szex
#Betegségek

A fogyatékosok is élnek nemi életet!

2010.09.11.
3 perces olvasási idő

Ha mást nem is tudsz az egész témáról, egy valamit fontos, hogy az eszedbe véss! A fogyatékos emberek ugyanúgy élnek szexuális életet!

Maga a szó, hogy fogyatékosság rengeteg mindent takar. Így például lehet valaki testi fogyatékos, érzékszervi fogyatékos, mint például a vakok, „láthatatlanul” fogyatékos, mint például az epilepsziások, fejlődési rendellenességgel harcoló, mint például a Down-szindrómások, és vannak pszichiátriai fogyatékos is, de a lista korántsem teljes. Sajnos estig sorolhatnánk a fogyatékosság különféle formáit. Néhányan már a betegséggel születnek, de vannak, akiknél mindez csak később alakul ki. Van, akinek a betegség felborítja az életét, és van, akinek minden megy tovább a régi mederben.

Szóval, amint látjátok, elég kevés dolog igaz minden fogyatékos emberre, de egy dologban mindegyikük egyetért, ez pedig az, hogy meg kell döntenünk mások előítéleteit és sztereotípiáit. Nézzünk máshogy rájuk! Most egy fogyatékos vallomását hallhatjátok:

„Az egyik leggyakrabban előforduló sztereotípia az, hogy mi nem vagyunk szexik, szexuális életet pedig egyáltalán nem élünk. Ugyanis a média szinte csak olyan képeket közöl le rólunk, amelyen gyerekesnek, vagy szánalomra méltónak látszunk. A másik véglet az, amikor hősöknek titulálnak minket. Nos, nem tudom, de még én egy olyan képet se láttam, ami csak egy átlagos, szexuális vágyakkal teli emberről szólt volna…

Természetesen vannak olyan fogyatékkal élők, akik valami miatt, mint például állandó szorongás, vagy depresszió – akárcsak a normális emberek – nem szexelnek, de csak átmenetileg. De semmilyen szakirodalom nem ír arról, hogy azoknak, akik olyanok, mint mi, nem lehet szexuális élete. Nekünk ugyanúgy vannak érzéseink, szexuális vágyaink és ugyanúgy szeretünk a szexre gondolni, és ugyanúgy szexisek vagyunk, mint bárki más.

A másik tipikus tévhit, hogy sokan úgy gondolják, a mi szexuális vágyaink nem teljesülhetnek be, hisz ki akarna kapcsolatot létesíteni egy fogyatékossal? Ez számunkra elég magas fokú frusztrációt eredményez, és sok fogyatékosnak már elege van az olyan jellegű kérdésekből, mint a "Gondolsz rá? Meg tudod csinálni? CSINÁLOD?" És ez az, igen mi is képesek vagyunk normális szexuális életet élni! Nincs ebben semmi meglepő!

Eleinte természetesen a legtöbb fogyatékkal élő biszexuális vagy homoszexuális lesz, de ez ugyanúgy előfordul normális embereknél is. És a normális emberek is tudják, hogy a közösülés nem az egyetlen módja a szexnek!

Néhány esetben persze előfordulhat, hogy a szexuális élet elég nehézkes, vagy egész egyszerűen sikertelen. Ilyenek a gerincvelői, vagy a bénulási problémák, amely a nemi szervek érzékenységének elvesztésével, és a fiúknál pedig komoly merevedési zavarok is előfordulhatnak. De mint azt egy jó Kamaszpanasz olvasó tudja, a szex nem csak a közösülésből áll!

Néha természetesen a fogyatékosság azt is jelenti, hogy valamilyen segítségre van szüksége az illetőnek, így a szexuális életében is segítség kell. Ezek a segítségek azonban egyszerűek, hisz gyakorlatilag a jó kommunikáció és egy kis képzelőerő mindent megold.

Így például egy hallásproblémával rendelkező illetőnél a legjobb, ha a lámpák égve maradnak, így ő tud szájról olvasni, vagy jelezni, ha valami nem jó. Egyes csípő és gerinc betegségeknél pedig némelyik póz lehet az, ami kényelmetlen. De a legtöbb esetben elegendő, ha szimplán csak tájékoztatjuk a partnerünket a képességeinkről, az esetleges problémáinkról, a gyógyszerek mellékhatásairól, hogy esetleg nehezebben éred el az orgazmust, vagy, hogy néha izomgörcseid lehetnek.

Az én esetemben például – Asperger szindrómás vagyok - az idegrendszerem túl nagy reakciót válthat ki egyes érintésekre. Így mindig megkérem a partnereimet, hogy soha ne érintsenek meg váratlanul.

És természetesen a fogyatékos embereknek ugyanúgy védekezniük kell! Persze ez számunkra nyilvánvaló, viszont a legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy egy fogyatékkal élő is lehet terhes, vagy elkaphat valamilyen nemi betegséget. Pedig mindkettő megtörténhet, a fogyatékosokkal is!

Természetesen néha nincs sok választási lehetőséged! Van, hogy csak az óvszerben bízhatsz! Ugyanis az orvosok nem nagyon szeretik felírni a szájon át szedhető fogamzásgátlókat olyan nőknek, akiknek az átlagosnál nagyobb az esélyük trombózisra, vagy lassabb a keringésük! És vannak olyan fogyatékosságok is – mint például a Spina Bifida -, amelyekkel élők legtöbbje allergiás a latexre. Nekik latex-mentes óvszereket kell választaniuk!

A fogyatékosság gyakran megnehezíti a barátkozást, és a szexuális partner keresését! Különösen, ha a közösségi rendezvények megközelíthetetlen épületekben vannak. Az előítéletek szintén zavaróak, de ez főleg a tinédzserek számára probléma! Ugyanis amellett, hogy valaki olyat keresnek állandóan, akivel jól meg tudnak lenni, még jól is kell, hogy ki nézzen, hisz a társak komoly nyomást gyakorolnak rá is és a partnerére is. Sajnos, leggyakrabban a felnőttek sem tudják elképzelni az életüket olyan emberekkel, akik nem olyan egészségesek, mint ők.

De szerencsére vannak egy páran, akik nem foglalkoznak ezzel. A média folyamatosan a vonzó és a szexi ideált hozza fel példának. Persze ez még nem egyenlő azzal, hogy valaki jó fej és normális. Ha valaki azonban jobban megismer, rájön, hogy egy tök rendes és humoros ember lakozik benned, onnantól pedig az, hogy kerekes széket használsz, vagy más problémád van, már csak egy apróság.

Bár meglepő lehet, de a fogyatékosság előny is lehet, ha a szexről van szó! Ugyanis talán sokkal jobban megtanít a másik jeleire figyelni és kommunikálni. Az, hogy valamin, ami már megszokott, tudsz változtatni, a kreativitásodról és a rugalmasságodról tesz tanúbizonyságot. És sokkal inkább koncentrálj arra, hogy mi az, ami mindkettőtöknek a legjobb, ne pedig azon agyalj mindig, hogy-hogy lehetne a szex normális!

És higgyétek el, ez minden emberre igaz, hisz összességében ez a jó szexuális élet titka!”

Nos, remélem, most már mindenkiben ledőltek a falak! És mostantól egyenrangúként gondolunk a fogyatékosokra is!

(Cs.B.; forrás: scarleteen)