óvszer
#Vágyak

Hogyan győzd meg partnered az óvszerhasználatról?

2016.11.24.
2 perces olvasási idő

Habár nem is olyan könnyű, de a védekezésről akkor kell beszélgetni, még mielőtt ténylegesen szükséged lenne rá. Ha nem beszéltek róla, az veszélyeztetheti az egészségeteket, hiszen az óvszer nyújtja a legbiztosabb védelmet a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Szóval hogyan is lehet legyőzni az óvszerről való beszélgetés miatti szégyenérzetedet?

Néhányan – még azok is, akik már élnek szexuális életet - zavarban vannak, ha a védekezésről vagy az óvszerről kell beszélniük. Ilyen célú használata megfontolandó még abban az esetben is, ha mellette valamilyen más fogamzásgátló eszközt (pl. tablettát) használsz.

Nos, a kezdőknek sokat segíthet, ha legalább azzal tisztában vannak, hogyan is néz ki, hogyan működik és hogyan kell használni. Úgyhogy legjobb, ha veszel egy dobozzal, és közelebbről megismerkedsz vele!

A következő lépés, hogy ne legyél zavarban, ha partnerednek felveted a témát. Gondold végig, hogyan kezdenél egy ilyen beszélgetést! Találj ki megfelelő válaszlehetőségeket arra az esetre, ha úgy gondolod, hogy elutasító lesz.

Minden kifogásra van válasz!

  • Ha arra hivatkozik, hogy kényelmetlen, ajánlj fel egy másik márkát vagy méretet.
  • Ha azt mondja, az óvszerhasználat számára illúzióromboló, figyelmeztesd, hogy neked pedig a nem biztonságos szex az.
  • Előfordulhat, hogy azzal próbál meg kibújni az óvszerhasználat alól, hogy akik igazán szeretik egymást, bíznak a partnerükben. Ebben az esetben hívd fel rá a figyelmét, hogy pontosan azért szeretnéd biztonságban tudni, mert igazán szereted.
  • Ha rákérdez, hogy félsz-e attól, hogy elkapsz tőle valamit, emlékeztesd, hogy gyakran előfordul, hogy nem is tudunk bizonyos fertőzéseinkről.
  • Lehet, hogy azzal érvel majd, nem élvezi a szexet óvszerrel. Mondd el neki nyugodtan, hogy te pedig megfelelő védelem nélkül nem élvezed.
  • Esetleg lehet a kifogása az, hogy fogalma sincs arról, hogyan kell felhelyezni. Ebben az esetben ajánld fel, hogy segítesz.

Hogyan kezdj hozzá?

Miután közelebbről is megismerkedél az óvszerrel és megfelelő rutint szereztél annak használatáról, fontos, hogy a megfelelő időpontban hozd fel a témát. Ez pedig jóval azelőtt legyen, hogy szükségetek lenne annak használatára. A szerelem hevében ugyanis az ember hajlamos olyan döntéseket hozni, amit később megbánhat.

Próbáld meg csak éppen „megemlíteni”, hogy nemrég vásároltál egy doboz óvszert, hátha szükségetek lehet rá a közeljövőben. Ajánld fel, hogy vállalod a beszerzését (amit a fiúk időnként kínosnak találnak), vagy érdeklődj kedvenc márkájáról. Esetleg felajánlhatod, hogy többfélét is veszel, így ki tudjátok próbálni, melyik válik be a legjobban számotokra.

Fő a biztonság!

Tudatosítsd partneredben, hogy nem vagy hajlandó az óvszer nélküli együttlétre. Ha erre szakítással való fenyegetőzés a válasz, tudhatod, hogy nem a számodra megfelelő partnerrel volt eddig dolgod. Nincs értelme szexuális viszonyba keveredni olyan személlyel, aki nem tisztel sem téged, sem a kapcsolatotokat annyira, hogy fontos legyen számára a biztonságotok!

Nyugodtan érdeklődj a témáról a barátaidtól, szüleidtől. Igen, a szüleidtől! Hidd el, ők szeretnék a legjobban, hogy terhesség és nemi betegség nélkül folytass szexuális életet. Ez elég indok a számukra, hogy kreatív és meggyőző érvekkel álljanak elő!

(KamaszPanasz)