óvszer
#Vágyak

A 10 legveszélyesebb óvszer hiba

2023.02.10.
2 perces olvasási idő

Nem elég használni a kondomot. Jól kell használni! De négyből hárman rosszul csinálják. Ez azért van, mert sokan ellentmondásos viszonyban vannak az óvszerrel, érveket próbálnak kitalálni ellene. A következő kifogások hallhatók leggyakrabban: nem annyira élvezetes vele a szex, nehéz föltenni vagy nem tetszik a szaga... Ne aggódj, minimális elméleti tudás birtokában nem lesz gondod vele!

Az óvszer mégis az egyik legjobb alternatíva, ha szexre kerül a sor, mivel kétségtelenül megvéd a legtöbb nemi betegséggel és a nem kívánt terhességgel szemben. Bizonyosodj meg arról, hogy a következő tíz hiba közül egyiket sem követed el!

óvszer hiba1. Nem ellenőrzöd a látható sérüléseket

Az emberek közel 75%-a nem vizsgálja meg, hogy vannak-e sérülések, vagy lyukak az óvszeren - még akkor sem, ha a fogukkal nyitották ki a csomagolását. (Ne tedd!)

2. Lejárati dátum figyelmen kívül hagyása

Igen, az a kis nyomtatott dátum újdonság a használók 61%-ának. Ne keverd össze a lejárati dátumot a gyártási dátummal! A kondom sokáig tartós, akár öt évig is. De ha a pénztárcádban tartod, a hőtől veszíthet az élettartamából. Ha ragadós, vagy törékeny, akkor dobd ki!

3. Felkészületlenül használni az óvszert

Az emberek 60%-a azt mondja, hogy nem szereti, ha a partner az utolsó pillanatban húzza elő az óvszert. Minél többször vitatják meg (és gyakorolják) a kondom használatot a párok, annál jobban alakulnak a dolgok, amikor eljön a nagy pillanat.

4. Kései felhelyezés

Egy szexuális viselkedés-kutatás adatai szerint a vizsgáltak 43%-a azután helyezte fel a kondomot, hogy a behatolás már korábban megtörtént. Valószínűleg nem tudták, hogy már a végső „tűzijáték” előtt is távozhatnak spermák nem kívánt terhességet okozva, ráadásul a védekezés nélküli behatolással a nemi úton terjedő betegségeket is kockáztatják.

5. Nem hagynak helyet a spermának

Tízből négy óvszerhasználó nem tudja, hogy mielőtt felhelyezi, ki kell a levegőt szorítania belőle, hogy maradjon hely a spermának. Különben nagyobb az esélye annak, hogy az óvszer kiszakad.

6. Rossz felhelyezés

Az emberek körülbelül 30%-a fonákul veszi föl, és nem jön rá arra, hogy így könnyebben lecsúszik. Mi a legbiztonságosabb dolog ilyenkor? Bonts fel egy újat! A kondomnak úgy kellene kinéznie, mint egy kis sísapkának, a csúccsal felfelé. A sapkának illenie kell a péniszre, és le kell görgetni az aljáig.

7. A kondom kiszakítása

A használók 29%-a számolt be szakadékonyságról. Ezeknek az eseteknek a nagy részében a használó a hibás. A hiba az olaj alapú síkosítók használata (pl.: testápoló, babaolaj). Ezek a latexet károsíthatják. Helyettük használj víz alapúakat!

8. Szex közben lecsúszik

Annak a 13%-nak, aki ilyen esetről számolt be, leggyakoribb oka a nem megfelelő méret választása volt. Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő méretet, vegyél több fajtát, és próbáld fel őket. Emlékezz arra, hogy csak az óvszer nyújt biztonságot a nemi betegségek ellen!

9. Túl hamar leveszed a kondomot

Nem jó ötlet. Emlékezz arra, hogy az ejakuláció erekció nélkül is megtörténhet, és ha leveszed az óvszert, akkor kritikusan megnő a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség kockázata.

10. A legnagyobb hiba: a kondom-használat mellőzése

Ne hagyd, hogy a leggyakoribb kifogások a kondom ellen fordítsanak, vagy arra késztessenek, hogy azt mondd ,,Minek bajlódnék vele?” Vegyél egy mély levegőt, használd az óvszert jól, és ezáltal mentsd meg a (szexuális) életedet!

(KamaszPanasz - Gy. Z., realage.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)