óvszer
#Vágyak

Az első óvszervásárlás

2022.10.06.
3 perces olvasási idő

Mikor először említettem meg szüleimnek, hogy óvszert szeretnék venni, apám arca elsápadt és elővette a legfurcsább tekintetét. Anyám, nos anyu sokkot kapott. Azonban mikor túl lettünk az első nehézségeken, egy kis kutatómunkát végezve szüleim ráébredtek, hogy ez nem is olyan rossz dolog.

Aztán töprengeni kezdtem. Azért nem vehetek óvszert, mert még tini vagyok? A probléma ott kezdődik, hogy itthon (és még számos más országban) nincs köztudatban, hogy a tinédzserek szexelnek. Nem csak az a kemény, mikor szüleidnek elmondod, nekem elsőre az is megerőltető volt, hogy valójában megvegyem. Nem fizikailag, sokkal inkább érzelmileg. De a dolgok jobbra fordultak.

Gyógyszertári kirándulás

Amikor először beléptem a gyógyszertár ajtaján, egyből nyugtalanítani kezdett az érzés, hogy mindenki tudja, miért vagyok ott – az óvszerért. Tinédzserként rengeteg kérdésem merült fel. Hova menjek? Mit fognak mondani? Ki fognak szolgálni vagy elutasítanak, csak mert tini vagyok?

Valójában bárki vehet óvszert. Nem tiltja törvény, nem szabályozza rendelet. És valóban, egyre több fiatal él ezzel. Egy friss felmérés szerint, míg 1991-ben a fiatalok 46%-a vásárolt és használt ténylegesen kondomot, addig az elmúlt években ez az arány 63%-ra nőtt.

A tinédzser terhesség is hanyatlik. Egy felmérés szerint 1990 és 2000 között a nem kívánt terhességek 28%-al csökkentek. Nem rossz!

Sokak közülünk idegesek a kondom vásárlásakor. Mindez azonban csak azért van, mert a mai világban még nem elfogadott tény az óvszer vásárlása. Rossz szemmel néznek a felnőttek azokra a tinédzserekre, akik védekezni szeretnének. Ugyanakkor elfelejtik, hogy bennünk is vannak hormonok, és hogy mi is szépen lassan ugyanúgy működünk, mint ők.

Csak határozottan

A fiatalok nagy része túlteszi magát a félelmen, és lemegy a kis drogéria üzletbe. Egyik barátomnak nehezen sikerült megbarátkozni azzal, hogy nézik. De végül sikerült. Próbálta minél hamarabb elfelejteni, hogy őt most mivel szolgálják ki. De később már a világ legtermészetesebb dolgaként beszélt róla.

Mindenki azt súlykolta a fejembe, hogy a szexszel várni kell. Lassan kezdtem úgy érezni, hogy valami rosszat teszek. Nagy levegőt vettem, és elindultam a polcsorok között, majd megkérdeztem egy eladót, merre vannak a kondomok.

Azáltal, hogy feltettem a kérdést az eladónőnek, meglepődött, és valahogy idősebbnek gondolt, mint amikor először besétáltam. Az arcán meglepődöttség, majd zavartan mondta, hogy a 3-4. sor környékén lesz.

Elindultam. Majd ahogy sétáltam visszakérdezett: „Neked vagy valaki másnak kell az óvszer?” Az arcom szép lassan elpirult. Egyszerűen nem hittem el, hogy egy idegen felteheti nekem ezt a kérdést. Abban a pillanatban azonban inkább éreztem magam sértettnek mint zavartnak.

Mégis milyet válasszak?

Amint összeszedtem az előbbi incidens után a bátorságom elindultam az óvszerek felé. Megdöbbentem, mikor megláttam, mennyi óvszer közül választhatok. Volt itt „síkos” „nem-síkos” „extra öröm” és naphosszat sorolhatnám még hányfajta. De vajon, hogyan válasszak? Szín, íz, élvezet? Mit tegyek?

Azt tettem, amit bármelyik tudatlan vásárló tenne ebben a helyzetben. A különbség csak annyi, hogy most nem egy pár zoknit kerestem megfelelő méretben. Megkérdeztem egy férfi eladót, hogy ő mit ajánl.

Azután megkérdezte van-e latex allergiám. A latex ugyanis a legnépszerűbb anyag, amelyet a kondomgyártásra használnak. Ha mégis allergiás lennél erre az anyagra, van egy másik anyag, amely legalább ugyanolyan jó, mint a latex.

Miután mondtam neki, hogy nem vagyok allergiás, átadta az első doboz kondomomat. Amely 4 különböző stílust tartalmazott. 12 darab volt benne és mindössze 2500 Ft volt. Aztán egy mosollyal elköszönt: „Légy óvatos, és jó szórakozást!”

Akkor most hogy is?

Nagy megkönnyebbülés volt, mikor kifizettem, és eljöttem végre a boltból. Igen, hazaviszed őket, és utána? Tovább folytattam a kutatómunkát. Aztán hamar meg is találtam a GYIK –ben mindent, amire szükségem volt.

Először kotont venni izgalmas volt. Bár miután minden információ birtokában voltam, már nem érdekelt különösebben a dolog. De most, hogy már vásároltam óvszert, sokkal kényelmesebben és nyugodtabban érzem magam.

Higgyétek el, biztonságban lenni mindig jobb, mint azt mondani: „sajnálom.” Azonban ha netán mégis kényelmetlenül érzed magad vásárlás közben, mindig el tudsz menni egy haverral, vagy pedig egy felnőttel.

Te döntésed

Fokozatosan érzem azt, hogy a felnőttek szépen lassan megértik, hogy a tinik is szexelnek. El nem fogadják, de legalább már tudják. Nekünk kell elmondani szüleinknek, hogy szexelünk, és hogy tudjuk a módját, hogy hogyan védekezzünk.

Fontos tehát, hogy védd magad. Vegyél óvszert és használd is! Felejtsd el, hogy az emberek abban a pillanatban mit gondolnak rólad! Inkább érezd jól magad, hogy megvéded partneredet a nem kívánt terhességtől, egymást pedig a nemi betegségektől. Egy kondom vétele azért csak jobb, mint egy nemi betegség, nemde?

Miután bejártam a gyógyszertárat és a drogériát, rájöttem, hogy kondomot venni nem olyan nagy dolog. Azzal, hogy ezt leírtam pedig próbálok segíteni azoknak a társaimnak, akik szintén hasonló gondokkal küzdöttek mint én. Óvszert venni pedig hidd el, nem olyan nagy dolog, és minden csak rajtad múlik!

(KamaszPanasz - CS.B.)