óvszer
#Vágyak

A 10 legveszélyesebb óvszer hiba

2023.02.10.
2 perces olvasási idő

Nem elég használni a kondomot. Jól kell használni! De négyből hárman rosszul csinálják. Ez azért van, mert sokan ellentmondásos viszonyban vannak az óvszerrel, érveket próbálnak kitalálni ellene. A következő kifogások hallhatók leggyakrabban: nem annyira élvezetes vele a szex, nehéz föltenni vagy nem tetszik a szaga... Ne aggódj, minimális elméleti tudás birtokában nem lesz gondod vele!

Az óvszer mégis az egyik legjobb alternatíva, ha szexre kerül a sor, mivel kétségtelenül megvéd a legtöbb nemi betegséggel és a nem kívánt terhességgel szemben. Bizonyosodj meg arról, hogy a következő tíz hiba közül egyiket sem követed el!

óvszer hiba1. Nem ellenőrzöd a látható sérüléseket

Az emberek közel 75%-a nem vizsgálja meg, hogy vannak-e sérülések, vagy lyukak az óvszeren - még akkor sem, ha a fogukkal nyitották ki a csomagolását. (Ne tedd!)

2. Lejárati dátum figyelmen kívül hagyása

Igen, az a kis nyomtatott dátum újdonság a használók 61%-ának. Ne keverd össze a lejárati dátumot a gyártási dátummal! A kondom sokáig tartós, akár öt évig is. De ha a pénztárcádban tartod, a hőtől veszíthet az élettartamából. Ha ragadós, vagy törékeny, akkor dobd ki!

3. Felkészületlenül használni az óvszert

Az emberek 60%-a azt mondja, hogy nem szereti, ha a partner az utolsó pillanatban húzza elő az óvszert. Minél többször vitatják meg (és gyakorolják) a kondom használatot a párok, annál jobban alakulnak a dolgok, amikor eljön a nagy pillanat.

4. Kései felhelyezés

Egy szexuális viselkedés-kutatás adatai szerint a vizsgáltak 43%-a azután helyezte fel a kondomot, hogy a behatolás már korábban megtörtént. Valószínűleg nem tudták, hogy már a végső „tűzijáték” előtt is távozhatnak spermák nem kívánt terhességet okozva, ráadásul a védekezés nélküli behatolással a nemi úton terjedő betegségeket is kockáztatják.

5. Nem hagynak helyet a spermának

Tízből négy óvszerhasználó nem tudja, hogy mielőtt felhelyezi, ki kell a levegőt szorítania belőle, hogy maradjon hely a spermának. Különben nagyobb az esélye annak, hogy az óvszer kiszakad.

6. Rossz felhelyezés

Az emberek körülbelül 30%-a fonákul veszi föl, és nem jön rá arra, hogy így könnyebben lecsúszik. Mi a legbiztonságosabb dolog ilyenkor? Bonts fel egy újat! A kondomnak úgy kellene kinéznie, mint egy kis sísapkának, a csúccsal felfelé. A sapkának illenie kell a péniszre, és le kell görgetni az aljáig.

7. A kondom kiszakítása

A használók 29%-a számolt be szakadékonyságról. Ezeknek az eseteknek a nagy részében a használó a hibás. A hiba az olaj alapú síkosítók használata (pl.: testápoló, babaolaj). Ezek a latexet károsíthatják. Helyettük használj víz alapúakat!

8. Szex közben lecsúszik

Annak a 13%-nak, aki ilyen esetről számolt be, leggyakoribb oka a nem megfelelő méret választása volt. Ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő méretet, vegyél több fajtát, és próbáld fel őket. Emlékezz arra, hogy csak az óvszer nyújt biztonságot a nemi betegségek ellen!

9. Túl hamar leveszed a kondomot

Nem jó ötlet. Emlékezz arra, hogy az ejakuláció erekció nélkül is megtörténhet, és ha leveszed az óvszert, akkor kritikusan megnő a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség kockázata.

10. A legnagyobb hiba: a kondom-használat mellőzése

Ne hagyd, hogy a leggyakoribb kifogások a kondom ellen fordítsanak, vagy arra késztessenek, hogy azt mondd ,,Minek bajlódnék vele?” Vegyél egy mély levegőt, használd az óvszert jól, és ezáltal mentsd meg a (szexuális) életedet!

+1 Mi legyen az óvszerrel szex után?

Az ejakuláció, avagy magömlés után óvatosan távolítsuk el az óvszert! Használat után kössünk csomót az óvszer végére, rakjuk bele egy zsebkendőbe, és dobjuk a szemétbe, ahol mások nem férhetnek hozzá!

Ha használat közben úgy érzed, hogy az óvszer megrepedt vagy lecsúszott, állj meg, és cseréd ki egy másikra.

Latex típusú óvszerekkel csak víz bázisú síkosító anyagokat használjunk, semmiképpen se olaj alapút, mert az olaj károsíthatja a latex szerkezetét, így könnyebben kilyukadhat az óvszer.

(KamaszPanasz - Gy. Z., realage.com, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)