherbe eshetsz-e az első szex során, vagy a menstruációs időszakban? Mi az összefüggés a sürgősségi fogamzásgátló és az abortusz között, elhízáshoz vezetnek-e a fogamzásgátló tabletták? Íme, a válaszok!

1. Tévhit - A WC-ülőkétől nemi betegségeket kaphatsz

A szexuális úton közvetített betegségek nem élhetnek hosszú ideig a testen kívül. Különösen nem egy kemény és hideg felszínen, mint például a WC-ülőke.

Ami miatt sokkal inkább aggódnunk kell, az a testi érintkezés által terjesztett vírusok. Különböző fertőzéseket, herpeszt, chlamydiát, trippert, adhatunk át egymásnak. Bőrünk érintkezésekor pedig fennáll a nemi szemölcsök, a nemi herpesz, és a rüh átadásának a veszélye!

2. Tévhit - Nem lehetsz terhes, ha először szexelsz

Bár van rá esély, hogy ne ess teherbe, de sokkal inkább jobb védekezni. Ugyanis az első aktuskor ugyanúgy teherbe eshetsz, mint bármikor máskor! Melyik a legbiztonságosabb védekezési módszer?

3. Tévhit - Nem lehetsz terhes, miközben menstruálsz

Bár a teherbeesés veszélye ilyenkor kisebb, a legbiztonságosabb, ha inkább használtok óvszert, vagy fogamzásgátló tablettát. Ugyanis néhány nőnek olyan hosszúak a periódusai, hogy az már egybeesik az ovuláció kezdetével, így – bár menstruál – de teherbe tud esni!

Ha rövid ciklusod van, mondjuk 21 napos, és a menstruációd egy hétig tart, akkor a menstruációd utolsó napjaiban ha szexelsz, bizony terhes lehetsz. Ugyanis a hímivarsejtek annyira szívósak, hogy akár 72 órán keresztül is képesek életben maradni, és megtermékenyíteni a petesejtet.

4. Tévhit - Kötelező a Pap-teszt 18 éves korban

A Pap-teszt, vagyis a méhnyakrák vizsgálat, amelyet régen mindig az első nemi aktus létesítése után javasoltak, manapság akkor ajánlott, amikor már legalább 3 éve szexuálisan aktív egy nő. Ugyanis egy túl korai PAP-teszt szorongást, vagy egyéb szexuális zavart okozhat, ami miatt a fiatal nők nagy része könnyen elkerülheti a nőgyógyászt, és még jobban megijednek attól, hogy bármit is kérdezzenek. A fiatal nőknek fontos, hogy bizalmuk legyen orvosuk felé, és felesleges tesztek elvégzése nélkül, nyíltan tudjanak beszélni a szexről.

Miért változtattak? Mert a Human Papiloma Vírus (HPV) nagy része 3 éven belül úgymond „kitakarítja” magát a szervezetből, ám azok, amelyek három éven túl maradnak a szervezetben, már károsak, és joggal lehet aggódnunk egy esetleges méhnyakrák kialakulása miatt.

5. Tévhit - A sürgősségi fogamzásgátló abortuszt okoz

A szexuálisan aktív serdülők 30%-a gondolta úgy, hogy a sürgősségi tabletta abortuszt okoz. A sürgősségi tabletta hatása az együttlét után 72 órán át hatásos, ám ekkor az esetlegesen megtermékenyített petesejt még nem ágyazódott be a méh falába, tehát nem jött létre terhesség. A sürgősségi fogamzásgátló nem abortuszt okoz, hanem a beágyazódást akadályozza meg.

6. Tévhit - A fogamzásgátló tabletták elhízáshoz vezetnek

Bár hivatalosan nagyon nehezen tudják bebizonyítani az összefüggést a fogamzásgátló tabletták és az elhízás között, mégis ez egy több évtizede tartó közhiedelem a nők körében. Rengeteg nő csak emiatt a mítosz miatt nem szed fogamzásgátlót. Pedig fontos, hogy inkább védekezzünk, minthogy érveljünk egy olyan mítosz mellett, amelyet tudósok nem támasztottak alá!

7. Tévhit - Az intim zuhany a legegészségesebb módja, hogy tisztán tartsuk a hüvelyünket

Több vizsgálat támasztotta már alá azt a feltevést, hogy az intim zuhany voltaképpen több kárt okoz, mint hasznot. Azokat a természetes baktériumokat, melyek a hüvelyben találhatóak, és azt tisztán és egészségesen tartják, ezzel a módszerrel könnyen bejuttathatjuk a petevezetékbe és a petefészekbe, ahol különböző fertőzéseket tudnak okozni. Az intim zuhany nem véd a nemi betegségek és a terhesség ellen. Ellenben a hüvely természetes mikroflóráját felboríthatja, ami fogékonyabbá tehet a fertőzésekkel szemben.

A legjobb, ha langyos vagy enyhén meleg vízzel tisztítjuk meg a hüvelyt. Próbáljuk kerülni az illatos sprayket, porokat, tamponokat, szappanokat, tusfürdőket, mert ezek csökkentik a hüvely savas kémhatását, így tovább növelik az egyéb fertőzések kockázatát.

(KamaszPanasz - Cs. B.)